Έμφαση στην πάταξη των ανισοτήτων στην Ελλάδα, κυρίως σε ότι αφορά το εισόδημα, τον πλούτο και την πρόσβαση στην εξουσία, έδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «θέμα αρχής, υπαρξιακής πολιτικής προτεραιότητας».
Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ,κατηγορώντας την ότι υποβάθμισε μετεκλογικά το σοβαρότατο αυτό θέμα, σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση χάνεται σε στατιστικές, διότι αντιμετωπίζει την πολιτική ως διαχείριση και τους ανθρώπους ως αριθμούς», ενώ «χρησιμοποιεί το κράτος μόνο για να λύνει ευκαιριακά προβλήματα».
«Αν υπάρχει ένας στόχος που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί είναι η πάταξη των ανισοτήτων στην Ελλάδα. Για εμάς, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα -και υποπτεύομαι για τις περισσότερες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας- είναι θέμα αρχής και υπαρξιακή πολιτική προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γερουλάνος και συμπλήρωσε:
«Οι ανισότητες βάζουν τους ευάλωτους συμπολίτες μας στο περιθώριο, καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή και αφήνουν μεσαία και χαμηλά στρώματα εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιαδήποτε διεθνή κρίση, ενώ ανατρέπουν βασικούς κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και αυτό θα έπρεπε να κινητοποιεί και εσάς στη Νέα Δημοκρατία.
Πίστευα ότι αυτό έκανε ο πρωθυπουργός όταν αναβάθμισε το θέμα στην προεκλογική του εκστρατεία. Προφανώς, έκανα λάθος. Χθες σε ομιλία οχτώ χιλιάδων τετρακοσίων λέξεων ανέφερε τις ανισότητες μια φορά, αναδεικνύοντας και πάλι την ιστορική διαφορά μεταξύ προεκλογικής και μετεκλογικής Νέας Δημοκρατίας».
Όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «οι ανισότητες στην Ελλάδα δεν είναι μία, είναι τρεις, σε εισόδημα, σε πλούτο και σε πρόσβαση στην εξουσία».
«Η πάταξη της ανισότητας στην πρόσβαση στην εξουσία είναι για εμάς προτεραιότητα. Πώς αντιμετωπίζεται όμως; Με δύο τρόπους. Πρώτον με ενίσχυση των θεσμών και δεύτερον με αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας», υποστήριξε.
Στο σημείο αυτό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «χρησιμοποιεί το κράτος μόνο για να λύνει ευκαιριακά προβλήματα, συνήθως δικών της παιδιών και όχι για να χτίζει αγορές ενεργά και για όλους».
«Έχετε εμπιστευτεί ένα άρρωστο τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και για τις ιδιωτικές πτωχεύσεις. Τα παιδιά των “κόκκινων” δανείων μένουν έξω από τις παραγωγικές διαδικασίες, νέοι άνθρωποι είναι σε ομηρία των τραπεζών για τις αμαρτίες των γονέων τους, που δεν ήταν τελικά και τόσο αμαρτωλοί πάντα», είπε και συνέχισε:
«Οι πολιτικές για την ισότητα έχουν μία αντικειμενική δυσκολία. Πώς μετράς την αποτελεσματικότητά τους; Εσείς χάνεστε σε στατιστικές, διότι αντιμετωπίζετε την πολιτική ως διαχείριση και τους ανθρώπους ως αριθμούς.
Εμείς προτιμάμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, γιατί εκεί βλέπεις αν πας καλά. Στα μάτια του γονιού που έχασε το παιδί του στο εξωτερικό, στα μάτια ενός δανειζόμενου που μιλάει με την τράπεζα για το δάνειό του ή μιας γιαγιάς που περιμένει να πέσουν οι τιμές στη λαϊκή. Όχι μόνο για λόγους συναισθηματικούς αλλά κυρίως για λόγους πολιτικούς.
Διότι εκεί βλέπεις και αναγνωρίζεις το ένα συναίσθημα που αδρανοποιεί και την κοινωνία και την οικονομία, τον φόβο», πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος.
Κλείνοντας, επεσήμανε ότι «αν έχει νόημα η πάταξη των ανισοτήτων σήμερα στην Ελλάδα, είναι ακριβώς για να εξαλείψει τον φόβο από την ελληνική κοινωνία».
«Εκτός των άλλων, ο φόβος κολλάει, περνάει από τον ένα πολίτη στον άλλον, ακόμα και την ώρα που οι αριθμοί ευημερούν. Και εκεί που δεν το περιμένεις γίνονται βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού και οικονομικού οικοδομήματος.
Αυτόν τον φόβο αγνόησε το κόμμα σας το 2008 και οδήγησε την ελληνική οικονομία σε διάλυση. Τον ίδιο φόβο αξιοποιήσατε για να κερδίσετε αυτές τις εκλογές. Μην κάνετε, λοιπόν, πάλι το λάθος να αγνοήσετε μετεκλογικά, ζητωκραυγάζοντας για τις πολλαπλές φούσκες που μεγαλώνουν γύρω μας. Σκύψτε πάνω από την κοινωνία, αποσυγκεντρώστε την εξουσία, διευρύνετε την παραγωγική βάση, αλλάξτε φορολογικές προτεραιότητες και χτίστε ένα σύστημα παιδείας, που αναγνωρίζει αξία σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.
Εμείς από αυτά θα σας κρίνουμε και αυτά τα θέματα θα αναδείξουμε, εξασκώντας ένα είδος αντιπολίτευσης, που εσείς ποτέ δεν ασκήσατε, ελπίζοντας να αντιληφθείτε έστω και τώρα πόσο απαραίτητη είναι για το σήμερα και το μέλλον της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Γερουλάνος.