today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Τέλος εποχής για Τσίπρα, μετά από 15 χρόνια στο ΣΥΡΙΖΑ – Ξεκινά η μάχη διαδοχής

Ανησυχία για νέο κύκλο εσωστρέφειας, επικρατεί στην Κουμουνδούρου, στους βουλευτές, στα στελέχη και στη βάση του κόμματος, μετά την παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι ανοίγει το κεφάλαιο της διαδοχής, χωρίς να υπάρχει «δελφίνος» με προβάδισμα.

Του Κώστα Πασίση

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο τόνισε ότι θα είναι «παρών» σε αυτή τη διαδικασία και ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα είναι ο εγγυητής της ενότητας του κόμματος.

Την παραίτηση του σχολίασε και ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «με την παραίτηση του έκλεισε ένας κύκλος». Επίσης εξέφρασε την ελπίδα του «ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον δρόμο του»…

Η νέα υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και η πέμπτη κατά σειρά ήττα-πανωλεθρία λειτούργησαν καταλυτικά για την αποχώρηση του από την ηγεσία. Ήταν μια απόφαση μονόδρομος…

Άλλωστε το πρόσφατο θερμό επεισόδιο στην Κουμουνδούρου, το βράδυ των εκλογών μεταξύ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Πάνου Ρήγα για τη στρατηγική της διεύρυνσης του κόμματος, ήταν μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» και ο Τσίπρας το γνωρίζει καλά.

Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που έκρινε ότι το κόμμα χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή…

Η επόμενη ημέρα βρίσκει το ΣΥΡΙΖΑ, απροετοίμαστο όσον αφορά τη διαχείριση των ραγδαίων εξελίξεων στο κόμμα.

Αλλά και διαιρεμένο σε δυο στρατόπεδα. Από τη μια πλευρά οι προεδρικοί , η πλειοψηφούσα τάση, που αναζητούν τη διάδοχη κατάσταση, χωρίς μέχρι στιγμής να ξεχωρίζει κάποιος υποψήφιος.

Και από την άλλη, η «Ομπρέλα», του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ήθελε συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κανένα από τα στελέχη της δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Αντίθετα οι περισσότεροι εξ αυτών στις δηλώσεις τους έλεγαν ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας…

Στην προκειμένη περίπτωση έχει πολιτική αξία για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και την Κεντροαριστερά γενικότερα, ο υποψήφιος που θα πάρει προβάδισμα στην κούρσα της διαδοχής, αν θα προσέρχεται από τις τάξεις των προεδρικών ή της αριστερής πτέρυγας.

Η παραίτηση Τσίπρα αυτόματα πυροδοτεί εξελίξεις, που σε ένα βαθμό θα δρομολογηθούν από τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών και το κλίμα που θα δημιουργηθεί…

Έτσι, το προσεχές διάστημα αναμένεται να διαφανεί ποιοι θα μπουν στην κούρσα για να διεκδικήσουν το θρόνο της Κουμουνδούρου.

Ενδεχομένως να αποκαλυφθούν και οι λόγοι της ξαφνικής προεκλογικής παρέμβασης  του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος βγήκε ένα πρωινό, που δεν περίμενε κανείς και  δήλωσε ότι «ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ»…

Σύμφωνα με κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης χαρακτηρίζεται ως «χρυσή εφεδρεία» για την ηγεσία του κόμματος, με δεδομένο ότι όλο αυτό το διάστημα των τριβών, των ζυμώσεων και διεργασιών  για τη στρατηγική του κόμματος, ήταν εκτός και απείχε των αντιπαραθέσεων  και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αριστερό DNA.

Προέρχεται, από τη Νεολαία του Συνασπισμού στην οποία έγινε μέλος το 1999. Μέντορες του είναι προσωπικότητες της παραδοσιακής  Αριστεράς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική κουλτούρα του.

Επιπλέον εμφανίζεται συνομιλητής με κοινά που κινούνται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πάντα ήταν αντίθετος στο μπόλιασμα του ΣΥΡΙΖΑ με πασοκογενή στελέχη, που αλλοιώνουν την αριστερή ταυτότητά του.

Πηγές από το περιβάλλον του αναφέρουν πάντως ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά αυτό σήμερα είναι ένα σενάριο προς επαλήθευση…

Αν και κανένας στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, στη μάχη της διαδοχής που ξεκινά οσονούπω, στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ρένα Δούρου, ο Αλέξης Χαρίτσης  αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο και ενδεχομένως να θέσουν υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος.

Αχτσιόγλου και Χαρίτσης έχουν αριστερό προφίλ, αλλά φλερτάρουν πολιτικά και με το Κέντρο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ