today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

Εκλογές 2023: Η σύγκρουση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την φορολόγηση της μεσαίας τάξης 

Κατά μέτωπον επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η ΝΔ, εκμεταλλευόμενη τις δηλώσεις στελεχών τους για αύξηση της φορολογίας στη μεσαία τάξη, με αμιγώς πολιτικό υπόβαθρο και στόχο την πρωτιά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφορά.

Του Κώστα Πασίση

Οι νέες δηλώσεις-βόμβα της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπης Τσαπανίδου και του υπ. βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Παραστατίδη, που ήλθαν ως συνέχεια της αντίστοιχης γκάφας των Χρονοπούλου-Δουδωνή, έπεσαν ως …μάννα εξ ουρανού στην Πειραιώς που ψάχνει αφορμές για να αποδομήσει το προεκλογικό αφήγημα της κεντροαριστεράς.

Την ευκαιρία άδραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος  μιλώντας σε  συντοπίτες του τόνισε ότι: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια», αναφορικά με τις εισφορές και τους φόρους…

«Οι αντίπαλοί μας μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό», ανέφερε σκωπτικά…

Λίγες ώρες νωρίτερα υπό την πίεση  δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ, η Πόπη Τσαπανίδου υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων για να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές παρεμβάσεις του κόμματος, που κατά τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Άκη Σκέρτσου ισοδυναμούν με 3,5 δισ. ευρώ χαράτσι στις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, συμπλήρωσε το αφήγημα περί φορολόγησης, λέγοντας ότι θα αυξήσουμε τους άμεσους φόρους, όπως ΕΝΦΙΑ και γονικής παροχής γιατί είναι για τους έχοντες…

Μια δήλωση που έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην Χαρ. Τρικούπη η οποία έσπευσε να διορθώσει την ανορθογραφία του στελέχους της, λέγοντας ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο υποψήφιος βουλευτής αναγκάστηκε να ανασκευάσει μιλώντας «για μονταζιέρα» σε ανάρτηση του.

Ωστόσο τη πολιτική ζημιά είχε κάνει προηγουμένως ο  Παναγιώτης Δουδωνής ο οποίος  ανέφερε ότι έρχεται αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων και η Ελένη Χρονοπούλου, με λίγα χιλιόμετρα στην πολιτική και δη σε προεκλογική περίοδο, δηλώνοντας στην ΕΡΤ: “Θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη”

Ο διμέτωπος αγώνας, όμως της Πειραιώς κατά της Κουμουνδούρου και της Χαρ. Τρικούπη έχει ιδιαίτερη πολιτική χροιά.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΝΔ θέλει να καταδείξει ότι είναι το κόμμα των φοροελαφρυνσεων για όλους και η μοναδική δύναμη που έχει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, που παραπέμπουν σε «κρυφή» ατζέντα.

Σύμφωνα με το γαλάζιο επιτελείο Τσίπρας και Ανδρουλάκης διαπνέονται από την ίδια αριστερή φιλοσοφία περί της φορολογικής πολιτικής και συμπίπτουν προγραμματικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει αναδιανομή του πλούτου, αλλά σε βάρος της μεσαίας τάξης, που πλήρωσε το λογαριασμό της χρεοκοπίας της χώρας και το ΠΑΣΟΚ επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αύξησε τη φορολογία εισοδήματος.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η κατά ριπάς επίθεση της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει σαφώς στους κεντρώους ψηφοφόρους και πρώην υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι  στράφηκαν προς τη ΝΔ και επιδιώκει να τους πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της υπερφορολόγησης για να τους κρατήσει στη ΝΔ.

Άλλωστε οι κεντρώοι και οι αναποφάσιστοι είναι το κλειδί για την ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ