today-is-a-good-day
23.6 C
Athens

Σ.Λαβρόφ: Υπάρχουν σοβαρά εμπόδια στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι βλέπει «σοβαρά εμπόδια» στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης στην Ουκρανία, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον Κινέζο απεσταλμένο Λι Χουί.

Κατά τη συνάντησή τους, «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας για μια πολιτικο-διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά εμπόδια που δημιουργούν η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κίνα για την ισορροπημένη θέση της απέναντι στην ουκρανική κρίση και εξέφρασε την μεγάλη εκτίμησή του για την προθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Λι Χουί, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για Ευρασιατικές Υποθέσεις, που είχε διατελέσει στο παρελθόν πρεσβευτής της Κίνας στην Μόσχα, πραγματοποιεί εδώ και μια εβδομάδα περιοδεία σε ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος απεσταλμένος έχει εντολή να συζητήσει μία «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας κατά την διάρκεια της περιοδείας του αυτής. Επισκέφτηκε το Κίεβο, μετέβη στην Πολωνία και ταξίδεψε στη Γαλλία και την Γερμανία.

Κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Χουί είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. Κατά τη συζήτησή τους, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέμεινε στον «σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από τον Κινέζο διπλωμάτη να ασκήσει πίεση στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Ρωσία και Κίνα διατηρούν στενές σχέσεις οι οποίες έχουν ενισχυθεί οικονομικά και διπλωματικά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και τη βροχή των δυτικών κυρώσεων που πλήττουν τη ρωσική οικονομία.

Το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει ποτέ δημόσια τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάρτιο, δίνοντας μια ισχυρή υποστήριξη στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ