today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Νέο χαμηλό έτους για το περιθώριο των 10ετών ομολόγων

Μεγάλος όγκος συναλλαγών και υποχώρηση του περιθωρίου σε χαμηλό ρεκόρ έτους παρατηρήθηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Η προοπτική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ενισχύθηκε σήμερα από τη Moodys, η οποία στο Credit Outlook που δημοσίευσε σήμερα κάνει εκτενή αναφορά στην εκλογική νίκη της ΝΔ και αναγνωρίζει ότι μετά το 2017 οι συνθήκες αναχρηματοδότησης του Δημοσίου Χρέους είναι αρκετά ευνοϊκές, προβλέποντας ότι θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022. Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών υποστηρίζει ότι αυτό επιδρά θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς προδιαγράφει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος παρατηρήθηκε υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 153 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 77 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,86% από 3.88% που έκλεισε χθες έναντι 2,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,38% από 1,37% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύεται σήμερα ελαφρώς έναντι του ευρώ, παρόλο που στις ΗΠΑ συνεχίζεται ακόμη η προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο.

Έτσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0723 δολ, από τα 1,0767 δολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ