today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

Πούτιν: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα επιστράτευση – Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο ως απάντηση αν χρειαστεί

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ποιότητα των ρωσικών όπλων βελτιώνεται, αλλά ότι η χώρα έχει ελλείψεις σε πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε την παραγωγή βασικών όπλων κατά 2,7 φορές τον τελευταίο χρόνο και κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι διοχετεύει όπλα στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επί του παρόντος μια νέα επιστράτευση αφού είχε ανακοινώσει μια αρχική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.

Ο Πούτιν είπε εξάλλου, μιλώντας σε στρατιωτικούς μπλόγκερ και πολεμικούς ανταποκριτές σε τηλεοπτική συνάντηση, ότι οι επιστρατεύσεις στο μέλλον θα εξαρτηθούν από τους στόχους που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι μια νέα προσπάθεια για την κατάληψη του Κιέβου θα μπορούσε να απαιτήσει επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό.

“Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα επιστράτευση”

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι επί του παρόντος δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια πρόσθετη επιστράτευση ανδρών για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι όλα εξαρτώνται από το τι θέλει η Ρωσία να πετύχει εκεί και ρωτήθηκε εάν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας θα προσπαθήσουν εκ νέου να καταλάβουν το Κίεβο.

«Δεν υπάρχει τέτοιους είδους ανάγκη σήμερα» δήλωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια συνάντησης που μεταδόθηκε από την τηλεόραση με Ρώσους στρατιωτικούς συντάκτες και στρατιωτικούς μπλόγκερς όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει νέα επιστράτευση μετά από εκείνη που ανακοινώθηκε πέρυσι και είχε χαρακτηρισθεί ως «μερική επιστράτευση» 300.000 εφέδρων.

Ο Πούτιν είπε ότι το υπουργείο Άμυνας δεν βλέπει την ανάγκη για ένα ακόμη κύμα επιστράτευσης.

«Μερικά δημόσια πρόσωπα λένε ότι χρειάζεται να επιστρατεύσουμε ένα εκατομμύριο, ή δύο εκατομμύρια. Αυτό εξαρτάται από το τι θέλουμε», είπε ο Πούτιν.

«Θα επιστρέψουμε εκεί;» είπε αναφερόμενος στο Κίεβο ο Πούτιν, τα στρατεύματα του οποίου απέτυχαν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα στις αρχικές φάσεις της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως αποκαλεί την εισβολή η Μόσχα.

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία χρειάζεται να καταπολεμήσει τους πράκτορες του εχθρού και να βελτιώσει την άμυνα της στις επιθέσεις που γίνονται στο εσωτερικό του εδάφους της αλλά είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ουκρανίας και να κηρύξουμε στρατιωτικό νόμο.

«Δεν υπάρχει λόγος να εισάγουμε ένα είδος ειδικού καθεστώτος ή στρατιωτικό νόμο στην χώρα. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο σήμερα» είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν αρνήθηκε να πει αν η Ρωσία θα εξαπολύσει νέα επίθεση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να πει σήμερα κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με στρατιωτικούς συντάκτες και στρατιωτικούς μπλόγκερς που μεταδόθηκε από την τηλεόραση αν η Μόσχα θα εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Ουκρανία ως απάντηση της αντεπίθεσης του Κιέβου, λέγοντας ότι τα σχέδια της Ρωσίας θα εξαρτηθούν από τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Ο Πούτιν υπερασπίσθηκε την εντολή του υπουργείου Άμυνας προς τις ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο πριν την 1η Ιουλίου, κάτι που ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» αρνήθηκε να κάνει.

Ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» Γιεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι η οργάνωση του δεν θα υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο.

Νωρίτερα σήμερα είχε δηλώσει ότι δεν είναι βέβαιος αν οι άνδρες του θα συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία εν μέσω μιας σκληρής αντιπαράθεσης στην οποία βρίσκεται εδώ και καιρό με το υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι εάν καταστεί αναγκαίο η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο ως απάντηση σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προμηθεύσουν την Ουκρανία με παρόμοια όπλα.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, αλλά ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η σύρραξη είναι να σταματήσουν οι δυτικές χώρες να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα.

Ο Πούτιν επανέλαβε τις κατηγορίες του ότι η Δύση επιδιώκει να συντρίψει την Ρωσία στην Ουκρανία και είπε ότι η Μόσχα έχει το δικό της «ειρηνευτικό σχέδιο» για την Ουκρανία.

Επίσης είπε ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι η Μόσχα «εξαπατήθηκε» όσον αφορά την εφαρμογή των τμημάτων της συμφωνίας που αφορούν τις δικές της εξαγωγές.

Ο Πούτιν είπε ότι η συμφωνία, που έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, προοριζόταν να βοηθήσει «φιλικές» χώρες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά ότι η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ουκρανικών σιτηρών, παρέχοντας μια βασική πηγή συναλλάγματος για το Κίεβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ