today-is-a-good-day
26.8 C
Athens

Το Μουσείο Ακρόπολης μπήκε στην εφηβεία με ορμή και νέα εκθέματα

Με ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, που θα ξεπεράσουν για τα δύο τελευταία εξάμηνα τους 1.7 εκατ, με έναν Κούρο στην έκθεση των αρχαϊκών και με ολόκληρη την πτέρυγα αναμορφωμένη και με πολλά και σημαντικά σχέδια γιορτάζει αύριο το Μουσείο Ακρόπολης τα 14α γενέθλιά του. Ο γενικός διευθυντής του Νικόλαος Σταμπολίδης ενημέρωσε χθες τους δημοσιογράφους για τα επιτεύγματα του μουσείου κατά την τελευταία χρονιά και παρέθεσε αριθμούς που δείχνουν πολλά για την επιτυχία του.

Οι επισκέπτες κατά το β εξάμηνο του 2022 ήταν 884.583, ενώ το α εξάμηνο του 2023, ήταν 831.987 μέχρι στιγμής (το εξάμηνο δεν έχει τελειώσει ακόμα). Η μέρα κατά την οποία έσπασαν όλα τα ρεκόρ ήταν η 18η Μαΐου με την ελεύθερη είσοδο, οπότε πέρασαν  το κατώφλι του 21.000 άτομα. Προς το παρόν δεν έχει φτάσει στο «ταβάνι» επισκεψιμότητας, γνωρίζουν, όμως ότι θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα εφόσον συμβεί αυτό. «Προνοείν, ουχί μετανοείν» τόνισε η ίδιος. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν είναι ανάμεσά τους η αύξηση του εισιτηρίου.

Όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια, το μουσείο είναι οικονομικά ανεξάρτητο. Μόνη χρονιά που επιχορηγήθηκε ήταν το 2020 λόγω κορωνοϊού. «Είμαστε το μόνο οικονομικά ανεξάρτητο μουσείο» είπε με περηφάνεια.

Το Τμήμα Αρχαιολογικών Συλλογών συνεχίζει την τεκμηρίωση των συλλογών με έρευνα, νέα λήμματα, επεξηγήσεις όρων (γλωσσάρι), βιβλιογραφικές αναφορές, φωτογραφίες και σχέδια για τα 1.112 αντικείμενα που πρόκειται να παρουσιαστούν στην επιτόπια έκθεση της Αρχαιολογικής Ανασκαφής αλλά και για έργα της Ακρόπολης που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες. Ολοκλήρωσε ήδη την τεκμηρίωση και ανάρτηση στην ιστοσελίδα των 63 αντιγράφων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό και σε άλλα Μουσεία και ετοιμάζει την ανάρτηση και των αντικειμένων της ανασκαφής. Σκοπός της ανάρτησης στην ιστοσελίδα, στην οποία σήμερα είναι εγγεγραμμένα 2.245 έργα, είναι η παροχή στο ευρύ κοινό ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση και την πληροφορία.
Η έκθεση στον χώρο της ανασκαφής ετοιμάζεται. Ο κ. Σταμπολίδης πιστεύει ότι τέλη της χρονιάς θα λειτουργήσει. Εχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τίτλος της έκθεσης, θα  είναι: «το Μουσείο κάτω από το μουσείο».

Από το Τμήμα Συντήρησης και Εκμαγείων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης ή επανασυντήρησης 322 αντικειμένων (γλυπτών, κεραμικών, μετάλλινων και οστέινων), με κορυφαία τη συντήρηση και αλλαγή του τρόπου έκθεσης του αγάλματος Κούρου Ακρ. 596. Επίσης, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα καθαρισμών με τεχνολογία λέιζερ, πραγματοποιήθηκε τρισδιάστατη σάρωση εκθεμάτων και έγιναν εργασίες καθαρισμού και συντήρησης στην ανασκαφή (δάπεδα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και κονιάματα).

Παράλληλα το Τμήμα προχώρησε στην παραγωγή περίπου 4.204 πιστών αντιγράφων εκθεμάτων του Μουσείου και αντιγράφων σε κλίμακα και στην εφαρμογή πάτινας υψηλής ακρίβειας με ζωγραφικές λεπτομέρειες σε ορισμένα από αυτά. Η παραγωγή αυτή γίνεται με σκοπό την αποκλειστική διάθεση των αντιγράφων στα πωλητήρια του Μουσείου.

Ο διαρκής εμπλουτισμός και η ανανέωση της μόνιμης έκθεσης αποτελούν για το Μουσείο Ακρόπολης σημαντικό μέρος της μουσειακής πρακτικής του. Για τον λόγο αυτόν προχώρησε σε σειρά διορθωτικών κινήσεων, κυρίως στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, με σκοπό τον ορθολογικότερο καταμερισμό των εκθεμάτων στις θεματικές τους ενότητες. Στην είσοδο της ανανεωμένης αίθουσας υποδέχονται τον επισκέπτη οι δύο σφίγγες της Ακρόπολης και αμέσως μετά ο Μοσχοφόρος.

Η συγκέντρωση των αρχαϊκών αρχιτεκτονικών γλυπτών, των Κορών και των ανδρικών αγαλμάτων σε διακριτές ενότητες, επιτρέπει την καλύτερη πρόσληψη του μουσειακού αφηγήματος και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Δημιουργήθηκε επίσης η νέα εκθεσιακή ενότητα «Αξιωματούχοι και επαγγελματίες», δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει με άλλο μάτι, όχι μόνο την αισθητική ομορφιά των αγαλμάτων, αλλά και τα έργα τέχνης, τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που τα παρήγαγαν.

Παράλληλα η έκθεση εμπλουτίστηκε με νέα έργα. Στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης επανατοποθετήθηκε ο Κούρος Ακρ. 596, μετά την επανασυντήρηση και τη συνάρμοση του κορμού με τη βάση, και προστέθηκαν από τις αποθήκες η βάση περιρραντηρίου της Πλύντριας Σμικύνθης (Ακρ. 607), ο κίονας του γναφέα Σίμωνα (Ακρ. 429) και ο κιονίσκος με το άγαλμα της Κόρης (Ακρ. 6503).

Στη βόρεια πτέρυγα του πρώτου ορόφου προστέθηκε η κεφαλή του Ομήρου (EAM 626), η κεφαλή που αποδίδεται στον ρήτορα Δέξιππο (EAM 581) και το αρχιτεκτονικό μέλος με τα ανάγλυφα σύμβολα της Αθηνάς (Ακρ. 2444).

Επιπλέον, το Μουσείο προχώρησε στην αλλαγή φωτισμού στους εκθεσιακούς χώρους του πρώτου και του τρίτου ορόφου, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες θέασης και αναδεικνύοντας γοητευτικές λεπτομέρειες των εκθεμάτων. Ανάμεσά τους, είναι τρία πήλινα αττικά αγγεία από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης των ΗΠΑ με παραστάσεις τεχνιτών και επαγγελματιών, που τοποθετήθηκαν στη νέα εκθεσιακή ενότητα «Αξιωματούχοι και Επαγγελματίες», στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης, προσφέροντας στους επισκέπτες μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ανθρώπων της εργασίας στην αρχαία Αθήνα.

Ο Νικόλαος Σταμπολίδης ξεναγώντας μας στα αρχαϊκά σημείωσε πως είχε την έγκριση («ευλογία») του Δημήτρη Παντερμαλή να κάνει τις αλλαγές στην αίθουσα. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί σημαντικό, εφόσον τρέφει  πάντοτε σεβασμό στη μνήμη του καθηγητή.

«Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 το Μουσείο Ακρόπολης έχασε ένα αγαπημένο του πρόσωπο, τον Δημήτριο Παντερμαλή, Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» είπε, ξεκινώντας την ομιλία του. «Το μέγιστο έργο και η προσφορά του ήταν η δημιουργία του Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης από το 2000 έως το 2019 και ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης από το 2009 έως το 2022. Το Μουσείο Ακρόπολης δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του και θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη.

Το Μουσείο τέλεσε μνημόσυνο 40 ημερών στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και Αγίων Αναργύρων Μακρυγιάννη και την ίδια μέρα φυτεύτηκε μία ελιά στην μνήμη του αείμνηστου Προέδρου του, η οποία υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο του Μουσείου επί της οδού Μητσαίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου έδωσε το όνομα του αείμνηστου Προέδρου του στο Αμφιθέατρο και θεσμοθέτησε το Πρόγραμμα Υποτροφίας Κλασικής Αρχαιολογίας «Δημήτριος Παντερμαλής». Για την ημέρα των γενεθλίων του την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 το Μουσείο έχει προσκαλέσει την Ορχήστρα Νέων Δίου να προσφέρει στους επισκέπτες του δωρεάν ένα μουσικό αφιέρωμα στην μελοποιημένη ελληνική ποίηση, αφιερωμένο αντίστοιχα στη μνήμη του Καθηγητή Δημητρίου Παντερμαλή.»

Ανάμεσα στους λόγους που οι επισκέπτες πηγαίνουν δεύτερη και τρίτη φορά στο Μουσείο Ακρόπολης είναι και η επιθυμία να δουν από κοντά τα θραύσματα από τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία επιστράφηκαν στην  Ελλάδα. Όπως είπε δεν μπορεί να πει λεπτομέρειες για νέες συζητήσεις, εφόσον πρόκειται για θέματα πολιτιστικής διπλωματίας, τα οποία χειρίζονται το υπουργείο Πολιτισμού ή η κυβέρνηση.

Εξήγησε την προσέγγιση του Μουσείου Σαλίνας, λέγοντας πως ο στόλος του Ελγιν προσέγγισε τα ιταλικά εδάφη  για ανεφοδιασμό και το συγκεκριμένο θραύσμα Fagan είναι το πρώτο που χάρισε ο λόρδος.

Τέλος, η  έκθεση του χειμώνα θα έχει τετραπλό άξονα: στην αρχαιότητα, το βυζάντιο, την Αναγέννηση και τη σύγχρονη τέχνη. Ο κ. Σταμπολίδης δεν ανακοίνωσε τον τίτλο, είπε όμως πως ο υπότιτλος είναι «Προσωποποιήσεις και αλληγορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Αναμένονται σπουδαία δάνεια από το εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία αγάλματα που πρώτη φορά βγαίνουν εκτός της χώρας τους και αγγεία εμβληματικά για τα μουσεία στα οποία εκτίθενται.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ