today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η λογική νίκησε την τοξικότητα όμως δεν την εξάλειψε – Γράφει ο Μιχάλης Νίκας

Μπορεί η λογική να κέρδισε κατά κράτος την τοξικότητα στις απερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, όμως ο κίνδυνος του διχασμού από ακραίες απόψεις παραμένει. Αναλογιστείτε πως σε μια δημοκρατική χώρα, όπου οι πολίτες της αποφάσισαν να δώσουν μια ηχηρή εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, της τάξης του 41%, απαντώντας έτσι στα αισχρά σχόλια ολόκληρης της αντιπολίτευσης, υπάρχουν ακόμη απόψεις που αμφισβητούν το αποτέλεσμα αλλά και την κρίση των πολιτών. Άραγε αυτό είναι η δημοκρατία;

Του Μιχάλη Νίκα *

Ο προβληματισμός αυτός βέβαια κορυφώνεται όταν τις ίδιες απόψεις υιοθετούν στελέχη της απερχόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιο συγκεκριμένα, η παρομοίωση του εκλογικού αποτελέσματος με το σύνδρομο της Στοκχόλμης, η παραδοχή πως η ψήφος των νέων δεν πρέπει να είναι ίση με των υπολοίπων και η προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο πως οι ίδιοι τα έκαναν όλα σωστά και φταίνε για όλα οι άλλοι, είναι δείγμα κατάλυσης της δημοκρατίας. Πάντως αδιαμφισβήτητα, οι νέοι και συγκεκριμένα οι πιο νεαρές ηλικίες 17-24, έδειξαν ξεκάθαρα να προτιμούν ένα κανονικό κράτος με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα.

Από την άλλη, αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να εστιάσουμε σε δύο επικίνδυνα σημεία που χρειάζονται προσοχή, αν και στην ουσία το «double score» δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Το πρώτο είναι πως στον νόμο της Ροδόπης, η γραμμή Ερντογάν για ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, ενός εξωτερικού κινδύνου για την πατρίδα μας, υποστηρίχθηκε από την μουσουλμανική μειονότητα και πέρασε μπροστά σε ποσοστό και το δεύτερο πως στις φυλακές συνεχίζεται η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενισχύεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τον ποινικό κώδικα. Με λίγα λόγια, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει περάσει από την Κυβέρνηση, είναι αρεστή στους εγκληματίες και στους εθνικά επιζήμιους. Και ενώ κάποιους αντικειμενικούς τους ενοχλεί τόσο η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, δεν τους καίγεται καρφί για τα παραπάνω.

Στο βωμό των κομματικών τους συμφερόντων, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του προσπάθησαν να διχάσουν και να γεμίσουν με τοξικές απόψεις τον ελληνικό λαό, γνωρίζοντας πολύ καλά και οι ίδιοι ότι ψεύδονται. Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων που έδιναν καθαρή πρωτιά στη ΝΔ, το ανέφικτο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαϊκισμός, η προτροπή για συνεργασία με κόμματα όπως του κ. Βαρουφάκη και πολλά ακόμη, είναι γεγονότα που αποδεικνύουν ότι για να βρεθούν στην εξουσία μπορούν να κάνουν τα πάντα. Εξάλλου όπως προείπα μπορούν άνετα να συνεργαστούν και με εξωτερικούς κινδύνους της χώρας.

Όλα αυτά λοιπόν προσπαθούν να επιφέρουν ένα τοξικό περιβάλλον με επίκεντρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να προκαλέσουν αναμπουμπούλα και να μην ακούγεται το έργο που έκανε η Κυβέρνηση 4 χρόνια. Από ό,τι φαίνεται δεν τα κατάφεραν, όμως η εκλογική μάχη δεν τελείωσε ακόμα. Πριν λίγα χρόνια είχα ακούσει την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν της οικονομικής κρίσης και έχει ημερομηνία λήξης. Νομίζω πως έχει αρχίσει ήδη να αναδύεται μια άσχημη οσμή…

* Ο Μιχάλης Νίκας είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ