today-is-a-good-day
30.2 C
Athens

Ομάδα επιστημόνων έστησε έναν ευφυή βοηθό ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης) για τη σύγκριση των προγραμμάτων των κομμάτων

Αν η πλοήγηση μέσα στα επίσημα προγράμματα των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων φαντάζει στο μυαλό ενός ψηφοφόρου κάτι δύσκολο ή χρονοβόρο, η AI (Artificial Intelligence), η τεχνολογία δηλαδή της Τεχνητής Νοημοσύνης ισχυρίζεται πως προσφέρει μια λύση απλή και ελάχιστα απαιτητική σε χρόνο για όποιον αναζητά απαντήσεις.

Με αυτόν τον στόχο, μια ομάδα επιστημόνων έστησε ένα εργαλείο με την επωνυμία toraksero.gr, έναν «ΑΙ βοηθό για τα προγράμματα των κομμάτων που με μερικά “κλικ” δημιουργεί ένα ψηφιακό debate των θέσεων των κομμάτων που θα συναντήσει ο ψηφοφόρος στο παραβάν πίσω από την κάλπη» εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104.9FM» ο Σταύρος Βάσσος, ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στον ακαδημαϊκό χώρο, την έρευνα και το ΑΙ.

«Το toraksero.gr είναι ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από μια ομάδα 35+ ατόμων που έχουμε στήσει για να προσφέρει λύσεις Conversational AI και έχει ανέβει στο διαδίκτυο εδώ και μια εβδομάδα, με πολύ καλή ανταπόκριση από τον κόσμο» ανέφερε ο Έλληνας επιστήμονας, εξηγώντας πως η δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι χρήστες θα κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική στρατηγική κάθε κόμματος ήταν στο μυαλό τους εδώ και πολύ καιρό. Η ομάδα πίσω από το εργαλείο AI το προχώρησε, όταν αντιλήφθηκε πως δεν είναι ζήτημα μερικών κλικ το να βρει κανείς έγκυρες πληροφορίες για τις πολιτικές κάθε κόμματος και κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό πολλές φορές να το κάνει ο ψηφοφόρος σε μικρό χρόνο, μέσα π.χ. από δημοσιεύματα, βίντεο και άλλες πηγές.

Συμπληρωματικός βοηθός για την κάλπη

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τελικά μόνο τα επίσημα, δημόσια δημοσιευμένα προγράμματα των κομμάτων που υπάρχουν για το κοινό. Με το τελικό αποτέλεσμα του λογισμικού μέσα στο toraksero.gr, ο πολίτης μπορεί να βλέπει τι προτείνουν τα κόμματα για θέματα όπως παιδεία, φορολογία, κ.ο.κ. εύκολα και γρήγορα χωρίς να κάνει ο ίδιος την αναζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα το σύστημα είναι κάτι που λειτουργεί συμπληρωματικά αφού μπορεί για ένα θέμα, πέρα από τα όσα λέει το δημοσιευμένο πρόγραμμα, να πει π.χ κάτι ένας πολιτικός που είναι στο κόμμα για κάποια θεματική», εξήγησε ο Έλληνας ειδικός στην Τεχνητή Νοημοσύνη τονίζοντας πως η διαδικτυακή υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ερωτήσεις μέσω μια «συνομιλίας» για τις επίσημες θέσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Το site/πλατφόρμα στην ουσία απαντά έτσι σε μια ερώτηση σχετική με το πρόγραμμα ενός κόμματος, μια λύση δηλαδή που εδράζεται στην τεχνολογία που αποκαλείται Conversational AI. «Οι πολίτες, στην ερώτηση τους μπορούν να βάλουν ένα ελεύθερο κείμενο, μια πρόταση, ερώτηση ή ακόμα και μόνο μία λέξη και το σύστημα απαντά μέσα από επίσημα δημοσιευμένα προγράμματα σε “φυσική γλώσσα”, όπως ένας ψηφιακός βοηθός» ανέφερε ο κ. Βάσσος.

Η βάση της τεχνολογίας που κινεί τον εκλογικό αυτό βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης «είναι τα Generative AI και Large Language Models (LLMs), όπως το GPT-4 που αποτελεί τη βάση του ChatGPT», εξηγεί ο ειδικός στο ΑI επισημαίνοντας, όμως, πως θα συμβεί κάποιες φορές ο πολίτης να μην δει μια απάντηση σε κάποια ερώτηση που θα θέσει. Αυτό θα οφείλεται στο ότι δεν θα υπάρχει επίσημη θέση στο επίσημο πρόγραμμα του συγκεκριμένου κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Συμβαίνει κάποιες φορές να λείπουν θεματικές ενότητες στα επίσημα προγράμματα κομμάτων, οπότε ο πολίτης θα δει όταν θα κάνει την ερώτησή του πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν “απαντάει”. Μπορεί να υπάρχουν απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις σε άλλες ανακοινώνεις- π.χ του κόμματος, το πρόγραμμα όμως τότε δεν απαντήσει αφού για λόγους αντικειμενικότητας έχει ως “τροφή” μόνο τις επίσημες απαντήσεις των προγραμμάτων των κομμάτων» εξηγεί ο κ. Βάσσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ