today-is-a-good-day
21 C
Athens

Εμφύλιες συγκρούσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη μεγάλη ήττα στις εκλογές

«Εκρηκτικό» είναι το κλίμα στην Κουμουνδούρου, τρεις ημέρες μετά τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, με κορυφαία στελέχη να ρίχνουν το ανάθεμα της συντριβής στην ηγεσία, να ζητούν τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες, που υποκρύπτουν όμως «ροκάνισμα» της εξουσίας του και όχι μόνο…

Του Κώστα Πασίση

Το χαμηλό έως πενιχρό εκλογικό ποσοστό, 20% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, προκάλεσε μεγάλη μουρμούρα στους κόλπους του κόμματος και φαίνεται ότι ανοίγει ο «ασκός» του Αιόλου, που μάλλον δε σηματοδοτεί ευοίωνες εξελίξεις, αν δεν βρεθεί βαλβίδα αποσυμπίεσης.

Κομβικής σημασίας  θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν τα πάντα από την εσωκομματική αντιπολίτευση που ζητεί άμεσο restart…

Ωστόσο, το μεγάλο ταμείο αναμένεται να  γίνει μετά τις εκλογές, όπου κανείς δεν αποκλείει τίποτε.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως εμφανίζεται να έχει ένα πλάνο δράσης, με αξιοποίηση νέων προσώπων, ως εμπροσθοφυλακή για το δεύτερο γύρο των εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Ιουνίου.

Το θέμα όμως, όπως επισημαίνεται, είναι αν  το σχέδιο του  φανεί  πειστικό στο κομματικό ακροατήριο και η νέα στρατηγική, αφήσει ορατό αποτύπωμα στις επερχόμενες εκλογές, όπερ σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του.

Σε αυτή την περίπτωση ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητες του για τρίτη ευκαιρία, με δεδομένο ότι ακόμη δεν υπάρχει έτοιμος διάδοχος στην Κουμουνδούρου, παρά μόνο «δελφίνοι», που λαμβάνουν θέσεις μάχης…

Στο παρασκήνιο, πάντως, διακινείται και η πληροφορία, ότι αν στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών παραμείνει ίδια η διάφορά, τότε δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να δρομολογήσει τις διαδικασίες διαδοχής…

Κόντρα Παπαδημούλη-Δούρου

Τα «αίματα» στην Κουμουνδούρου ανάψαν μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη, ο οποίος ανάρτησε ένα φαρμακερό τουιτ.

«Ο @syriza_gr πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την ήττα-σοκ, ενισχύοντας τη συλλογικότητα και τη συνοχή του και επενδύοντας στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε δίπλα στον Τσίπρα, στελέχη της νέας γενιάς που ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος», σχολίασε.

Ο Δημητρης Παπαδημούλης είναι παλιά καραβάνα, έμπειρος πολιτικός, ο οποίος γνωρίζει άριστα, πως παίζεται το Game of Thrones.

Με όσα έγραψε αφήνει να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ικανός να ηγηθεί του κόμματος του και ότι  πρέπει να τεθεί “υπό επιτροπεία” και να περιοριστεί η εξουσία του στο κόμμα.

Ενδεχομένως βέβαια να υποκρύπτει και την ενδόμυχη επιθυμία του να ασκήσει πίεση προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλό σενάριο μάλλον δεν υπάρχει και αυτό δείχνει τουλάχιστον η «βίαιη» λεκτικά αντίδραση της Ρένας Δούρου, η οποία έσπευσε να …καταχεριάσει πολιτικά τον κ. Παπαδημούλη.

«Οι δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη.

Αναφορικά με την πιθανή αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Δούρου τόνισε: ότι «Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή είναι ο αρχιστράτηγος, όπου μπορεί αρκετά χαρακώματα αυτή τη στιγμή να τα έχει ανακαταλάβει ο αντίπαλος και ο εχθρός, αλλά δεν ξέρω εγώ αρχιστράτηγο επειδή χάνει δύο χαρακώματα να μην είναι στην επόμενη μάχη. Τη μάχη δεν τη δίνει κανένας ούτε με ημερομηνία λήξης».

Επίθεση κατά του προαναφερθέντος ευρωβουλευτή  εξαπέλυσε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος σχολίασε:– «Ο κόσμος περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου τις απόψεις Παπαδημούλη, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το θέμα της ηγεσίας δεν είναι ταμπού…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ