23.1 C
Athens

Η Ρωσία στο στόχαστρο της πρώτης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Η Γερμανία χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως την κύρια απειλή για την ασφάλειά της, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί, ότι θέλει να επιδιώξει μια εταιρική σχέση με την Κίνα, παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο συμπεριφέρεται όλο και περισσότερο ως αντίπαλος και ανταγωνιστής.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη * 

Το Βερολίνο, στην πρώτη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της χώρας που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, δεσμεύθηκε επίσης, να συμμορφωθεί με τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανά, τουλάχιστον το 2% της οικονομικής παραγωγής ετησίως κατά μέσο όρο για την άμυνα.

Όπως αναφέρει το κείμενο στρατηγικής εθνικής ασφάλειας που ανακοίνωσε ο Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, παρουσία των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού, “η σημερινή Ρωσία είναι προς το παρόν η πιο σημαντική απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στον ευρωατλαντικό χώρο”. Έμφαση δίνεται επίσης, στην ενεργειακή ασφάλεια και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και τεχνολογία.

Όσον αφορά την Κίνα, το Βερολίνο, διαπιστώνει “τα στοιχεία της αντιπαλότητας και του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια”, αλλά κάνει σαφές ότι το Πεκίνο “παραμένει ένας εταίρος χωρίς τον οποίο πολλές από τις πιο πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις δεν μπορούν να επιλυθούν”.

Η Γερμανία μέσα από αυτό το κείμενο προσπαθεί να δώσει σάρκα και οστά στις πολιτικές στις οποίες έχει αναφερθεί ο Καγκελάριος Σόλτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου του σε πρόσφατες ομιλίες, που είχαν στόχο να απαντήσουν σε αυτό που η γερμανική κυβέρνηση, αποκαλεί γεωπολιτικό Zeitenwende, ιστορικό σημείο καμπής, που προκλήθηκε από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, οι οικολόγοι Πράσινοι και οι φιλικοί προς τις επιχειρήσεις Ελεύθεροι Δημοκράτες, διαφωνούσαν για τη στρατηγική ασφάλειας εδώ και μήνες και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι βάζει την κομματική πολιτική πάνω από τις ανάγκες της χώρας και στερείται εστίασης.

Οι Χριστιανοδημοκράτες που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, δηλώνουν ότι, η Γερμανία δεν ακολουθεί μια στρατηγική προσέγγιση επειδή δεν έχει ιδέα για το ποια πραγματικά θέλει να είναι σε αυτόν τον κόσμο που μαστίζεται από συγκρούσεις.

Μάλιστα πιστεύουν ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να συνεχίσει να υπάρχει κενό ηγεσίας στην Ευρώπη. Όπως πιστεύουν, χωρίς μια σαφή γερμανική πορεία, η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν, να βρει και να εδραιώσει τον ρόλο της στον κόσμο.

Από την πλευρά του το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), του κ. Σόλτς, ξεκαθαρίζει ότι η νέα στρατηγική ασφάλειας παρέχει μια ουσιαστική βάση για την εδραίωση των στόχων και των αρχών της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας και χαρακτηρίζει τη συμφωνία μεταξύ των τριών εταίρων του συνασπισμού, τεράστια επιτυχία.

“Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας και οι αυταρχικές τάσεις σε άλλα μέρη του κόσμου σημαίνουν ότι πρέπει να προβάλλουμε τη θέση μας πιο δυναμικά προς τα έξω”, επισημαίνει το παρθενικό κείμενο στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας.

Το ερώτημα είναι το κατά πόσο η Γερμανία μπορεί να υλοποιήσει αυτή στρατηγική και να ενώσει την Ευρώπη σε αυτή την υλοποίηση, με δεδομένο ότι η Γαλλία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβαδίσει με τις επιδιώξεις του Βερολίνου. Ήδη είναι πολλές οι αψιμαχίες ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο σε θέματα στρατηγικής στη διεθνή σκακιέρα. Και βέβαια, αυτό ευνοεί την Αμερική η οποία για μια ακόμη φορά καθορίζει το ρυθμό στον οποίο υπάκουα χορεύει η Ευρώπη.

*Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ