today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Αλ.Τσίπρας: Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ σε οικονομία και Υγεία: 5+1 αλήθειες για το πρόγραμμα της ΝΔ

Για “κρυφή ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στη Δημόσια υγεία” κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική του ομιλία στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου για ζητήματα οικονομίας που παραχώρησε σήμερα. “Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε την κρυφή της ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στη Δημόσια υγεία”, είπε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας “5+1 Αλήθειες” για το πρόγραμμα της ΝΔ. Ο ίδιος υποστήριξε πως το επιχείρημα της ΝΔ ότι το δικό της πρόγραμμα έχει “κοστολογηθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας είναι ένα “ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα”.

Όπως ανέφερε, το σχέδιο της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία έτη που κατατέθηκε στην Επιτροπή και “προσφέρει με αυστηρό τρόπο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η οικονομική πολιτική μίας κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα”, “δεν περιλαμβάνει παρά μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ – αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3 %”.

Αυτό αποτελεί την πρώτη αλήθεια, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, την οποία εξειδίκευσε τονίζοντας ότι το μεσοπρόθεσμο “δεν περιλαμβάνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών”, όπως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή την αύξηση του αφορολόγητου, “δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της προνοιακής πολιτικής”, όπως την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το youth pass ή τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές, “δεν περιλαμβάνει εξαγγελίες στο πεδίο της υγείας”, όπως την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους και την ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με πέντε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο, “δεν περιλαμβάνει προεκλογικές εξαγγελίες στο πεδίο της παιδείας όπως την αύξηση των μισθολογικών απολαβών των εκπαιδευτικών και την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

“Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά παραμένουν ακοστολόγητα και είναι απορίας άξιο πώς η ΝΔ θα τα χρηματοδοτήσει όταν ο δημοσιονομικός χώρος που η ίδια προσδιορίζει, με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας – ο χώρος δηλαδή πάνω από το 2.0-2.2 % πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – είναι ελάχιστος και μόλις φθάνει το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας πως “δεν έχουμε πλέον καμία αμφιβολία για ποιόν λόγο η ΝΔ αρνήθηκε την από κοινού κοστολόγηση που προτείναμε και έπειτα τον δημόσιο διάλογο”.

Προχωρώντας στη δεύτερη αλήθεια, όπως είπε σημείωσε πως “σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών του δημόσιου τομέα μειώνονται μεταξύ 2023 και 2026 συνολικά κατά 730 εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόνοια αποζημίωσης των μισθωτών του δημοσίου από τις εισοδηματικές απώλειες που προκαλεί ο πληθωρισμός”. ‘Αρα, τόνισε, “οι πραγματικοί μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, όχι μόνο να μην αυξηθούν, αλλά να μειωθούν”, όπως “προβλέπει το αληθινό πρόγραμμα της ΝΔ”.

Ως “τρίτη αλήθεια”, ανέφερε πως “σύμφωνα με τους αριθμούς του Προγράμματος Σταθερότητας, οι πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου”, δηλαδή “οι δημόσιες δαπάνες που καλύπτουν την δημόσια παιδεία, την υγεία, την πολιτική προστασία, την ασφάλεια των πολιτών, μεταξύ 2023 και 2026, σε ονομαστικούς όρους, παραμένουν στάσιμες στα επίπεδα των 11,6 δις ευρώ”.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι “σε πραγματικούς όρους – σε σταθερές δηλαδή τιμές – μειώνονται μεταξύ 2023 και 2006 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή σωρευτικά κατά 10% στην τετραετία”, κάτι που ισοδυναμεί με “μείωση κατά 10%” της αγοράς αναγκαίων αγαθών από το ελληνικό δημόσιο.

Συνεχίζοντας στην “τέταρτη αλήθεια”, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει επίσης “την προβλεπόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΝΔ που το συνέταξε, των μέσων αμοιβών της μισθωτής εργασίας για το διάστημα 2023-26”. “Αυτή, σε ονομαστικούς όρους, είναι 12,8%, δηλαδή ακριβώς η μισή από αυτή που περιλαμβάνει η προεκλογική δέσμευση στο «για τα μάτια του κόσμου» πρόγραμμα της ΝΔ, όπου λένε για 25% ονομαστική αύξηση έως το 2027”, είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι λέει “ψέματα για 1.500 ευρώ μέσο μισθό”, αφού “σε σταθερές τιμές – δηλαδή σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών- η σωρευτική αύξηση των αμοιβών της τετραετίας 2023-26 μόλις πλησιάζει το πενιχρό 1,3%”. “Είναι δε αξιοσημείωτο πως η μέση αύξηση της πραγματικής αμοιβής των μισθωτών για την περίοδο αυτή υπολείπεται σημαντικά της μέσης αύξησης της παραγωγικότητας που κινείται στην περιοχή του 7%. Πρόκειται δηλαδή για μια καθαρή πολιτική αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος εις βάρος των μισθωτών”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την “πέμπτη αλήθεια”, καταλόγισε για ακόμα μία φορά στη ΝΔ ότι “χρησιμοποίησε σκόπιμα τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο – τον πλέον αντίστροφα προοδευτικό φόρο – συλλέγοντας έτσι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ πέρα και πάνω από αυτά που προέβλεπαν οι προϋπολογισμοί 2022 και 2023”.

Κλείνοντας με την μία, “επιπρόσθετη μεγάλη αλήθεια” που αφορά τη δημόσια υγεία, ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε πως με βάση όλα τα προηγούμενα, “κατανοούμε γιατί οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ κου Πνευματικού δεν ήταν κάποιο λάθος”, αλλά η “ατζέντα που έκρυβε η ΝΔ και τη φανέρωσε”. Παρέπεμψε, μάλιστα, και σε τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση στη Βουλή το 2019, κατά την οποία είχε δηλώσει πως “«θα ανατριχιάσετε» με τις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύουμε στη Δημόσια Υγεία”. “Μετά ήρθε η πανδημία και το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Ανατριχιάσαμε με την κατάσταση του ΕΣΥ. Έρχεται όμως τώρα η ώρα να ανατριχιάσουμε με την κρυφή ατζέντα που έχει στο χώρο της υγείας”, είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας και άλλες δηλώσεις του κ. Πνευματικού «για τις πραγματικές θέσεις της ΝΔ για την εξοικονόμηση δαπανών στη δημόσια υγεία».

“Αυτό το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ συνάδει απολύτως με τη μείωση των πρωτογενών δαπανών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο. Αυτό είναι και το αληθινό διακύβευμα της κάλπης της 25ης Ιούνη”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ