today-is-a-good-day
21 C
Athens

Μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλ.Τσίπρα συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους νέας χρεοκοπίας

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου και στα διλήμματα για τους πολίτες μπροστά στην κάλπη αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ThePresident ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

“Τα κόμματα που σηκώνουν τη σημαία μιας «προοδευτικής» – όπως λένε – κυβέρνησης δίνουν την ώρα αυτή – το είδαμε ξεκάθαρα στην τηλεοπτική αναμέτρηση – εικόνα Βαβέλ”, αναφέρει ο κ. Καλαφάτης τονίζοντας πως εάν τους βγαίνουν τα «κουκιά» δεν θα διστάσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση ηττημένων, ακόμα και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.

“Οι περισσότερες από τις χώρες που έχουν απλή αναλογική και δεν μπορούν να συγκροτήσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακυβερνησίας”, υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν αντέχει κάτι τέτοιο. “Δεν μπορεί στο σημερινό περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων τουρκικών προκλήσεων, να μην έχει Κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορα τις αναγκαίες αποφάσεις”, τονίζει.

Ερωτηθείς για τα διλήμματα για τους πολίτες μπροστά στην κάλπη ο κ. Καλαφάτης εξηγεί πως το κυρίαρχο δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  που μπορεί να οδηγεί τον τόπο σταθερά μπροστά ή Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα που μπορεί να σύρει τη χώρα σε νέα περιπέτεια.

Αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική Τουρκία ο υφυπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι παρά την αλλαγή τακτικής του τελευταίου διαστήματος η διεκδικητική στρατηγική της Τουρκίας σε βάρος της  χώρας μας παραμένει αναλλοίωτη. “Δεν είναι άλλωστε στρατηγική Ερντογάν, είναι στρατηγική της Τουρκίας”, αναφέρει.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στην Ειρήνη Μυλωνά για το ThePresident:

Θεωρείτε πιθανό το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου να δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης; Και ποια μπορεί να είναι αυτή;

Τα κόμματα που σηκώνουν τη σημαία μιας «προοδευτικής» – όπως λένε – κυβέρνησης δίνουν την ώρα αυτή – το είδαμε ξεκάθαρα στην τηλεοπτική αναμέτρηση – εικόνα Βαβέλ. Ταυτόχρονα, όμως, όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας, αυτά που λένε τώρα δεν θα ισχύουν την επομένη των εκλογών. Εάν επομένως τους βγαίνουν τα «κουκιά» δεν θα διστάσουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση ηττημένων, ακόμα και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, όπως επίσης έχει πει ο κ. Τσίπρας. Προφανώς είναι κάτι ελάχιστα πιθανό, αλλά δεν μπορεί να αποκλείεται. Κι αυτό καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Γιατί, ενώ βρίσκουν απήχηση οι ιδέες για συνεργασία, η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην αυτοδυναμία; 

Οι περισσότερες από τις χώρες που έχουν απλή αναλογική και δεν μπορούν να συγκροτήσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ακυβερνησίας. Η Βουλγαρία σε δύο χρόνια είχε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά κυβέρνηση δεν έχει ακόμη. Δεν αντέχει κάτι τέτοιο η χώρα μας. Δεν μπορεί στο σημερινό περιβάλλον της διεθνούς αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων τουρκικών προκλήσεων, να μην έχει Κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορα τις αναγκαίες αποφάσεις. Δεν μπορεί να έχει μια Κυβέρνηση αιχμάλωτη σε κομματικά παζάρια, που μπορεί να παραλύσει ή να καταρρεύσει  ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορεί την ώρα μιας μείζονος κρίσης να μην έχει κυβέρνηση που μπορεί να δώσει απαντήσεις. Γι΄αυτό η αυτοδυναμία δεν είναι ούτε αλαζονεία, ούτε κομματική σκοπιμότητα. Είναι εθνική αναγκαιότητα.

Ποια είναι πιστεύετε τα διλήμματα για τους πολίτες μπροστά στην κάλπη;  

Το κυρίαρχο δίλημμα είναι ξεκάθαρο: Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη,  που μπορεί να οδηγεί τον τόπο σταθερά μπροστά ή Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα που μπορεί να σύρει τη χώρα σε νέα περιπέτεια; Βαδίζουμε σταθερά  μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε επιστροφή στους φόρους ή συνεχίζουμε με ελαφρύνσεις και καλύτερες αμοιβές; Επενδύουμε στη βιβλιοθήκη ή αβαντάρουμε τη βαριοπούλα; Θέλουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους ή την επιστροφή στη χαρτούρα τα γκισέ και την ταλαιπωρία; Θέλουμε πολιτικές που φέρνουν επενδύσεις και δημιουργούν νέες θέσεις δουλειάς ή παραδίδουμε τον τόπο σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες που διώχνουν επενδυτές και δημιουργούν στρατιές ανέργων; Θέλουμε να βγαίνουν οι συντάξεις σε δύο μήνες ή δύο χρόνια; Θέλουμε μια Ελλάδα με Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές ή μια χώρα  αδύναμη  μπροστά στις τις απειλές;

Τι θα λέγατε σε ψηφοφόρους που κοιτάζουν σε κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας;

Συμφωνούμε πρώτ΄απ΄όλα ότι κάναμε λάθη. Τα αναγνωρίζουμε. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Σίγουρα, όμως, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά και η Πατρίδα μας είναι σήμερα πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Γιατί να ανακόψουμε την πορεία αυτή; Γιατί να παίξουμε τη μοίρα της χώρας μας στα ζάρια; Γιατί να αβαντάρουμε με ψήφο διαμαρτυρίας, τον ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνοντας πιο δεξιά βγαίνει κυβέρνηση αχταρμάς από αριστερά. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να συνυπολογιστεί στην απόφαση του καθενός μας. Πρώτ΄απ΄όλα γιατί μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους νέας χρεοκοπίας. Γιατί οι  Μακεδόνες  πονέσαμε στις Πρέσπες για τη Μακεδονία και δεν θέλουμε να πονέσουμε και σε Πρέσπες για το Αιγαίο. Γιατί δεν έχουμε περιθώρια υποχωρήσεων και παραχωρήσεων στις αξιώσεις των γειτόνων μας. Γιατί θέλουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και όχι αρνητές της ενίσχυσής τους. Γιατί θέλουμε απροσπέλαστα τα σύνορά μας στον Έβρο και όχι σαμποτέρ του φράχτη. Γιατί έχει και η θάλασσα σύνορα και τα θέλουμε απαραβίαστα.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εκλογική αναμέτρηση στη γειτονική Τουρκία και πόσο μπορεί το όποιο αποτέλεσμα να επηρεάζει τα νερά στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο;

Παρά την αλλαγή τακτικής του τελευταίου διαστήματος η διεκδικητική στρατηγική της Τουρκίας σε βάρος της  χώρας μας παραμένει αναλλοίωτη. Δεν είναι άλλωστε στρατηγική Ερντογάν, είναι στρατηγική της Τουρκίας. Είναι ωστόσο κρίσιμο αν θα υπάρξει στη γειτονική χώρα μια ηγεσία που θα επιδιώξει επαναπροσέγγιση με την Ε.Ε. και γενικότερα τη Δύση ή την εδραίωση και περαιτέρω σκλήρυνση του σημερινού καθεστώτος με τη σημαία του οθωμανισμού. Σε κάθε περίπτωση η δική μας θέση – και την επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – ήταν και είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με απαράβατη όμως προϋπόθεση το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Υπάρχει λοιπόν μια και μόνο εκκρεμότητα – η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών – και αυτή μπορεί να λυθεί εφόσον η Τουρκία δεχτεί όσα προβλέπει  η διεθνής νομιμότητα. Ισχυρισμοί για δήθεν «γκρίζες ζώνες», ισχυρισμοί ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, απαιτήσεις για εγκατάλειψη του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, δεν συζητούνται. Υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα αποκλείονται.

Οι Θεσσαλονικείς σας δείχνουν την εμπιστοσύνη τους από το 2003. Για ποια έργα αισθάνεστε περήφανος που συμβάλλατε;

Θέλω πρώτ΄απ΄όλα να πω στους συμπολίτες μου ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους. Αυτοί μου έδωσαν τη δυνατότητα να μεταφέρω τη φωνή, τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους στη Βουλή και την Κυβέρνηση. Να εκφράζω τις κοινές μας θέσεις για τα δίκια και τα δικαιώματα της Πατρίδας μας. Να υπηρετώ τις πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την κοινωνική συνοχή. Αλλά και να συμμετέχω στο σχεδιασμό και τη δρομολόγηση έργων και παρεμβάσεων που αλλάζουν την προοπτική και την εικόνα της πόλης μας. Αναφέρομαι στο σχέδιο για τα 30 και πλέον έργα πολλά από τα οποία ξεκίνησαν ενώ για τα υπόλοιπα ολοκληρώθηκαν οι πιο χρονοβόρες διαδικασίες και το νερό μπήκε στ΄αυλάκι. Ξεκινώντας από τα πιο άμεσα θα πω για τη διασφάλιση μόνιμου καθαρισμού του Θερμαϊκού.  Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι δρομολογήθηκε  η πραγμάτωση του οράματος που πάντα είχα για την αναβάθμιση του Σέιχ Σου και τη διασύνδεσή του με τον αστικό ιστό και το θαλάσσιο μέτωπο η ενοποίηση του οποίου βρίσκεται στα σκαριά. Η πόλη έβαλε μπρος για σύγχρονες συγκοινωνιακές  υποδομές με το FlyOver, το Μετρό, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αλλά και υποδομές για την υγεία, όπως το  Παιδιατρικό και το Ογκολογικό Νοσοκομείο και βέβαια η αναβάθμιση  όλων των δομών υγείας στην πόλη. Σημειώνω ακόμη την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, τις γηπεδικές εγκαταστάσεις για όλες τις  ομάδες της πόλης, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

* Ο κ. Σταύρος Καλαφάτης είναι Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης – Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ