Επιμένει στη θετική ατζέντα ο Πρωθυπουργός, αν και η αγωνία του, όπως και το βλέμμα του, βρίσκεται στον πύρινο εφιάλτη που συνεχίζει να καίει το δασικό πλούτο της χώρας, να καταστρέφει περιουσίες, να φέρνει στα άκρα τις αντοχές της κρατικής μηχανής. Και όλα αυτά στη «μαύρη σκιά» της πτώσης του Canadair στην Κάρυστο, με νεκρούς τους δυο ήρωες πιλότους, που προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα.
Του Κώστα Πασίση
“Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ακύρωσε τη σημερινή επίσκεψη του στην Κύπρο. Ενώ για την απώλεια των δυο αξιωματικών κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρκετά ρεαλιστής, αναφορικά με την αναχαίτιση της φωτιάς, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει μαγική άμυνα, αλλά ταυτόχρονα έδωσε και ένα κυβερνητικό σήμα εξωστρέφειας.
Ο Πρωθυπουργός έκανε focus στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και περιλαμβάνει τις μισές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπως:
-Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
-Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά.
-Νέα μείωση 10% ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους.
-Επέκταση του market pass για τους επόμενους μήνες.
-150 ευρώ για τους νέους για δράσεις πολιτισμού και ταξίδια.
-Αύξηση των προσλήψεων, ειδικά στον τομέα της υγείας.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στοχεύει» να ενισχύσει την αξιοπιστία του και τη σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία η οποία στις τελευταίες εκλογές όχι μόνο δεν του γύρισε την πλάτη, αλλά αντίθετα του έδωσε αυτοδυναμία, σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί σκληρά για να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών, έχοντας υπόψη του ότι τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες οι εκλογές της ΤΑ και λίγους μήνες αργότερα οι ευρωεκλογές, που θα είναι η πρώτη πολιτική αξιολόγηση της κυβέρνησης από το λαό.
Στο στόχαστρο η κερδοσκοπία
Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «πόλεμο» απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Και αυτό προκύπτει από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ στην αγορά και τα μεγάλα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη σε «αλυσίδες» ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
«θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση. Δεν θα σπεκουλάρουν κάποιοι επειδή αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση πληθωρισμού», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τέτοιου τύπου φαινόμενα, αλλά και την πρόθεση της να προστατεύσει τους πολίτες από την αυθαιρεσία όσων κερδοσκοπούν σε βάρος τους, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Ανάλογο αυστηρό μήνυμα έστειλε και στους εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους.
«Η παραβίαση των νόμων θα επισύρει πολύ υψηλά πρόστιμα». Η πολιτεία, είπε ο πρωθυπουργός, θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων και ο έλεγχος θα συνεχιστεί με διάρκεια.
Οι δύο τελευταίες αναφορές του είναι υψηλού συμβολισμού και δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι κανόνες πρέπει να τηρούνται απ’ όλους με θρησκευτική ευλάβεια.
Όσον αφορά το καυτό θέμα των ημερών, που είναι οι μεγάλες φωτιές, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή, ελπίζω ότι μετά οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο. Δεν υπάρχει μαγική άμυνα για την κλιματική αλλαγή, η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησε από τους υπουργούς σκληρή δουλειά και αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, που υπάρχουν στους μπλε φακέλους που πρόσφατα παρέλαβαν.