today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

ΠΑΣΟΚ: Η κυβερνητική αδράνεια οδηγεί σε συνεχή μείωση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου

“Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ διαπίστωσε ότι «ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι επίμονος, και υπάρχει πράγματι μία λογική υποψία ότι… αποκτά χαρακτηριστικά τα οποία τελικά έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων. Αυτό το οποίο κάποιοι αποκάλεσαν «πληθωρισμό απληστίας». Ταυτόχρονα επιμένει ότι δούλεψαν το Καλάθι και το Market Pass και προέβλεψε, ως ουδέτερος παρατηρητής, ότι κάποια στιγμή ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει και οι τιμές θα μειωθούν”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι:

 

“Η δημοσίευση στις 11 Ιουλίου 2023 της ετήσιας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας (OECD Employment Outlook 2023) επιβεβαίωσε ότι τα κέρδη αυξάνονται, ενώ οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, στη χώρα μας, την τελευταία τετραετία (από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2023), τα κέρδη αυξήθηκαν 16,1%, ενώ το κόστος εργασίας 7% – και τα δύο σε ονομαστικούς όρους, ανά μονάδα προϊόντος. Σε πραγματικούς όρους, δηλ. συνυπολογίζοντας την άνοδο των τιμών, το μοναδιαίο κόστος εργασίας (και κατ’ επέκταση το μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 4,6%. Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν και σχετικής έρευνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας .

 

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει με έμφαση εδώ και μήνες (βλ. Ανακοίνωση του Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων 17 Δεκεμβρίου 2022) ότι ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των αδύναμων στρωμάτων και της μικρομεσαίας τάξης δεν οφείλεται αποκλειστικά στις διεθνείς συνθήκες. Είναι σε ένα σημαντικό βαθμό πληθωρισμός κερδών και απληστίας, πληθωρισμός κυβερνητικής αδράνειας.

 

Γιατί στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, λειτουργούν οι ανεξέλεγκτες «αγορές», απ’ όπου βγαίνουν τα εύκολα και πολλά κέρδη με την βοήθεια και τη σθεναρή άρνηση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει με ουσιαστικό και αποδοτικό τρόπο τους θεσμούς και μηχανισμούς ρύθμισης και ελέγχου της αγοράς, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους.

 

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να βάλει κάποιο φρένο στα υπερκέρδη απληστίας, θα δρούσε με σχέδιο, ευθύνη, σοβαρότητα κι επαγγελματισμό και δεν θα αποδυνάμωνε την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

 

Θα αποκτούσε από τους αρμόδιους φορείς μια πραγματική εικόνα των οικονομικών στοιχείων κάθε επίμαχου κλάδου, θα καλούσε όλους τους εμπλεκομένους, όχι μόνο τις αλυσίδες λιανικής, αλλά και τους εισαγωγείς, τους παραγωγούς, τη μεταποίηση, τις μεταφορές, και θα επέβαλλε μια ευρεία συνεννόηση και συνεργασία με στόχο να μειωθούν πραγματικά οι τιμές.

 

Αντί για μια πραγματική μάχη κατά της ακρίβειας, η κυβέρνηση ουσιαστικά αδρανεί και συνεχίζει τις μάχες επικοινωνίας και εντυπώσεων με τελευταίο αξιοθέατο την φαρσοκωμωδία της «μείωσης» των τιμών της ακτοπλοΐας.

 

Οι υποσχέσεις για «ακόμη καλύτερους μισθούς» αποκτούν το πραγματικό τους νόημα.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ