today-is-a-good-day
36.6 C
Athens

Η ακτινογραφία των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μέσα σε ένα μήνα είναι ο μεγάλος νικητής των εθνικών εκλογών, κερδίζοντας το στοίχημα της ισχυρής αυτοδυναμίας.

Αντίθετα συντριπτική ήττα υπέστη η κεντροαριστερά στην Ελλάδα καθώς, έγραψε σημαντικές απώλειες. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι κύριοι εκφραστές της, μόλις και μετά βίας συγκέντρωσαν 30%.

Ενώ ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας δε συγκεντρώνουν ούτε 120 έδρες για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Του Κώστα Πασίση

Δυσάρεστη έκπληξη αυτών των εκλογών είναι οι «Σπαρτιάτες», νεόκοπο ακροδεξιό κόμμα, που έπιασε στον ύπνο το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Μια νέα «μουτζούρα» για τη Δημοκρατία μας με την ευθύνη να «χρεώνεται» περισσότερο στη ΝΔ, που χειρίστηκε το ζήτημα και εκ του αποτελέσματος δεν έκλεισε την πόρτα στο φασισμό…

Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα η χώρα αποκτά μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας η οποία έχει ως προτεραιότητα της κατά δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του αρχιτέκτονα του εκλογικού θριάμβου, να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο μέλλον, να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά ζήτησε από τον ελληνικό λαό ισχυρή λαϊκή εντολή και την πήρε 158 έδρες.

Η ασφαλής αυτοδυναμία της ΝΔ αναμένεται να κυριαρχήσει και στα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για προσέλκυση επενδύσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Μια  δεύτερη διαπίστωση είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ψήφισε ξεκάθαρα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, στέλνοντας στις καλένδες την απλή αναλογική, που ενισχύει τη ακυβερνησία, η οποία είναι συνώνυμη της ανασφάλειας σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.

Ένα τρίτο σημαντικό συμπέρασμα, που είχε γίνει ορατό ήδη από την κάλπη του Μαΐου, είναι η απόρριψη του τοξικού πολιτικού λόγου, των fake news, της «κατεστραμμένης Ελλάδος.

Η ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δίνει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση, που θα ανακοινωθεί αύριο, να υλοποιήσει  απρόσκοπτα το πρόγραμμά της για εκσυγχρονισμό του κράτους, του ΕΣΥ, τις νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις κ.α. Η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές.

Με λίγα και απλά λόγια η Ελλάδα επιστρέφει σε μία κανονικότητα που την έχει απόλυτα ανάγκη, μετά την τελευταία πανδημία, που έφερε τα πάνω κάτω στο τόπο.

Επίσης ο κόσμος  ψήφισε Μητσοτάκη γιατί ότι υποσχέθηκε το έκανε πράξη… Το είπαμε το κάναμε, ήταν ένα από τα κεντρικά προεκλογικά συνθήματα της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη μια δεινή πολιτική ήττα, καθώς δε βελτίωσε τα πενιχρά ποσοστά της 21ης Μαΐου, αντίθετα είχε επιπλέον εκλογικές απώλειες, με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, να μειώνει τη διαφορά τους.

Η υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να πυροδοτήσει εξελίξεις στην Κουμουνδούρου, που κανείς σήμερα δεν μπορεί να προδικάσει…

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος χαρακτήρισε μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό αποτέλεσμα, εκφράζοντας τη σιγουριά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναστοχαστεί.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν έχει ανοίξει ευκρινώς ακόμη τα χαρτιά του για το πως προτίθεται να κινηθεί…

Στη δήλωση του ανέφερε ότι θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση των μελών του κόμματος. Στην πρώτη ανάγνωση της αυτό σημαίνει ότι δεν παραιτείται, αλλά θα επανακριθεί, θα αξιολογηθεί εκ νέου…

Εκείνο που αποδείχθηκε είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων ψήφισε με πρόθεση τιμωρίας τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θεώρησε δεδομένους τους ψηφοφόρους του 2019.

Στην Χαρ. Τρικούπη υπάρχει ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, καθώς το ΠΑΣΟΚ τσίμπησε λίγο στις χθεσινές εκλογές και από σήμερα η νέα ηγεσία θα εστιάσει στο μεγαλύτερο ροκάνισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λέγεται ο μεγάλος στόχος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης να γίνει χαλίφης στη θέση του Χαλίφη Αλέξη Τσίπρα, στο χώρο της κεντροαριστεράς, που βρίσκεται σε φάση ανασύνθεσης.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι αργά το βράδυ ήταν δεύτερο κόμμα σε δέκα περιφέρειες.

Ίσως η είδηση των χθεσινών εκλογών, πέρα από την ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ είναι η άνοδος της ακροδεξιάς σε ένα ποσοστό της τάξεως του 14%!.

Ένα ποσοστό υψηλό, που έρχεται ως συνέχεια της γενικότερης ανόδου της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα δηλητηριώδες φίδι, που δαγκώνει πλέον και τη χώρα μας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ