21.2 C
Athens

Το παρασκήνιο πίσω από τον διορισμό Έλληνα πρεσβευτή στη Λιβύη

Ένα σημαντικό βήμα για την εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων και στόχων αλλά και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Λιβύη αποτελεί η απόφαση για διορισμό Έλληνα πρεσβευτή στην Τρίπολη, ύστερα από τη διατάραξη των σχέσεων των δυο χωρών πριν από ένα χρόνο.

Του Κώστα Πασίση

Προηγουμένως ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης επικοινώνησε με την Λίβυα ομόλογο του Νάιλα Μανγκούς και συμφώνησαν να συναντηθούν στη Ν. Υόρκη Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Μια είδηση που πέρασε στα …ψιλά, αλλά κρύβει πολύ ενδιαφέρον και έχει πλούσιο παρασκήνιο, καθώς  σχετίζεται με τη μεγάλη διπλωματική κινητικότητα η οποία παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αποστολή πρέσβη στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των  σχέσεων των δυο χωρών, συνέπεσε με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο και τη συνάντηση του   με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν.

Στην ατζέντα των δυο ηγετών ήταν και το θέμα της Λιβύης όπου υπάρχει συναντίληψη για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου η συγκεκριμένη χώρα, να επιστρέψει στην ομαλότητα και την κανονικότητα.

Ως γνωστόν η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της  απόσυρσης των ξένων στρατευμάτων, κυρίως μισθοφόρων και της διενέργειας γενικών δημοκρατικών εκλογών, με σκοπό να προκύψει μια ενιαία κυβέρνηση.

Φυσικά για την Ελλάδα το «αγκάθι», με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει, αν και το τελευταίο διάστημα δεν τίθεται από καμία χώρα της περιοχής. Ως δια …μαγείας έχει εξαφανιστεί από την επικαιρότητα.

Υπό το πρίσμα αυτό αλλά και της γενικότερης διπλωματικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή, η κυβέρνηση επαναξιολόγησε την κατάσταση και πήρε την απόφαση να στείλει πρέσβη στη συγκεκριμένη χώρα.

Σημειώνεται  ότι η επίσκεψη του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Τρίπολη τον Νοέμβριο του 2022 κατέληξε σε διπλωματικό επεισόδιο, που οδήγησε τον  επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να  φύγει  από την πρωτεύουσα της Λιβύης χωρίς να κατέβει από το αεροπλάνο, προκειμένου να μη συναντηθεί με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς.

Η εν λόγω κυρία είχε υπογράψει με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το ψευδεπίγραφο  τουρκολιβυκό σύμφωνο με το οποίο παραβιάζονται κατάφωρα τα κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας και της Αιγύπτου στις αντίστοιχες ΑΟΖ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα για τις χώρες της περιοχής, όπως:

– Ενεργειακά: Η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν βρει ή ελπίζουν να βρουν κοιτάσματα στην ΑΟΖ τους. Ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων είναι ζωτικής σημασίας.

– Γεωπολιτικά συμφέροντα: Η περιοχή έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, καθώς συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική

– Ασφάλεια: Υπάρχουν ανησυχίες για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, καθώς οι εντάσεις παραμονεύουν… Και  το ζήτημα της ασφάλειας είναι κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανακοίνωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο Twitter ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, Αμπντουλάχ Χαν, αναμένεται να πλεύσει με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, σε τουρκικά ύδατα…

Σήμερα το εν λόγω γεωτρύπανο είναι αγκυροβολημένο στα ανοικτά της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ