today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Το ΥΠΕΞ Γαλλίας καταγγέλλει ότι η Ρωσία παραβιάζει το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο με τα πλήγματα στην Οδησσό

Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «στοχοθετεί σκοπίμως πολιτικές υποδομές και (ιστορικές) τοποθεσίες μιας πόλης που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς» από την Unesco, με αφορμή τα πλήγματα που προκάλεσαν ζημιές στον Καθεδρικό Ναό της Οδησσού και κατέστρεψαν μια αποθήκη σιτηρών στο λιμάνι.

Με τα πλήγματα αυτά εναντίον της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτικών υποδομών, «η Ρωσία παραβιάζει εις διπλούν το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας «εγκλήματα πολέμου» εκ μέρους της Μόσχας.

Το κέντρο της Οδησσού χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στις αρχές Ιανουαρίου. Η πόλη εδώ και πολλές νύχτες έχει μπει στο στόχαστρο βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Ρωσία αυξάνει σκοπίμως, και πάλι, την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, πλήττοντας λιμενικές και αγροτοδιατροφικές εγκαταστάσεις, αναγκαίες για τον ανεφοδιασμό των πιο ευάλωτων χωρών», σχολίασε το Παρίσι.

Η Μόσχα αποσύρθηκε στις 17 Ιουλίου από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με την οποία εξήχθησαν 33 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων από την Ουκρανία μέσα σε έναν χρόνο.

Το Κρεμλίνο διέψευσε πάντως σήμερα ότι τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή έπληξε τον Καθεδρικό της Μεταμόρφωσης στην Οδησσό, υποστηρίζοντας ότι οι ζημιές πιθανότατα προκλήθηκαν από ουκρανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο ναός αυτός ιδρύθηκε πριν από 200 χρόνια, καταστράφηκε από τους Σοβιετικούς το 1936 και ανακατασκευάστηκε ξανά στις αρχές της νέας χιλιετίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ