Πέμπτη, 22 Μαΐου 2025
23.7 C
Athens

Νέο χαράτσι από τις Βρυξέλλες για τα κράτη μέλη – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Με δεδομένο ότι το κόστος χρηματοδότησης που συνδέεται με το ταμείο ανάκαμψης, είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις και η πολιτική νομισματικής σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πλήττει τις πληρωμές τόκων, η Κομισιόν, ζητά από τα κράτη μέλη πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, σε πληρωμές τόκων έως το 2027.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη * 

Η ΕΕ, διαπιστώνει αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης που σχετίζεται με το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά νέα χρήματα από τις κυβερνήσεις, για να πληρώσει το κόστος χρηματοδότησης του σχεδίου Next Generation EU για την περίοδο 2024-2027. Τα επιπλέον χρήματα θα ζητούνται σε ετήσια βάση.

Οι πληρωμές τόκων έχουν αυξηθεί από τότε που συμφωνήθηκε το ταμείο ως αποτέλεσμα της νομισματικής σύσφιξης που απαιτείται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο σχεδιασμός των Βρυξελλών έπεσε έξω, αφού το καλοκαίρι του 2020 είχε υπολογιστεί, ότι το κόστος δανεισμού θα ανερχόταν σε 14,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2021-27. Η εκτίμηση βασίστηκε σε ανάλυση των επιτοκίων των προηγούμενων ετών, υποδηλώνοντας επιστροφή στα μέσα επίπεδα μέχρι το τέλος της περιόδου από σχεδόν μηδέν σε περίπου 1,2%.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με δηλώσεις του Επίτροπου Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, η ΕΕ θα εξαντλήσει ήδη το ποσό που προβλέπεται για πληρωμές τόκων αυτό το καλοκαίρι.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το επόμενο έτος προβλέπει ήδη 3,96 δισ. ευρώ για την κάλυψη του αυξανόμενου κόστους δανεισμού του ταμείου ανάκαμψης, σχεδόν διπλάσιο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις και υψηλότερο από τα 3,7 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για το πρόγραμμα Erasmus το 2024.

Οι πολίτες των χωρών μελών καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο του πολέμου στην Ουκρανία, διότι η ΕΕ αναγκάζεται να αναθεωρήσει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, το λεγόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027. Και σαν να μην φτάνει αυτό, η Κομισιόν, ζητά επίσης από τα κράτη μέλη, να υποστηρίξουν ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο για το Κίεβο συνολικού ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027, το οποίο θα περιλαμβάνει δάνεια, επιχορηγήσεις και εγγυήσεις.

Στο πλαίσιο της επανεξέτασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει επίσης επιπλέον 15 δισεκατομμύρια ευρώ για τις μεταναστευτικές προτεραιότητες, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ με ένα ταμείο για τη στήριξη στρατηγικών τεχνολογιών. Τα υπάρχοντα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Άμυνας της ΕΕ, θα συμπληρωθούν με 10 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο αυτού του ταμείου τεχνολογίας.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη είναι επιφυλακτικά όσον αφορά τα αιτήματα για πρόσθετους πόρους για την κάλυψη του κόστους δανεισμού και άλλων προτεραιοτήτων.

Και μέσα σε όλα αυτά, το τεράστιο στρατηγικό μυαλό, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ζητά νέα αύξηση στον ετήσιο μισθό της.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές τόκων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων ύψους 421 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αποτελούν μέρος του Next Generation EU. Ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τα επιτόκια για τα δάνεια του πακέτου, τα οποία είναι ευθύνη των κρατών μελών.

Μέσα σε όλο αυτό το δυσοίωνο σκηνικό, καλό θα είναι κάποιοι να αρχίσουν να λένε την αλήθεια για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έρχεται στο χώρο της οικονομίας, βάζοντας φρένο στις κορώνες περί απογείωσης και τα άλλα πράσινα άλογα.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ