today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Εμ.Μακρόν: Το Παρίσι θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε σήμερα ότι το Παρίσι θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης όταν προειδοποιούσαν για την επιθετικότητα της Ρωσίας, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ για την ασφάλεια, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο Μακρόν είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της «παλιάς» και της «νέας» Ευρώπης, αναφερόμενος στις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των χωρών της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης για θέματα όπως η Ρωσία.

«Κάποιοι είπαν ότι χάσατε την ευκαιρία να σωπάσετε. Εγώ νομίζω ότι εμείς χάσαμε επίσης την ευκαιρία να σας ακούσουμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν» είπε, καταχειροκροτούμενος, στην ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών GLOBSEC. Ο Μακρόν αναφερόταν σε ένα σχόλιο που έκανε το 2003 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος είπε ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είχαν ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ –σε αντίθεση με ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία– έχασαν «μια καλή ευκαιρία να το βουλώσουν».

Η δήλωση αυτή σοκάρισε τότε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ενέτεινε τη δυσπιστία των νεότερων μελών της ΕΕ απέναντι στο Παρίσι, η οποία επανεμφανίστηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Χώρες όπως η Πολωνία επέκριναν τότε τον Μακρόν επειδή κράτησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ή επειδή είπε ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να «ταπεινωθεί» στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.

Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία και να μην βασίζεται μόνο στις ΗΠΑ για προστασία. Παραδέχτηκε όμως ότι η συμβολή των ΗΠΑ, σε χρήματα και υλικά, υπήρξε κρίσιμης σημασίας για τη συγκρότηση ενός αξιόπιστου μετώπου απέναντι στη Ρωσία. «Ας είμαστε ευγνώμονες και να πούμε ευχαριστώ στις ΗΠΑ. Όμως, αυτή η κυβέρνηση θα είναι εδώ για πάντα; Για αυτό είναι απαραίτητος ένας ευρωπαϊκός αμυντικός πυλώνας εντός του ΝΑΤΟ», τόνισε.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024 και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανόν να είναι ξανά υποψήφιος. Όταν ήταν πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για την άμυνά τους.

Ο Μακρόν είπε ότι η Ρωσία έχει καταγράψει ξεκάθαρες αποτυχίες στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις οποίες συμπεριέλαβε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την απώλεια της αξιοπιστίας της στη διεθνή σκηνή. «Το τέλος του πολέμου απέχει πολύ ακόμη, όμως ένα πράγμα είναι σαφές: η Ουκρανία δεν θα κατακτηθεί. Βλέπουμε ότι αυτό που υποτίθεται πως θα ήταν μια «ειδική επιχείρηση» είναι ήδη μια γεωπολιτική αποτυχία», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ