today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

Εκλογές 2023: Που στοχεύουν Μητσοτάκης και Τσίπρας τρεις ημέρες πριν τις εκλογές

Οξύνεται η πολιτική κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στην τελική ευθεία των εκλογών με τον Πρωθυπουργό να ρίχνει δίχτυα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τους κεντρώους και τους αναποφάσιστους και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιχειρεί να «ψαρέψει» στους δυσαρεστημένους της ΝΔ και να συμμαχήσει  με το ΠΑΣΟΚ συγκροτώντας κυβέρνηση ειδικού σκοπού…

Του Κώστα Πασίση

Λίγο πριν τη  μεγάλη  συγκέντρωση της Αθήνας, στον κεντρικό πεζόδρομο του Θησείου,  που σηματοδοτεί  το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει τα τελευταία του χαρτιά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί των εκλογών.

Επενδύει στη θετική ατζέντα, στο πρόγραμμα της ΝΔ και στη δέσμευση για μεγάλη αύξηση των εισοδημάτων όλων, την επόμενη τετραετία, αλλά παράλληλα  προτάσσει τη «Βαβέλ» της αντιπολίτευσης και τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.

Έτσι, «ξορκίζοντας» τα πιθανά νέα δεινά, που είναι προ των πυλών, ποντάρει πολλά στο αντι-συριζα μέτωπο και απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης στη βάση του ΠΑΣΟΚ, που δεν επιθυμεί να δει Πρωθυπουργό εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα.

«Με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μια ημέρα και την άλλη επαναλαμβάνει ότι  «Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη δεν είναι δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού».

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη έχει γίνει σχεδόν μόνιμη επωδός στις ομιλίες του και τις συνεντεύξεις του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη αποστροφή απευθύνεται κυρίως σε δύο κατηγορίες ψηφοφόρων:

Πρώτον  στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που δεν επιθυμούν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν εμπιστεύονται πλήρως και τη ΝΔ. 

Στην προκειμένη περίπτωση ο αρχηγός της ΝΔ  επιχειρεί να τους πείσει ότι το Κίνημα Αλλαγής του Ανδρουλάκη είναι στην ουσία ένα “ΠΑΣΟΚ της νέας γενιάς”, που δεν αντιπροσωπεύει τις παραδοσιακές αξίες και τα πολιτικά πιστεύω της σοσιαλιστικής παράταξης.

Δεύτερον στους μετριοπαθείς και κεντρώους ψηφοφόρους που αναζητούν μια αξιόπιστη διακυβέρνηση, όπως αυτή έλαβε «σάρκα και οστά» στην επιτυχή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που κράτησε όρθια τη χώρα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης αγκαλιάζει του ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, έχοντας το βλέμμα του στο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τα δικά του παιχνίδια…

«Δεν έχουμε περιθώρια για πειράματα ακυβερνησίας και παζάρια παραλυσίας», επισημαίνει με νόημα  ο Πρωθυπουργός σε όλες τις ομιλίες του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση του υλοποίησε το σύνολο των προεκλογικών της δεσμεύσεων της και για την επόμενη ημέρα το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση των μισθών και ο εκσυγχρονισμός του κράτους.

Με αυτή την ατάκα ο Πρωθυπουργός στέλνει μνήμα στους αναποφάσιστους να συστρατευθούν με τη ΝΔ, που είναι κόμμα εμπιστοσύνης, παρά τα λάθη της.

Οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Στον άλλη όχθη, ο Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει στο προσκήνιο, με όσο το δυνατό περισσότερο θόρυβο την υπόθεση των παρακολουθήσεων χαρακτηρίζοντας αρχιερέα των υποκλοπών τον Πρωθυπουργό, ενώ φλερτάρει με ΠΑΣΟΚ σε μια επιχείρηση σταδιακής  ενσωμάτωσής του στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βγει από τα δεξιά στον  Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας άνοιγμα στους λεγόμενους  δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Μιλώντας στα Ιωάννινα κάλεσε τους πολίτες που κινούνται στην παραδοσιακή δεξιά να μην γίνουν συνένοχοι στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές.

 «Έχουμε τις αρχές μας και τις αξίες μας. Έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά δεν πιστεύω ότι θέλετε τη συγκάλυψη. Την αυθαιρεσία. Την κακοποίηση της δημοκρατίας. Τη διαφθορά. Θα ξεπλύνετε λοιπόν τον κύριο Μητσοτάκη», αναρωτήθηκε.

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, έβαλε στο παιχνίδι και τον Κώστα Καραμανλή συμπληρώνοντας το νέο αφήγημα του. 

Ο Καραμανλής κάποτε αποκάλεσε τη διαπλοκή νταβατζήδες, δεν τους έβαλε στο σαλόνι του, όπως ο Μητσοτάκης. Αυτή δεν είναι Νέα Δημοκρατία. Είναι Παλιά αναξιοκρατία και Αγία Οικογένεια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στην προεκλογική αρένα ρίχνει και το χαρτί της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με στόχο τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών, προκαλώντας ένα νέο πολιτικό μέτωπο, τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κυβέρνηση απελπισμένων, ενώ η Χαρ. Τρικούπη απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ