today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η πρώτη εδώ και δύο δεκαετίες σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης αρχίζει στο Ρέικιαβικ

Περίπου 30 ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ταξιδέψουν σήμερα στην Ισλανδία για την πρώτη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης σε διάστημα σχεδόν 20 ετών.

Μεταξύ αυτών που αναμένεται να συμμετάσχουν είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ιδρύθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει στόχο να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και είναι ξεχωριστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό στα 46 μέλη του περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και παρατηρητές από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συμμετάσχουν επίσης.

Η συνάντηση στο Ρέικιαβικ θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2005 και μόλις η τέταρτη τέτοιου είδους συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Το κύριο θέμα της διήμερης συνόδου αναμένεται ότι θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τα μέλη του Συμβουλίου πρόκειται να συζητήσουν πώς μπορεί να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της γειτονικής χώρας. Η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο αφού εξαπέλυσε πέρυσι την εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ