today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Πώς θα τιτλοφορούσε ο Φρέντι Μέρκιουρι το Bohemian Rapsody; 

Χίλια πεντακόσια αντικείμενα του Φρέντι Μέρκιουρι, ολόκληρη δηλαδή η προσωπική συλλογή του αξέχαστου τραγουδιστή των Queen, βγαίνουν σε δημοπρασία. Από έργα τέχνης και έπιπλα έως κοσμήματα (όπως μια «μικροσκοπική ασημένια χτένα Tiffany & Co.») που έχουν διατηρηθεί τέλεια στο το σπίτι του στο Λονδίνο από τον θάνατό του, θα πωληθούν στους Sotheby’s, περισσότερα από 30 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Αντανακλώντας τα εκλεκτό του του γούστο, τα αναμνηστικά κυμαίνονται από το κόκκινο- βελούδινο στέμμα του με ασορτί μανδύα και την ακουστική κιθάρα Martin D-35 του 1975 έως έργα τέχνης που με χαρακτικά από τον Matisse και τον Picasso και έναν πίνακα του James Jacques Tissot (το τελευταίο έργο που αγόρασε). Επίης, και γιαπωνέζικα χαρακτικά και κιμονό, λάμπες αρ νουβό, ένα ρολόι Fabergé και μια ακουαρέλα Erté που του χάρισε ο Sir Elton John.

Όλα ήταν συγκεντρωμένα στο σπίτι του στο Κένσινγκτον – μια βίλα από τούβλα γεωργιανού στιλ που ονόμασε Garden Lodge. Τώρα, παρουσιάζονται σε μια περιοδεύουσα έκθεση. Η αρχή γίνεται από τη Νέα Υόρκη και κατόπιν τα εκθέματα θα κατευθυνθούν στο Λος Άντζελες, το Χονγκ Κονγκ και, τέλος, στο Λονδίνο.

Freddie Mercury: A World of His Own , είναι ο τίτλος της δημοπρασίας που θα γίνει στη βρετανική πρωτεύουσα από τις 6 έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Στα κυριότερα αντικείμενα της περιοδείας περιλαμβάνεται η στολή που φορούσε ο Mercury στο μουσικό βίντεο για το “Bohemian Rhapsody”, που εκτιμάται ότι θα πωληθεί £50.000–£70.000 ($62.200–$87.000) στους Sotheby’s τον Σεπτέμβριο. Τη στολή δημιούργησε η φίλη του και σχεδιάστρια κοστουμιών Wendy de Smet και αποτελούνταν από ένα ιβουάρ σατέν κορμάκι και μπολερό μπουφάν με φτερά στους καρπούς και τους αστραγάλους. Ηταν εμπνευσμένο από τον Ερμή

Μια εβδομάδα μετά το ντεμπούτο του το 1975 στο Top of the Pops , το “Bohemian Rhapsody ” έφτασε στο Νο. 1 των βρετανικών charts, όπου παρέμεινε για εννέα εβδομάδες. Το κομμάτι ήταν το βασικό σινγκλ από το τέταρτο άλμπουμ των Queen, A Night at the Opera , και είναι το τρίτο κομμάτι με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο όλων των εποχών. Η ομότιτλη ταινία μεγάλου μήκους του 2018 κέρδισε τέσσερα βραβεία Όσκαρ.

Στο σφυρί θα βγουν επίσης οι χειρόγραφοι στίχοι του Mercury για το “Bohemian Rhapsody ” (εκτίμηση: £800.000–£1,2 εκατομμύρια, ή $995.400–$1,5 εκατομμύρια), τους οποίους χάραξε σε 15 σελίδες χαρτιού από την πλέον ανενεργή British Midland Airways. Μια από αυτές τις σελίδες αποκαλύπτει ότι σκόπευε να ονομάσει το τραγούδι “Mongolian Rhapsody”, πριν διαγράψει το “Mongolian” και το αντικαταστήσει με το “Bohemian”.

Άλλοι χειρόγραφοι στίχοι της συλλογής περιλαμβάνουν τα «Don’t Stop Me Now», «Somebody to Love» και «We Are the Champions»- τραγούδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης δημιουργικότητας στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ένα λεκιασμένο και σκισμένο κόκκινο σημειωματάριο θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο σημειωματάριο με στίχους του Mercury. Χρονολογείται από την περίοδο των Queen, και ακόμη και πριν από τότε. Εκτός από τους στίχους του Mercury, το σημειωματάριο αποκαλύπτει τραγούδια άλλων καλλιτεχνών που ερμήνευαν οι Queen εκείνη την εποχή—π.χ. το «Jailhouse Rock » του Elvis Presley και το «Stupid Girl» των Rolling Stones. Το σημειωματάριο φέρει επίσης αποσπάσματα από το μελλοντικό σχέδιο λογότυπου της Queen.

«Χάρη στην εμφάνιση αυτής της εξαιρετικής ομάδας πρώιμων χειρόγραφων στίχων, μπορούμε πλέον να εκτιμήσουμε πλήρως την απόλυτη δεξιοτεχνία του ως στιχουργού», δήλωσε ο Δρ. Γκάμπριελ Χίτον, Ειδικός Βιβλίων & Χειρογράφων του Sotheby’s. «Πρώιμα προσχέδια όπως αυτά χάνονται εύκολα ή πετιώνται, έτσι η σπάνια επιβίωση αυτών των χειρογράφων μας παρέχει συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς αναπτύχθηκαν και συναρμολογήθηκαν τα τραγούδια του, υπενθυμίζοντάς μας τη μουσική πολυπλοκότητα και την πολυπλοκότητά τους… Σε αντίθεση με οτιδήποτε είχε κυκλοφορήσει Πριν, το «Bohemian Rhapsody» ήταν το μεγαλύτερο ρίσκο του συγκροτήματος, το οποίο έγινε γρήγορα η μεγαλύτερη επιτυχία τους».

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ