Παρά τον καύσωνα πουντιάσαμε όλες τις προηγούμενες μέρες. Οι πρωταγωνιστές της κοινωνικής, πολιτικής και τηλεοπτικής ζωής μας φεύγουν σιγά- σιγά για ξεκούραση και αναλαμβάνουν οι εφεδρείες. Αλλοτε συμπαθητικές, άλλοτε δραματικές. Δεν ξέρουν τι να πουν, κάνουν κρύα αστεία, επαναλαμβάνουν φράσεις χωρίς ουσία. «Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο» είπε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου. Μεγάλα λόγια! Υπάρχει κανείς που να είναι με το άδικο; Όχι, υπάρχει;
Είναι σαν εκείνες τις σοβαροφανείς πλην ανάλγητες δηλώσεις των καλλιτεχνών μόλις εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ηταν με τον άνθρωπο, τα πουλάκια μου. Κινήσεις αλληλεγγύης υπέρ του αδίκως συμμετέχοντος σε ένα πόλεμο; Α μπα! Κι αυτοί με το δίκιο ήταν, καλή ώρα.
Όταν όμως σκέφτομαι ότι έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος και ο Στέφανος Τζουμάκας, εντάξει, τους συμπονώ όλους στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πανηγύρι κάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικές αποφάσεις είναι για τα πανηγύρια, όντως.
Οι εφεδρείες, λοιπόν. Άλλες ξεχωρίζουν, και αναλαμβάνουν νέους ρόλους σε κοντινό μέλλον (νέα κορίτσια και αγόρια γράφουν Ιστορία τώρα στον φακό) και για άλλους κατανοούμε γιατί έμειναν δεύτεροι. Οσο θα κυλάει ο καιρός οι πιθανότητες και οι δυνατότητες θα γίνονται πιο ξεκάθαρες. Θα δείξει επομένως.
Το μόνο που δείχνει προς το παρόν είναι ότι κάποιοι κάνουν τα πάντα για να κατηγορήσουν, να δυσφημήσουν και να συκοφαντήσουν τη χώρα μας.
Το φετινό καλοκαίρι, για πολλούς λόγους ανάμεσα στους οποίους είναι και πως η Μαύρη Θάλασσα δεν προσφέρεται για κρουαζιέρες, έχουμε πολύ τουρισμό. Χαράς Ευαγγέλια. Ο τουρισμός αποφέρει στο εθνικό εισόδημα, φέρνει θέσεις εργασίας, κυρίως στους νέους, φέρνει και κέρδη. (Προφανώς κάτι τέτοια δεν θα αρέσουν στην κα Αχτσιόγλου. Κέρδη για τους λίγους; Ε, όχι. Εκείνη είναι με τους πολλούς).
Μη γελάτε, έτσι ξεκινά η συλλογιστική των συντρόφων της και φτάνει σε εξωφρενικά βάθη αστειότητας και γελοιότητας. Όπως με την Ακρόπολη. Δεν υπάρχει μέρα που κάποιο ή κάποια από τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ να μην εξεγείρεται και να μη γράφει «ντροπή». Γιατί; Επειδή έχει ουρές.
Οι ουρές αποτελούν πάντοτε πρόβλημα και ουδείς είναι ευχαριστημένος όταν υπάρχουν. Εστω και αν αποτελούν, εν παραλλήλω, ένδειξη αύξησης επισκεπτών στη χώρα μας, όλοι προσπαθούν να τις μειώσουν. Υπερήφανος, πάντως, ουδείς αισθάνεται. Αλλά όχι και ντροπιασμένοι!
Το περασμένο Σαββατοκύριακο και όλο το πρωί της Τετάρτης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ήταν επί τόπου, στην Ακρόπολη δηλαδή, ψάχνοντας τι παραπάνω μπορεί να γίνει και ακούγοντας προτάσεις από τους ειδικούς, τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ κυρίως. Μπήκαν σκιάδια, παραχώρησε ο Ομιλος Ιατρικού Κέντρου μόνιμο ασθενοφόρο, μοιράζει δωρεάν νερά ο Ερυθρός Σταυρός, έγινε ειδική λωρίδα εισόδου για τα γκρουπ και πρόκειται να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα.
Εχουμε όμως πολύ τουρισμό, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό; Όταν μέχρι τις 2 περνούν περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες, όταν τις μέρες του καύσωνα (Παρασκευή και χθες) πέρασαν αντιστοίχως μέχρι τις 11.30 επτά και οκτώ χιλιάδες άτομα, τι νομίζετε ότι μπορεί να γίνει; Οσες χρονικές ζώνες και να θεσπιστούν, πάντοτε θα έχουμε πρόβλημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα μουσεία και τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου. Και οι επισκέπτες κάνουν ουρές εκατοντάδων μέτρων μέσα στις βροχές και στο χιόνι, όπως εδώ στον ήλιο. Και αν δεν το έχετε κάνει, μη φωνασκείτε επιτέλους, καθίστε στην επαρχιώτικη μιζέρια σας.
«Ντροπή» λοιπόν σε όσους αντί να καθίσουν να σκεφτούν πετάνε ένα «ντροπή» και το ευχαριστιούνται. Ντροπή σε όσους καλούν διεθνείς οργανισμούς για να πουν ότι η Ελλάδα κάνει στην Ακρόπολη πράγματα που δεν επιτρέπονται. Ντροπή και σε όσους πιστεύουν ότι ενδιαφέρονται για την Ακρόπολη περισσότερο από τους εργαζόμενους σε αυτήν. Δεν ισχύει.
Οσο για το Λούβρο, που είπε ότι θα περικόψει τους επισκέπτες κατά 30% πρώτον περιμένετε να το δούμε, γιατί 2,5 εκατ λιγότερα εισιτήρια μάλλον θα του λείψουν… Δεύτερον, όλα θέλουν σύνεση, περίσκεψη, μελέτη και Μέτρο. Το «άριστον» των προγόνων μας.
Στοιχειώδες, ότι πρέπει να μπει κάποιος κόφτης σε όποιο χώρο ή μουσείο έχουν πολλούς επισκέπτες. Αλλά αυτά δεν γίνονται στο πόδι, με ιδέες που πετάει ο κάθε άσχετος. Διότι ευτελίζεις το μνημείο ή το μουσείο.
Πολλές εφεδρείες στον Τύπο, λοιπόν, πολλά και τα λάθη. Εκείνος ο Κλέων, ο αρχαίος δημαγωγός και τωρινό όνομα καύσωνα, κακόπαθε όσο κανείς άλλος. Αν ζούσε ο Αριστοφάνης θα έτριβε τα χέρια του από τη χαρά του (και ο Αριστοφάνης κακόπαθε στην Επίδαυρο, όπως έμαθα, η κουβέντα όμως είναι για άλλη ώρα. Συνεχίζουμε).
Επειδή ο λέων κάνει του λέοντος, δεν σημαίνει ότι ο Κλέων κάνει του Κλέοντος. Ούτε τον Κλέοντα (κατά το λέοντα). Ο Κλέων του Κλέωνος τον Κλέοντα. Βδελυκλέων έχω γίνει τόσες μέρες με τις ενημερωτικές εκπομπές. Μα να το λέει ο ένας λάθος και να το επαναλαμβάνει ο άλλος; Τόσο χάλι; «Αυτός δεν είναι Κλέων, είναι Κλαίων και Οδυρόμενος» έγραψε μια φίλη μου. Απαρηγόρητα, θα προσθέσω.
«Χανιά: Αστυνομικοί έσωσαν από θερμοπληξία μωρό που ήταν παραιτημένο σε ΙΧ». Σε τίτλο. Το κακόμοιρο, είχε παραιτηθεί που το παράτησαν…
«Βαθιά αναχρονικές ιδέες» είπε μια… πασιονάρια των ειδήσεων. Σε λίγο η Σουηδική Ακαδημία θα την προτείνει για Νόμπελ. Μετά τον γλωσσοπλάστη Ελύτη.
«Ούτως ή αλλιώς» δεν υπάρχει. Ή ούτως ή άλλως, ή έτσι κι αλλιώς. Μισό έτσι και το άλλο μισό γιουβέτσι, δεν γίνεται.
«Άγριος, λεκτικός όμως, καυγάς». Το τονίζει κιόλα ότι είναι λεκτικός. Ο καυγάς (τουρκική λέξη) λεκτικός είναι. Αμα αρχίζει η κλωτσοπατινάδα λέμε πιάστηκαν στα χέρια, συνεπλάκησαν, έπαιξαν ξύλο, κάτι άλλο.
«Δήμος Αττικής» επίσης δεν υπάρχει. Δεν ξέρω πώς το λένε τώρα, περιφερειακή ενότητα νομίζω, στον καιρό μου πάντως το λέγαμε νομός Αττικής- για να συννεοούμαστε. Με πολλούς δήμους.
«Μειδιάσματα» είπε άλλη. Αυτά κι αν δεν υπάρχουν. Μειδιάματα είναι. Μειδίασε, χαμογέλασε δηλαδή, αλλά μειδίαμα, χαμόγελο. Αντε να μη σας πω για τα μιάσματα.
Τέταρτο που δεν υπάρχει είναι το «πριν αλέκτωρ λαλήσει» που το βλέπουμε αιωνίως και τυμπανίως. Είναι «πριν αλέκτορα φωνήσαι» και άμα δεν το πιστεύετε, ανοίξτε τα Ευαγγέλια.
«Η νεκροψία νεκροτομής». Τι καταλαβαίνεις τώρα εσύ που το είπες; Να αρχίσω να τηλεφωνώ στο κανάλι και να σε ξεφωνίζω;
Αμ και να το κάνω, το παίρνει κανείς υπόψιν; Δεν νομίζω.
Άλλη εξυπνάδα: «oι έρευνες εντοπίζονται» λέει η κουκλίτσα. Γνώσεις δεν εντοπίζονται. Οι έρευνες εστιάζονται, και προσωπικά κάνω ζάπινγκ
Λεμονάκι μυρωδάτο της εβδομάδας: «ΟΝΟ ΟΝΟ ΗΤΟ». Σας το βάζω εργασία για το σπίτι και θα σας αποκαλύψω την ερχόμενη Κυριακή τι σημαίνει. Πάντως, έχουν φαντασία και οι ημιμαθείς.
Αθάνατη ή κακόμοιρη Ελλάδα;