today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ν.Ανδρουλάκης: Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτό το ”ταγκό” της τοξικότητας Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον ρ/σ Σκάι, εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ για την κατάσταση του ΕΣΥ, με αφορμή τους τραγικούς θανάτους στη Κω και τη Νέα Μάκρη, λόγω της αδυναμίας του ΕΚΑΒ να τα αντιμετωπίσει γρήγορα.

«Καταρρέει το ΕΣΥ. Τα τελευταία χρόνια, ενώ υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπειρία της πανδημίας, το αποδόμησαν. Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας μάς ξεπερνούσαν η Βουλγαρία και η Λιθουανία. Στον τελευταίο κατάλογο που είδα σήμερα το πρωί, περάσαμε τη Λιθουανία και είμαστε δεύτεροι πια. Δηλαδή επί Νέας Δημοκρατίας χειροτέρεψαν τα πράγματα. Έδωσαν ελάχιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία, άφησαν τις λίστες της ντροπής στα χειρουργεία και έκαναν τον νόμο Γκάγκα. Πήγα προχθές στο νοσοκομείο ”Παπανικολάου”. 3.500 χειρουργεία στις λίστες της ντροπής. 28 θέσεις υπάρχουν για μόνιμους αναισθησιολόγους κι έχουν μόλις 7. Κι αντί λοιπόν να πάρεις 10% του Ταμείου Ανάκαμψης, να το ρίξεις στο ΕΣΥ και να το αναγεννήσεις, έδωσες 2% συν 2% για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης .

Επέκρινε έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών το καλοκαίρι εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία της ΝΔ. Σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά μας εκπλήσσει με τα επιχειρήματά του. Σε λίγο θα πει στον ελληνικό λαό ”ψηφίστε με για να μην σας χαλάσω τις διακοπές του Αυγούστου”. Τι να πω; Είναι σοβαρό επιχείρημα;»

Μίλησε για συναγωνισμό στρεψοδικίας από τη ΝΔ σ’ όσα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει. «Εγώ επειδή δεν είμαι στρεψοδίκης, παίρνω κατά λέξη τι έχει πει ο κ. Μητσοτάκης. Είπε το πρωί στο MEGA ότι ”θα μπορούσαμε δυνητικά να συγκυβερνήσουμε”. Θέλω να σας ενημερώσω ότι στις 7 Μαΐου είχε δηλώσει ότι ”με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν έχω να πω τίποτα, γιατί είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη”. Πριν τρεις μήνες είπε ότι ”το ΠΑΣΟΚ είναι οι νέοι σοσιαλΚαμμένοι”», παρατήρησε ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε: «Με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση, διότι αποδομεί το κοινωνικό κράτος, υπηρετεί 1.000 οικογένειες φορολογικά και αναπτυξιακά, και θεσμικά έχει βλάψει τη χώρα μέσα από παρατεταμένη και εκτεταμένη διαφθορά (σκάνδαλο υποκλοπών, επιθέσεις στις ανεξάρτητες Αρχές). Είμαστε μια προοδευτική δύναμη και δεν συγκλίνουμε σε τίποτα με τη Νέα Δημοκρατία».

Ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι τεράστιες: «Υπηρετώ μία ευρωπαϊκή κανονικότητα, το ευρωπαϊκό μοντέλο δυτικού τύπου αναπτυξιακά, κοινωνικά και θεσμικά. Ο κ. Μητσοτάκης υπηρετεί το ευρωπαϊκό μοντέλο ανατολικού τύπου: Κοινωνικό κράτος σε αποδρομή, φορολογία υπέρ της ολιγαρχίας και ανάπτυξη που συμπιέζει τη μεσαία τάξη και δεν της δίνει αναπτυξιακή πνοή, πρωτοφανή πράγματα στους θεσμούς, υποκλοπές, επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές, υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου, τοξικότητα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτό το ”ταγκό” της τοξικότητας Τσίπρα-Μητσοτάκη. Δώστε μου τη δύναμη να κανονικοποιήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση με ρεαλισμό και πρόοδο» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης

Σχετικά με τα σενάρια πιθανών μετεκλογικών εξελίξεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι ο λαός ψήφισε και βάσει της λαϊκής ετυμηγορίας των πρόσφατων εκλογών, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας κι όχι η ακυβερνησία. Προσέθεσε πως μπορεί να συνεργαστεί η ΝΔ με τον κ. Βελόπουλο, όταν έχει στις τάξεις της τους κ.κ. Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη ενώ υποστηρίζεται από τους κ.κ. Καραταζφέρη και Κρανηδιώτη.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι είναι αδύνατη η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι πρόκειται για αναξιοπιστία της ΝΔ θυμίζοντας ότι «μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο: ”Θα κάνουμε αναπροσαρμογή στο Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουμε χρήματα στα τρένα και τις υποδομές”. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά τι λέει. Μέχρι τέλος Αυγούστου μπορεί να ανακατευθύνει χρήματα για την πράσινη μετάβαση και μέχρι τέλος 2023 μπορεί να ανακατευθύνει έως 30% του Ταμείου. Η δυνατότητα ευελιξίας, που έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχύει μέχρι το τέλος του 2023 για το 30% των πόρων του Ταμείου».

Ερωτηθείς για προγραμματικές ομοιότητες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλά για ”Πρέσπες στο Αιγαίο”. Μπορεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για ισχυρό κοινωνικό κράτος αλλά η διαφορά μας είναι ότι εμείς έχουμε και θέσεις. Δηλαδή στην Παιδεία μιλάμε για το Εθνικό Απολυτήριο ώστε να φύγει το κέντρο βάρους από τα φροντιστήρια και να πάει στο δημόσιο σχολείο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ