today-is-a-good-day
20.5 C
Athens

Εκλογές 2023: Νέα καθαρά διλήμματα, θετική ατζέντα και μηδενικός εφησυχασμός, η προεκλογική συνταγή της ΝΔ

Η αποσυσπείρωση, η έπαρση των στελεχών και ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή το βράδυ της 25ης Ιουνίου, προβληματίζουν την Πειραιώς, η οποία προετοιμάζεται για μια προεκλογική εκστρατεία, τύπου «πόρτα-πόρτα», προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό του πρώτου γύρου, (40%), εξασφαλίζοντας την αυτοδυναμία, με την ενισχυμένη αναλογική.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβλέποντας τους διαγραφόμενους κινδύνους, αναφορικά με τις δεύτερες κάλπες, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», καθώς οι εκλογές δεν τέλειωσαν ακόμη…

Και έχει αποδειχθεί ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση κρύβει παγίδες και πάντοτε η κάλπη είναι άδεια, πριν τη ψηφοφορία…

Στην Πειραιώς εκείνο που φοβούνται περισσότερο είναι την αποχή. Οι ψηφοφόροι – λένε-  μπορεί να θεωρήσουν ότι η ΝΔ έχει ήδη εξασφαλίσει τη νίκη και να μην προσέλθουν στις κάλπες. Και η χαμηλή συμμετοχή δυσκολεύει το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό.

Επίσης το γαλάζιο επιτελείο, έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο του και το δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να αποτραπεί μια νέα «σαρωτική» νίκη της ΝΔ.

Ένας επιπλέον  λόγος είναι ότι το ηγεμονικό ποσοστό της ΝΔ, ενδεχομένως να έχει «τρομάξει» μια μεγάλη μερίδα πολιτών, που ψήφισαν το πολιτικό αφήγημα Μητσοτάκη, χωρίς να είναι οπαδοί της ΝΔ, επειδή φοβήθηκαν την πολιτική αστάθεια.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αποσυσπείρωσης, της χαλαρής ψήφου, των ανασφαλειών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  αναμένεται να επιστρατεύσει εκ νέου σκληρά διλήμματα για την επόμενη ημέρα, ενώ θα εστιάσει στην ανάγκη της σταθερής κυβέρνησης, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη θετική ατζέντα της ΝΔ, όπως έκανε από την αρχή της προεκλογική περιόδου.

Το «μότο» είναι καλύτερες δουλειές, καλύτερες αποδοχές την επόμενη τετραετία.

Ο αρχηγός της ΝΔ ανησυχεί για την αλαζονεία κάποιων στελεχών, που μιλούν για υγιεινό περίπατο στις εκλογές, αυτοδυναμία με 180 βουλευτές και συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς τη συναίνεση κανενός άλλου κόμματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη στείλει τα κατάλληλα «σήματα», ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι πρέπει να «τρέξουν» στην προεκλογική περίοδο αποκλειστικά για τη ΝΔ, αν θέλουν να υπουργοποιηθούν.

Γνωρίζοντας την νοοτροπία πολλών βουλευτών και στελεχών για προεκλογικό αγώνα από τον …καναπέ του γραφείου τους, ο πρόεδρος της ΝΔ θα στείλει το προαναφερθέν μήνυμα και κατ’ ιδίαν, για να μην έχει κανείς το άλλοθι του δε γνώριζε…

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στην Πειραιώς μεταξύ κομματικών στελεχών και των υποψηφίων στην Αττική, δόθηκαν στους τελευταίους κατευθυντήριες οδηγίες για τη δράση τους.

Όλοι οι υποψήφιοι, βουλευτές και πολιτευτές, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τουλάχιστον μια ομιλία στην περιοχή τους.

Απειλή, όχι ήσσονος σημασίας, για την αυτοδυναμία της ΝΔ είναι και ο αριθμός των κομμάτων που θα περάσουν το όριο του 3% και θα εισέλθουν στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι τα  εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 16%, οπερ σημαίνει  πως τρία από αυτά ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25, βρέθηκαν πολύ κοντά στο όριο του 3%.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στις επαναληπτικές εκλογές θα επιχειρήσουν να συμμετάσχουν, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, τα κόμματα των οποίων «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος  συνεργάζεται με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου θα κατέβουν στις εκλογές με το όνομα «Πατριωτική Δύναμη», ενώ η Αφροδίτη Λατινοπούλου «βάφτισε» το κόμμα της «Φωνή Λογικής».

Το αν είναι «αγκάθι» στη ΝΔ τα εν λόγω κόμματα θα φανεί στις κάλπες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ