today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Εκλογές 2023: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο γύρο. Οι σχεδιασμοί, οι φόβοι και οι επιδιώξεις των κομμάτων

Ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, ενώ το κυβερνών κόμμα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τη σφοδρή κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την ηγεμονία της κεντροαριστεράς.

Του Κώστα Πασίση

Μετά τους πανηγυρισμούς, για την καθαρή νίκη της ΝΔ, την περασμένη Κυριακή,  η Πειραιώς επέστρεψε σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς το στοίχημα της αυτοδυναμίας παραμένει ανοικτό και είναι το πολιτικό επίδικο των επαναληπτικών εκλογών.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του στο κανάλι του CNN, τονίζοντας ότι η ΝΔ νίκησε τον λαϊκισμό κατά 20 μονάδες.

Πήγαμε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, ο ελληνικός λαός μάς επιβράβευσε όχι μόνο για την προηγούμενη τετραετία αλλά πιστεύει και στο μελλοντικό μας πλάνο για την χώρα» σχολίασε

Ο σχεδιασμός της ΝΔ δομείται πάνω στο αξίωμα  ότι η υποστήριξη του κόσμου προς ένα κόμμα μπορεί να αναιρεθεί με τον ίδιο εύκολο τρόπο που δόθηκε… Δηλαδή, το εκλογικό σώμα είναι εύκολο να πειστεί, αλλά και εύκολο να απογοητευτεί ή να αλλάξει γνώμη.

Στη βάση αυτή το γαλάζιο επιτελείο δε θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη των ψηφοφόρων του και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με την ίδια δυναμική, προκειμένου να διατηρήσει το ποσοστό  της 21ης Μαΐου.

Άλλωστε η λαϊκή βούληση έχει αποδειχθεί ότι  μπορεί να είναι …ασταθής, όπως έγινε στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ ευρωεκλογών (23,75%)  και εθνικών εκλογών 2019 (31,5%)

Ο Πρωθυπουργός από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ξεκινά νέο γύρο περιοδειών, με έμφαση στις περιοχές που η Ελληνική Λύση και το νέο κόμμα «Νίκη» συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά.

Τα εν λόγω κόμματα εκτιμάται ότι μπορεί να κάνουν ζημιά αν δεν περιοριστεί η δυναμική τους και η υπόθεση αυτοδυναμία να μετατραπεί σε θρίλερ σε περίπτωση που υπάρξει αποσυσπείρωση στο δεύτερο γύρο των εκλογών, λόγω του ότι η ΝΔ κέρδισε ανετά στις 21 Μαΐου.

Στο Μαξίμου υπάρχει και άλλη μια ανησυχία, που επικεντρώνεται στο υψηλό ποσοστό της ΝΔ, που εμπεριέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αντιδράσεις σε κάποιους ψηφοφόρους που ναι μεν  θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό αλλά όχι τόσο δυνατό  το κυβερνών κόμμα.

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Στο «μικροσκόπιο» των γαλάζιων επιτελών βρίσκεται και ο μεγάλος καβγάς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τη διερευνητική εντολή, αλλά βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου πολιτικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να στηθούν νέες κάλπες.

Η παντοδυναμία Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, επισήμανε με νόημα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. προσθέτοντας άλλη μια πολιτική παράμετρο: «…να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».

Μια ατάκα που υποκρύπτει και την ενδόμυχη ανησυχία του, αναφορικά με το πόσο υψηλά μπορεί να φθάσει το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, ως ο έτερος ισχυρός  πόλος της Κεντροαριστεράς.

Λίγο νωρίτερα η Κουμουνδούρου επέρριψε εμμέσως την ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας  ότι  “Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα και εκείνοι το χωράφι τους”.

Με την Χαρ. Τρικούπη να απαντά: «Θα μείνετε στη μνήμη των πολιτών ως αυτός που έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη»…

Στο ΠΑΣΟΚ, μετά την άνοδο των ποσοστών τους, ετοιμάζονται να «τρυγήσουν» το ΣΥΡΙΖΑ και ο στόχος είναι ο  Ανδρουλάκης να γίνει χαλίφης στη θέση του σημερινού χαλίφη Αλέξη Τσίπρα.

Το Μαξίμου πάντως στις εσωτερικές συσκέψεις συζητά τις διενέξεις και τα τεκταινόμενα στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, έχοντας κατά νου ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων δεν ωφελούν την κεντροαριστερά συνολικά. Αντίθετα, την πλήττουν, καθώς δημιουργούν σύγχυση στους ψηφοφόρους της και την κάνουν να φαίνεται διχασμένη..

Ο διχασμός αυτός καθιστά τη ΝΔ ως το μοναδικό πόλο που εμπνέει εμπιστοσύνη για την επόμενη ημέρα των εκλογών…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ