today-is-a-good-day
19.3 C
Athens

Εκλογές 2023: Ο θρίαμβος της ΝΔ και η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ

Σε τροχιά άνετης αυτοδυναμίας κινείται η ΝΔ στη δεύτερη κάλπη με ενισχυμένη αναλογική, μετά την καθαρή νίκη με 40,79% που πέτυχε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με το Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού.

Ταυτόχρονα το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί όχι ξεκάθαρη ήττα, αλλά πανωλεθρία για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για άλλη μια φορά βρίσκεται στη ζώνη του λυκόφωτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική επιβίωσή του…

Του Κώστα Πασίση

Η έκπληξη της χθεσινής  κάλπης είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν απρόσμενο ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους της ΝΔ, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν μικρότερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα και σε καμία περίπτωση 40,8%.

Η ιστορική νίκη της ΝΔ με σχεδόν 21 μονάδες διαφορά δεν έχει προηγούμενο…

Ειδικότερα τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 40,79%, ΣΥΡΙΖΑ: 20,07%, ΠΑΣΟΚ: 11,5%, ΚΚΕ: 7,19%, Ελληνική Λύση: 4,45%, ΝΙΚΗ: 2,92%, Πλεύση Ελευθερία: 2,87%, ΜέΡΑ 25: 2,58%

Με ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα έβγαζε αυτοδυναμία με 171 έδρες…

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι για πρώτη φορά κυβερνών κόμμα αύξησε τα ποσοστά του. Η ΝΔ πήρε  39,85, στις εθνικές εκλογές του 2019 και χθες συγκέντρωσε 40,79%.

Το δεύτερο πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης  πήρε από την κοινωνία αυτό που ζήτησε. Δηλαδή καθαρή εντολή, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα της αυτοδυναμίας. Της μονοκομματικής κυβέρνησης και όχι κατ ανάγκη μονοχρωματικής, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

«Πήραμε έγκριση για  να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι», υπογράμμισε ο αρχηγός της ΝΔ στην πρώτη δήλωση του μετα τις εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο έκανε το αίτημα της αυτοδυναμίας, αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί με την έναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές γιατί από την αρχή της προεκλογικής περιόδου πρόταξε το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών, που είναι η πολιτική σταθερότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους ξένους οίκους.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα δεσμεύθηκε ότι ο εν λόγω στόχος είναι εφικτός και θα πραγματοποιηθεί εντός εκατό ημερών, αν η ΝΔ παραμείνει στο τιμόνι της χώρας.

Και ο Ελληνικός λαός έκανε μια επιλογή ασφαλείας.

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας τη μια στιγμή μιλούσε για συγκρότηση «κυβέρνησης ηττημένων» και την άλλη για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» ή απελπισμένων όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τρομάζοντας τη μεσαία τάξη, τα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες που θέλουν ηρεμία και σταθερότητα.

Όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα της κάλπης αυτό ήταν ένα στρατηγικό λάθος το οποίο πλήρωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ…

Όπως επισημάνθηκε από πολλά στελέχη στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών, ένας δεύτερος λόγος της ευρείας νίκης της ΝΔ είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα, επειδή δεν έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις στους πολίτες.

Παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο και κυρίως έδωσε ένα όραμα στον κόσμο ότι έρχονται καλύτερες ημέρες την επόμενη τετραετία.

Δεσμεύθηκε για αύξηση μισθών, μείωση εισφορών, σύγχρονο κράτος, καλύτερη και ποιοτικότερη Υγεία και Παιδεία.

Προφανώς εκτιμήθηκε από την κοινωνία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε με επιτυχία την πανδημία, τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα, έδωσε μεγάλες μάχες στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, θωράκισε αποτελεσματικά τη χώρα, έναντι του μόνιμου κινδύνου της Τουρκίας.

Εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερων προσδοκιών από το ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, στην Κουμουνδούρου επικρατεί κατήφεια και γενικότερα το κλίμα είναι πολύ βαρύ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής βραδιάς η μεγάλη ήττα, κατά πολλούς συντριβή, χρεώθηκε στην ηγεσία του κόμματος η οποία δε διάβασε σωστά την πολιτική πραγματικότητα της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε όχι μόνο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30, αλλά υπέστη καθίζηση χωρίς προηγούμενο.

Το ποσοστό του ήταν πολύ χαμηλότερο από το 31,5% που πήρε στις εθνικές εκλογές. Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του 20! δε χωνεύεται εύκολα…

Αποδείχθηκε ότι η απλή αναλογική αφαίρεσε βαθμούς κυβερνησιμότητας, από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τελικά «παγίδα» στην οποία έπεσε ο ίδιος, αντί για το Μητσοτάκη, όπως είχε σχεδιαστεί όταν ψηφιζόταν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης φάνηκε ότι η τοξική αντιπολίτευση και ο λαϊκισμός οδήγησε σε κατάρρευση την Κουμουνδούρου.

Οι πολίτες έστειλαν το λογαριασμό στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη είχε δηλώσει ότι όποιος χάνει με έξι μονάδες έχει συνέπειες. Αλλά όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινοβραδινή δήλωση του εκείνο που εννοούσε ήταν άμεσες αλλαγές στο κόμμα του…

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης αύξησε τα ποσοστά του κόμματος του από το 8,1 που πήρε στις εκλογές του 2019, και αυτό το ποσοστό μεταφράστηκε από τα στελέχη του, ως μια ικανοποιητική επίδοση που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ