14 C
Athens

Η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ με τα fake news για την Ακρόπολη εκθέτει διεθνώς τη χώρα – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Εμφανίζεται κάτι μέσα στην προεκλογική περίοδο; Σύννεφα διαμαρτυριών και καχυποψίας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όταν όμως το προκείμενο σχετίζεται με κριτική (επίθεση θα λέγαμε καλύτερα) εναντίον της κυβέρνησης, απόλυτη αποδοχή και επιβραβεύσεις. Κι αν δεν απηχεί την  πραγματικότητα; Τόσο το χειρότερο κατά την πραγματικότητα όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Fake news ήταν όσα εκτοξεύθηκαν κατά της υπουργού Πολιτισμού και του Μανόλη Κορρέ για τις διαδρομές στην Ακρόπολη. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ίδια η UNESCO διέψευσε ότι έλαβαν χώραν καταστροφές και τσιμεντώματα στους διαδρόμους που διαστρώθηκαν ξανά, σχεδόν στο σύνολό τους στην έκταση και με τη μέθοδο του αείμνηστου Ιωάννη Τραυλού. Δηλαδή, χωρίς σιδερένιους οπλισμούς. Παρόλα ταύτα, κατηγορούνται, ψευδώς, για χρήση τους. Ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, έχει δείξει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν, απλώς αφαιρώντας κάποιες πλάκες από τη διάστρωση.

Η UNESCO, λοιπόν, με πόρισμα από την ειδική επιτροπή επιστημόνων, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα, διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα έργα στην Ακρόπολη των Αθηνών. Μάλιστα, χαρακτηρίζει άριστο το σύνολο του έργου που γίνεται από το 1975. Και πραγματικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να δώσει τα φώτα της σε ολόκληρη την οικουμένη με την εξαγωγή τεχνογνωσίας. Μόνο μην το πείτε στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμώνει…

Τις τελευταίες ημέρες (προφανώς… εντελώς συμπτωματικά κατά το τέλος της προεκλογικής περιόδου) η αξιωματική αντιπολίτευση ανακάλυψε επιστολή μιας ΜΚΟ προς την UNESCO. Με αυτήν, ο ομάδα World heritage Watch ενημερώνει τον διεθνή οργανισμό ότι… δεν είδε καλά και ότι οι καταστροφές στην Ακρόπολη υπάρχουν.

Δεν σταματά στις συκοφαντίες. Ζητά από την UNESCO να συζητηθεί το θέμα στην επικείμενη 45η Σύνοδο Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να περιληφθεί η Ακρόπολη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε κίνδυνο. Και να μη συνεχιστούν οι εργασίες στον Ιερό Βράχο μέχρι… όποτε!

Εκεί που η επιτροπή της UNESCO είδε κανονικές διαστρώσεις, που μάλιστα βοηθούν τα ΑΜεΑ να κυκλοφορήσουν σε ολόκληρο το πλάτωμα (μέχρι πρότινος αυτό ήταν αδύνατον), οι «πράκτορες» του Παρατηρητηρίου είδαν… «κατασκευές τόσο τεράστιες, που αλλοιώνουν την εμφάνιση και τον χαρακτήρα της σε βαθμό που θα στερήσει εντελώς την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά της από την ιδιοκτησία, αντιπροσωπεύοντας άμεση απειλή για την Εξαιρετική Οικουμενική Αξία της Ακρόπολης.»

Δεν πάει να λέει η UNESCO πως δεν υπάρχει πρόβλημα; Το Παρατηρητήριο την… κατηγορεί διότι, λέει «επέτρεψε να παραπλανηθεί από Έλληνες αξιωματούχους που εξήγησαν ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν απολύτως κατάλληλα και αναστρέψιμα, σε αντίθεση με την προφανή και κραυγαλέα πραγματικότητα στον χώρο. Εκφράζει τη δυσπιστία ότι μια αποστολή της UNESCO που επισκέφθηκε την Αθήνα τον Απρίλιο του 2022 δεν θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει τον τεράστιο αντίκτυπο των εργασιών και υπονοεί ότι μη τεχνικοί λόγοι μπορεί να επηρέασαν την έκθεσή τους, υπονοώντας την πιθανότητα πολιτικών πιέσεων από την Ελλάδα για να πάρει το πράσινο φως τα έργα της από τον αναγνωρισμένο φορέα.» (Δηλαδή και στραβή και άσχετη και διεφθαρμένη η UNESCO κατά τη ΜΚΟ που ανήκει και στους συμβούλους της!- άμα έχεις τέτοιους φίλους/ συμβούλους, τους εχθρούς τι να τους κάνεις;)

Να σταματήσουν και οι μελλοντικές εργασίες ζητά η ΜΚΟ, παρα-παίρνοντας αέρα. «Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες στο χώρο, που έχουν ήδη υλοποιηθεί και προγραμματιστεί για το εγγύς μέλλον, είναι τόσο μαζικές και εκτεταμένες που αλλοιώνουν την όψη και τον χαρακτήρα του σε βαθμό που θα στερήσει εντελώς την αυθεντικότητα και την ακεραιότητά του. Το αποτέλεσμα θα μετατρέψει ένα μνημείο που έχει εμπνεύσει αμέτρητες γενιές για το εξυψωτικό πνεύμα και την ομορφιά του σε ένα ρηχό σκηνικό από τοποθεσίες που πρέπει να δείτε για φωτογραφίες selfie. Η Ελλάδα θα έχει χάσει την ψυχή της και δεν θα θεωρείται πλέον στρατιώτης της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο κόσμος θα έχει χάσει έναν τόπο στον οποίο η ανθρωπότητα κοίταξε μαγεμένη.» Τι ενοχλεί; Η δυτική είσοδος του χώρου, δηλαδή η είσοδος των Προπυλαίων, που θα διορθώσει ιστορικές ανακρίβειες και θα επιτρέψει την καλύτερη πρόσβαση στον Ιερό Βράχο.

Το Παρατηρητήριο έχει αυτή την άποψη, και ο ΣΥΡΙΖΑ την υιοθετεί όπως υιοθετεί όποιο ασύστολο ψέμα ακουστεί στον τομέα του πολιτισμού.  Απορρίπτει τα πάντα, δεν σέβεται την αλήθεια και συνεχίζει εμμονικά να κατηγορεί το υπουργείο Πολιτισμού για έργα και αποφάσεις που σώζουν και προστατεύουν αρχαιότητες. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως επί της δικής του διακυβέρνησης στον πολιτισμό δεν έγινε απολύτως τίποτα, κάτι που επιχειρεί να καλύψει με φληναφήματα και σκαριφήματα επί χάρτου, χωρίς καμία εφαρμογή στην πραγματική ζωή.

Η ΜΚΟ που λέει αυτά, δεν είναι λαλίστατη. Εκδίδει ένα τέτοιο δελτίο Τύπου ανά περίπου ενάμιση χρόνο. Θεώρησε καλό να εκδώσει τώρα, τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμπτωση; Από το  γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε την  παρέμβαση ως μάννα εξ ουρανού και συκοφαντεί ασυστόλως τη χώρα με βάση αυτήν, θα εικάσουμε αρνητικά.

Φίλη της Ελλάδας πάντως δεν την λέει κανείς με τίποτα τη γερμανική ΜΚΟ. Σε σχέση με την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία θεωρούσε πως η μετατροπή της σε χώρο προσευχής δεν βλάπτει το μνημείο.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αρχές, οι ηγέτες της κοινής γνώμης και ο λαός της Τουρκίας να κατανοήσουν και να σεβαστούν το γεγονός ότι η Αγία Σοφία είναι κληρονομιά όχι μόνο οποιασδήποτε συγκεκριμένης εθνικής, θρησκευτικής ή άλλης ομάδας, αλλά κληρονομιά όλων των ανθρώπων του κόσμου, για τους οποίους Η απεριόριστη πρόσβαση στην Αγία Σοφία πρέπει να είναι εγγυημένη. Αναμένουμε ότι η Τουρκία θα τηρήσει τη δέσμευσή της βάσει της Σύμβασης για την Παγκόσμια Κληρονομιά να «κάνει ό,τι μπορεί…, στο μέγιστο των δικών της πόρων»… «για την προστασία, τη διατήρηση, την παρουσίαση και τη μετάδοση στις μελλοντικές γενιές» όλων των στοιχείων που συνιστούν την Εξαιρετική Οικουμενική Αξία της Αγίας Σοφίας.» (σ.σ. εν τω μεταξύ, έχουν αποκρυβεί όλα τα ψηφιδωτά που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά για το Παρατηρητήριο δεν τρέχει τίποτα!)

«Το αρχικό κίνητρο για την οικοδόμηση της Αγίας Σοφίας ήταν η δημιουργία ενός σπιτιού προσευχής, επίκλησης στον Ένα Θεό και πνευματικής εμπειρίας» συνεχίζει το κείμενο. «Η υλική κληρονομιά που ενσωματώνεται στο κτίριο δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς τη σωστή κατανόηση αυτής της άυλης κληρονομιάς που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τα αριστουργήματα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής που ο κόσμος θαύμαζε για αιώνες. Και τα δύο είναι αχώριστα και πρέπει να διατηρηθούν μαζί. Επομένως, πιστεύουμε ότι το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή δεν έρχεται κατ’ αρχήν σε αντίθεση με το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς της, αλλά μπορεί πράγματι να είναι μια συμπληρωματική δραστηριότητα – εφόσον το ίδιο το κτίριο και οι παγκόσμιες αξίες του δεν θα διακυβευτούν. Ωστόσο, όταν γίνεται αυτό, η προέλευση και ολόκληρη η ιστορία της Αγίας Σοφίας πρέπει να γίνεται επαρκώς σεβαστή, πράγμα που θα πρέπει να συνεπάγεται ότι το κτίριο θα πρέπει να είναι εξίσου ανοιχτό για προσευχή τόσο από Μουσουλμάνους όσο και από Χριστιανούς. Ένας κοινός οίκος προσευχής για τις δύο θρησκείες που προσεύχονται στον ίδιο Παντοδύναμο θα ήταν πράγματι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος επιβεβαίωσης και συνέχισης του ρόλου της Αγίας Σοφίας ως συμβόλου της διαθρησκειακής αδελφοσύνης και της ειρήνης μεταξύ των παγκόσμιων πολιτισμών.»

Κι όμως, αυτά τα κουραφέξαλα, που δεν αντέχουν σε καμιά λογική, ήταν και είναι η θέση του Παρατηρητηρίου. Η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί το δέχεται;

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ