today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ποιοι είναι οι μαχητές που πολεμούν στην περιοχή του Μπέλγκοροντ της Ρωσίας;

Οι συγκρούσεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα έπειτα από στρατιωτική διείσδυση από την Ουκρανία. Η Ρωσία επέρριψε την ευθύνη σε ουκρανικές στρατιωτικές ομάδες και ξεκίνησε αντιτρομοκρατική έρευνα.

Το Κίεβο αρνείται οποιονδήποτε ρόλο και δηλώνει ότι οι στρατιωτικές ομάδες απαρτίζονται από ρώσους πολίτες. Δύο οργανώσεις – το Σώμα Ρώσων Εθελοντών και η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας – έχουν αναλάβει την ευθύνη.

Σώμα Ρώσων Εθελοντών

Το Σώμα Ρώσων Εθελοντών ιδρύθηκε από ακροδεξιό ρώσο πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και απαρτίζεται από Ρώσους που έχουν πολεμήσει στην Ουκρανία κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.

Η οργάνωση είναι δραστήρια και στο ρωσικό έδαφος στην μεθόριο με την Ουκρανία και έχει αναλάβει την ευθύνη για μία επίθεση εκεί τον Μάρτιο, καθώς και για την επιδρομή στο Μπέλγκοροντ.

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών έχει δηλώσει ότι το Σώμα Ρώσων Εθελοντών είναι μία ανεξάρτητη παράνομη οργάνωση στην Ρωσία που διαθέτει και μία μονάδα στην Ουκρανική Λεγεώνα των Ξένων, η οποία, ωστόσο, δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Βίντεο που αναρτήθηκε χθες από την οργάνωση δείχνει δύο άνδρες που δηλώνουν ότι έχουν καταλάβει ένα ρωσικό θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Το Reuters αναγνώρισε τον έναν από τους δύο. Πρόκειται για τον Ιλιά Μπογκντάνοφ, Ρώσο που έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα αφού πολέμησε με τις ουκρανικές δυνάμεις κατά των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας

Η Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας δηλώνει ότι δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2022 ως καρπός «της επιθυμίας Ρώσων να πολεμήσουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας κατά της ένοπλης συμμορίας του Πούτιν».

Δηλώνει ότι συνεργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και δρα υπό ουκρανική διοίκηση. Εχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ και δηλώνει ότι πολεμά στην ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε χθες ότι στις επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ συμμετείχαν μόνο ρώσοι πολίτες και ότι δημιουργούν μία «ζώνη ασφαλείας» για την προστασία των ουκρανών αμάχων. Δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, ότι οι δυνάμεις που δρουν εκεί αποτελούν ουκρανική μονάδα. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα για διευκρινίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ