today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Και τώρα τελικοί για τον Παναθηναϊκό

Μπορεί να τα “χρειάστηκε” ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο, βάζοντας δύσκολα στον εαυτό του, αλλά μέσα σε 10 λεπτά έγινε το απόλυτο αφεντικό, με τους Πονίτκα και Αγραβάνη να κάνουν εκπληκτικό 3ο δεκάλεπτο, και κατάφεραν να επικρατήσουν με 81-67 και να προκρίνονται στους τελικούς της Basket League, όπου θα συναντήσει τον Ολυμπιακό, με τον πρώτο αγώνα να γίνεται στο ΣΕΦ την Κυριακή (3/6, 21:00).

Πρώτος σκόρερ για το Τριφύλλι ήταν ο Γκριγκόνις με 16π, με τον Έλληνα πάουερ φόργουορντ να ολοκληρώνει την αναμέτρηση με 15 πόντους, ενώ διψήφιοι ήταν και οι Πονίτκα – Γκουτάιτις με 13π.

Το ματς

Με τους Λι, Γκιγκόνις, Μαντζούκα, Ουίλιαμς και Γκουντάιτς ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την αναμέτρηση με το Περιστέρι και τα πρώτα λεπτά οι δύο ομάδες έπαιζαν σκληρά και στο 2’ το σκορ ήταν 6-4, με τον Λιθουανό γκαρντ να αναλαμβάνει δράση στην επίθεση.

Έτσι, μαζί με τους Λι και Μαντζούκα κατάφεραν να «χτίσουν» ένα μικρό προβάδισμα (14-6) στο 5’, αλλά υπήρχε μεγάλη ένταση, αλλά ο παίκτης που έδινε βοήθειες σε άμυνα και επίθεση ήταν ο Γκουτάιτις,  κέρδιζε τις μάχες μέσα στο ζωγραφιστό, κάνοντας το 19-10 με 7 προσωπικούς πόντους στο 7’.

Όμως δύο κακές επιλογές του Λι δεν επέτρεψαν για μεγαλύτερη αύξηση του του σκορ και το πλήρωσε (21-15) στο 9’ με τρίποντο του Κασελάκη και έτσι το δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο 23-17, με τους «πράσινους» να έχουν για πολλοστή φορά θέμα στην άμυνα.

Εν αντιθέσει με την 1η περίοδο, το Τριφύλλι μπήκε με ένταση στη δεύτερη και με ένα 5-0 κατάφερε να πάρει για πρώτη φορά διψήφια διαφορά (28-17) στο 12’ και σε συνδυασμό με την πίεση στην άμυνα έφερε εύκολους πόντους, αλλά οι βολές ήταν το μεγάλο πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό, μιας και είχε μόλις 10/15, όπου του στέρησαν μεγαλύτερο προβάδισμα.

Όμως εκεί μεγάλη ζημιά έκανε ο Φρανσίσκο, όπου με δύο τρίποντα μείωσε ξανά σε μονοψήφια επίπεδα (34-25) στο 16’, αλλά αυτή τη φορά οι γηπεδούχοι ήταν εύστοχοι. Παρόλα αυτά κάποια φθηνά λάθη στην άμυνα και κάκιστες επιλογές στην επίθεση επέτρεψαν σε ένα 2-9 το Περιστερίου και μείωσαν ακόμα περισσότερο 36-34 στο 1:13 πριν το τέλος του ημιχρόνου, καθώς το μυαλό των παικτών του Σερέλη δεν ήταν καθαρό και επέτρεπαν στους αντιπάλους το εύκολο καλάθι.

Εκεί το τρίποντο του Λευτέρη Μαντζούκα «έσπασε» το κακό σερί στην επίθεση και έδωσε μια «ανάσα» στον Παναθηναϊκό, αλλά η εικόνα που παρουσίαζε είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και έτσι το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 41-39, αλλά η άμυνα του τον έχει «προδώσει» για άλλο ένα παιχνίδι, ενώ είναι αρκετά προβλέψιμος στην επίθεση.

Με την έναρξη της 3ης περιόδου ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα μικρό σερί, καθώς βρήκε λύσεις στην άμυνα, και με σουτ από το ζωγραφιστό έκανε το 47-39 στο 23’, μιας και εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον τη δύναμη στα μαρκαρίσματα.

Μάλιστα ο Γκριγκόνις με τρίποντο έδωσε ξανά διψήφια διαφορά για το Τριφύλλι και ο Πονίτκα έγραψε το 53-39 με σερί να είναι 12-0 στο 25’, καθώς η πίεση στην άμυνα έφερε καρπούς. Παρόλα αυτά το Περιστέρι απάντησε με ένα 0-5 και έριξε λίγο το σκορ (56-44) στο 28’, αλλά η διαφορά την έκανε ο Αγραβάνης, ο όποιος ήταν ο game changer του αγώνα.

Έτσι η εικόνα το Παναθηναϊκού άλλαξε άρδην, μιας και οι παίκτες του Σερέλη ήταν πιο σίγουροι και με τον «Άγρα» να κάνει μακράν το καλύτερο του παιχνίδι με την πράσινη φανέλα και έτσι το δεκάλεπτο έληξε με τους γηπεδούχους να είναι στο 64-48.

Πλέον οι «πράσινοι» καλούνταν να διαχειριστούν το προβάδισμα, αλλά το ματς έγινε κακό, μιας και για 2 λεπτά στο τελευταίο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες ήταν άστοχες. Το πρώτο καλάθι σημειώθηκε από τον Γκουτάιτις (66-49) στο 33’ και το ματς ουσιαστικά είχε κριθεί.

Ήταν χαρακτηριστικό πως στα μισά της 4ης περιόδου το σκορ έφτασε πάνω από τους 20 πόντους (74-52) από το τρίποντο του Λι και κάπου εκεί οι δύο ομάδες μέτραγαν αντίστροφα για το τέλος. Η ομάδα των δυτικών προαστίων μείωσε σε 77-60 στο 37′, αλλά απάντησε το Τριφύλλι με ένα 4-0 και έτσι ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Περιστερίου με 81-67 και “έκλεισε” τη θέση του στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 41-39, 64-48, 81-67

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ