today-is-a-good-day
23.4 C
Athens

Αρχίζει σήμερα στην Ρώμη η διεθνής διάσκεψη για το μεταναστευτικό και την ανάπτυξη

Σήμερα το μεσημέρι πρόκειται να ξεκινήσει η διάσκεψη για την μετανάστευση και την ανάπτυξη που οργανώνει στην Ρώμη η ιταλική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στην δημόσια τηλεόραση της Rai, στην διάσκεψη πρόκειται να πάρουν μέρος πάνω από είκοσι ευρωπαϊκές και αφρικανικά κράτη.

Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης και την Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο ιταλικός τύπος γράφει σήμερα ότι στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μπορέσει να διευρυνθεί η συνεργασία με τις βορειοαφρικανικές χώρες, αλλά και της Μέσης Ανατολής, ώστε να περιοριστούν σημαντικά τα παράτυπα μεταναστευτικά ρεύματα.

«Με την διάσκεψη αυτή θέλουμε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις χώρες από τις οποίες ξεκινούν οι μετανάστες, να καταλάβουμε πώς πρέπει να σταματήσουμε την εμπορία ανθρώπων και τους διακινητές», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στην Rai.

Στην σημερινή διάσκεψη, μεταξύ των άλλων, παίρνουν μέρος η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο στόχος των διοργανωτών, ουσιαστικά, είναι να ξεκινήσει μια μακρόπνοη συνεργασία η οποία να συνδέσει, πράγματι, την διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευση με ουσιαστικές δεσμεύσεις υπέρ της ανάπτυξης των χωρών καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, ένας ακόμη κύριος στόχος είναι η ενίσχυση των νόμιμων ροών, με προγραμματισμένες εισόδους, στην Ευρώπη, εργαζομένων αλλά και φοιτητών, προερχόμενων από χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ