today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Σ. Λιβανός: Ζητάμε από τους πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν

«Ζητάμε από τους πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν», «το διακύβευμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο» αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Εστιάζοντας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Λιβανός και με την εμπειρία που είχε ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε και ανέκτησε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που είχε απωλέσει από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και πως «η Ελλάδα κατέστη εκ νέου παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή». Αναφέρεται στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιούνται και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν οι οποίες «μεταβάλλουν τις ισορροπίες ισχύος» υπέρ της χώρας μας, αποδεικνύοντας ότι «υπάρχει πλέον μια ισχυρή κυβέρνηση που εργάζεται σκληρά για το συμφέρον της Ελλάδας».

Σχετικά με το «αύριο» της Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Λιβανός σημειώνει ότι «την τετραετία που φεύγει βάλαμε θεμέλια για την ανάταξη της χώρας, μετά την καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα καθώς «από την αγροτική παραγωγή θα έλθει η ανάπτυξη για την πατρίδα μας».

ΕΡ: Στην προεκλογική σας εκστρατεία, έχετε αναδείξει με έμφαση την υποχρέωση των πολιτικών να λογοδοτούν στους πολίτες για το έργο τους. Γιατί;

ΑΠ: Γιατί αυτός είναι ο μόνος «ασφαλής» τρόπος, προκειμένου να επιλέξουν οι ψηφοφόροι τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση αλλά και τους εκπροσώπους τους στη βουλή : Η σύγκριση λόγων και πεπραγμένων. Και βεβαίως, η δέσμευση για τις δράσεις και τα έργα της επόμενης τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της ΝΔ, όλοι μας, ζητάμε από τους πολίτες να συγκρίνουν και να κρίνουν. Να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη 2019-2023μιας τετραετίας που χαρακτηρίζεται από μειώσεις φόρων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων και αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας,  με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα 2015-2019, που σημαδεύτηκε από υπερφορολόγηση, αστάθεια και αφαίμαξη της μεσαίας τάξης. Από τη μία είναι η συνέπεια και η διασφάλιση ευοίωνης προοπτικής για τη χώρα και από την άλλη ο ορατός κίνδυνος νέων απρόβλεπτων περιπετειών. Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Και αυτό, δεν αφορά μόνο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, αλλά και τους πολιτικούς που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι για να τους εκπροσωπήσουν.

ΕΡ: Υπηρετήσατε στο πόστο του Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης την τετραετία που μας πέρασε, και δεύτερον, είδατε αυτά να γίνονται αποδεκτά από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ;

ΑΠ: Η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη ανέκτησε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που απώλεσε υπό τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με σκληρή δουλειά, πλάνο και στοχευμένες κινήσεις, η Ελλάδα κατέστη εκ νέου παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, αναδεικνυόμενη σε πυλώνα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, με σύνεση αλλά και αυστηρή προσήλωση στις υπηρεσιακές ανάγκες, δρομολογήθηκαν μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως τα αεροσκάφη Ραφάλ και οι φρεγάτες Belharra. Δύο μόνο προγράμματα που μεταβάλλουν τις ισορροπίες ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ μας, διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα. Επιπλέον, μέσω διπλωματικών κινήσεων, όπως η ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ αλλά και η σύναψη της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία, έχει ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση της χώρας μας. Οι σύμμαχοι μας αντιλαβάνονται αυτή την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν, που απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να απέχει από κάθε ενέργεια που θα αμφισβητούσε την εθνική μας κυριαρχία. Είναι ξεκάθαρο πλέον, όπως απέδειξε και η απόκρουση της υβριδικής επίθεσης στον Έβρο, ότι στην Αθήνα υπάρχει πλέον μια ισχυρή κυβέρνηση που εργάζεται σκληρά για το συμφέρον της χώρας.

ΕΡ: Διεκδικείτε την επανεκλογή σας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας; Ποιο είναι το όραμα σας για την επόμενη τετραετία ;

ΑΠ: Στην τετραετία που φεύγει βάλαμε τα θεμέλια για την ανάταξη της χώρας, μετά από την καταστροφική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μειώσαμε τους φόρους, στηρίξαμε τη κοινωνία εν μέσω των πρωτοφανών κρίσεων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, αυξήσαμε δύο φορές τον κατώτατο μισθό. Υπάρχουν, όμως, ακόμα πολλά να γίνουν. Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε την ανάγκη για ένα ισχυρό, αυτάρκες, και κυρίως Δημόσιο, Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μολονότι και κατά αυτή την τετραετία στηρίξαμε με δισεκατομμύρια ευρώ το ΕΣΥ, την επόμενη τετραετία σκοπεύουμε στο να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης. Παράλληλα, όμως, θα επιχειρήσουμε να διορθώσουμε διαχρονικές παθογένειες και σπατάλες που ζημιώνουν τόσο το Δημόσιο όσο και τον ίδιο τον δέκτη των υπηρεσιών υγείας. Στόχος είναι οι ποιοτικές και προσιτές σε όλους υπηρεσίες υγείας.

Παράλληλα με την υγεία, όντας και πατέρας τριών παιδιών, έχω μεγάλο ενδιαφέρον για την λειτουργία της Παιδείας στη χώρα μας. Κατά την τετραετία που πέρασε νομοθετήθηκαν μεγάλες τομές, που κατά την επόμενη τετραετία θα καρποφορήσουν, δημιουργώντας ένα ισχυρό Δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Παράλληλα, όμως, μην έχοντας ιδεολογικές αγκυλώσεις, θα ξεκινήσουμε και την διαδικασία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 Σ, ώστε να μην χαθεί ακόμα μια ευκαιρία.

Τέλος, ο πρωτογενής τομέας, ο χώρος από τον οποίο θα προέλθει η ανάπτυξη. Είναι εδραία πεποίθηση μου, και την διακήρυσσα και από τη θέση μου στο ΥΠΑΑΤ, ότι από την αγροτική παραγωγή θα έλθει η ανάπτυξη για την πατρίδα μας. Η διασύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό, η αξιοποίηση των κονδυλίων της νέας ΚΑΠ σε συνδυασμό με το Ύδωρ 2.0 και τα εμβληματικά έργα στα αρδευτικά δίκτυα, ανοίγουν το δρόμο για την Ελλάδα του 2030 στον αγροτικό τομέα. Κυρίαρχο ρόλο, δε, σε αυτή την προσπάθεια θα διαδραματίσει και η εκπαίδευση των αγροτών μας καθώς και η είσοδος νέων ανθρώπων στο χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ