today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Τα δυο σενάρια για την επόμενη ημέρα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στάση αναμονής τηρεί η Αθήνα μετά τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές, που σηματοδοτεί και την εδραίωσή του στην Εξουσία για ακόμη μία θητεία, καθώς κανείς  δε μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις επόμενες κινήσεις του.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο όπου μαζί με τα συγχαρητήρια εξέφρασε και την ευχή του η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχει συνέχεια…

Συγχαρητήρια έστειλε και ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς  

«Δεν έχω αυταπάτες. Σε κάθε περίπτωση εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευθεί και εκπροσωπήσω τη χώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Είναι πραγματικά σημαντικό ότι για πολλούς μήνες είχαμε μειωμένη δραστηριότητα στο Αιγαίο. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές. Θα είναι και ευκαιρία να θέσω το πλαίσιο. Έχουμε μια διαφορά, της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Mega, δίνοντας το πολιτικό-διπλωματικό στίγμα, για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση του, εφόσον ο ίδιος παραμείνει ένοικος στο Μαξίμου.

Στο παρασκήνιο, όμως, η Αθήνα προετοιμάζει προσεκτικά τα διπλωματικά και όχι μόνο «αναχώματα» της, καθώς τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του Σουλτάνου, δε στέλνουν ενθαρρυντικά σήματα.

Ο  Ερντογάν  επανειλημμένα έχει διατυπώσει επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας και έχει θέσει επί τάπητος προκλητικά ζητήματα όπως είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών μας.

Η Τουρκία έχει εγκαταλείψει την προσέγγιση “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες” (το περίφημο δόγμα Νταβούτογλου) και έχει υιοθετήσει μια  επιθετική εξωτερική πολιτική, που δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα.

Η γειτονική μας χώρα  παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ αλλά οι σχέσεις της με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί. Η μετάφραση αυτού είναι  ότι η Ελλάδα δε μπορεί να βασιστεί στο ΝΑΤΟ για τον περιορισμό των τουρκικών αξιώσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών δε δημιουργεί ελπίδες για βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο εγγύς μέλλον.

Επισημαίνεται επίσης ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακαρ, που ενδεχομένως να παραμείνει στη θέση του, στη νέα τουρκική κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου του Αιγαίου, δηλαδή των υδρογονανθράκων.

Στην προκειμένη περίπτωση  βεβαία ο «δίκαιος διαμοιρασμός» σημάνει δικαιώματα της Τουρκίας στο μισό Αιγαίο, το οποίο φυσικά δεν της ανήκει…

Παράλληλα όμως η Αθήνα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει και τη στάση της Δύσης έναντι της Τουρκίας, που δε θέλει τον Ερντογάν στην αγκαλιά του Πούτιν…

Το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι ότι η τουρκική οικονομία είναι μια ανάσα πριν τη χρεοκοπία και το ΔΝΤ που θα επιφέρει πολλά δεινά στον τουρκικό λαό και ενδεχομένως ο Τούρκος πρόεδρος να ρίξει το βάρος του στην ανόρθωση της χώρας, με βοήθεια από τη Δύση, ηρεμώντας ελαφρώς  στα ανοικτά εξωτερικά «μέτωπα» Αλλά αυτό είναι ένα ασθενές σενάριο…

Μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών έκανε και ο Νίκος Δένδιας ο οποίος αφού επισήμανε ότι η εκλογή Ερντογάν ήταν αναμενόμενη για την Αθήνα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν βεβαιότητες και  οι εξελίξεις θα κριθούν από το πώς ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει την υστεροφημία του.

Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας είπε ότι εμείς έχουμε την πάγια θέση, δεν διεκδικούμε τίποτα από Τουρκία, δεν ζητάμε κάτι, απαιτούμε μια συμπεριφορά μέσα στα όρια του διεθνούς δικαίου, όχι απειλές πολέμου, όχι παράνομα μνημόνια. «Αν η Τουρκία το ενστερνίζεται αυτό, τότε υπάρχει έδαφος να συζητήσουμε έντιμα τη μία διαφορά μας»

Τέλος, ο Δημήτρης Καιρίδης, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων προέβλεψε ότι θα έχουμε συνέχεια με αστάθεια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ