today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ο εισαγγελέας ζητεί την απαγγελία κατηγορίας για “ανθρωποκτονία” στον ύποπτο για τον φόνο της νοσοκόμας στη Ρεν

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γαλλία ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας για “ανθρωποκτονία” σε βάρος του υπόπτου για τον φόνο μιας νοσηλεύτριας και τον τραυματισμό μιας γραμματέως σε νοσοκομείο της Ρεν, στην ανατολική Γαλλία, με το πρόσχημα ότι “τα είχε βάλει με το προσωπικό του νοσοκομείου”, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Σιγή ενός λεπτού τηρήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι στα νοσοκομεία της χώρας στη μνήμη της νοσοκόμας Καρέν Μεζινό, 37 ετών, που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι τη Δευτέρα από έναν ψυχικά διαταραγμένο άνδρα και υπέκυψε στα τραύματά της την επόμενη νύχτα.

“Σήμερα πενθεί όλη η κοινότητα των νοσηλευτών και έχει ραγίσει η καρδιά όλης της χώρας”, δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία μετείχε σε αυτή τη σιγή ενός λεπτού στο Παρίσι στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού ανάμεσα στους νοσηλευτές, μαζί με τον υπουργό Υγείας Φρανσουά Μπρον.

Ο εισαγγελέας της Ρεν, Ματιέ Μπουρέτ, δήλωσε ότι έχει ζητήσει τη διένεργεια έρευνας για “ανθρωποκτονία” και “απόπειρα ανθρωποκτονίας” όπως και την προσωρινή κράτηση του υπόπτου “σε νοσοκομειακή μονάδα των φυλακών”.

Ο κατηγορούμενος, 59 ετών, που “πάσχει από σχιζοφρένεια” δήλωσε τη στιγμή της σύλληψής του ότι κατάφερε “αρκετές μαχαιριές” στα θύματα λόγω του επαγγέλματός τους, ισχυριζόμενος ότι “τα είχε βάλει με την ψυχιατρική πτέρυγα”, διευκρίνισε ο εισαγγελέας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αντιμετωπίζει την ποινή της “ισόβιας” κάθειρξης, πρόσθεσε.

Ο ύποπτος είχε επωφεληθεί τον Ιούνιο του 2022 από μια απαλλαγή “λόγω ποινικής ανευθυνότητας” μετά την απαγγελία κατηγορίας για “βιαιοπραγίες” σε μια προγενέστερη υπόθεση.

Παρότι τα περιστατικά απρεπούς συμπεριφοράς είναι συχνά στα νοσοκομεία, οι σοβαρές επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές υγείας παραμένουν σχετικά σπάνιες στη Γαλλία, με τις πιο τραγικές να έχουν διαδραματιστεί σε ψυχιατρικές κλινικές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 29.214 άνθρωποι έπεσαν θύματα επίθεσης (λεκτικής ή σωματικής) το 2021 σε δομή υγείας στη Γαλλία, από τους οποίους 10.577 ήταν νοσοκόμες.

Οι αναφορές περιστατικών από ελευθεροεπαγγελματίες και νοσοκομειακούς γιατρούς αυξήθηκαν κατά 23% το 2022, σε 1.244 — αριθμός ρεκόρ που καταγράφεται από την ίδρυση του Παρατηρητηρίου για το θέμα το 2003 και που επιβεβαιώνει την αυξητική τάση — ή μια αυξημένη προθυμία για την αναφορά των περιστατικών — παρά την προσωρινή μείωση το 2020 και το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ