today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Πεσκόφ: Η μεταφορά στην Ουκρανία ρωσικών κεφαλαίων που έχουν κατασχεθεί θα γυρίσει μπούμερανγκ στις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο επέκρινε σήμερα την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταβιβάσουν στην Ουκρανία τα περιουσιακά στοιχεία του συντηρητικού Ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ που έχουν κατασχεθεί, λέγοντας πως είναι παράνομη και θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ενέκρινε χθες Τετάρτη την αποστολή των περιουσιακών στοιχείων του Μαλοφέγεφ, που έχουν κατασχεθεί και η αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, για χρήση στην Ουκρανία — η πρώτη περίπτωση όπου ρωσικά χρήματα που έχουν κατασχεθεί χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «έκλεψαν» τα χρήματα και πως τέτοιες αποφάσεις «θα τη χτυπήσουν σαν μπούμερανγκ».

«Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Αμερική, και οπωσδήποτε δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως τέτοιες κινήσεις απαιτούν μιαν απάντηση αλλά δεν είπε σε τι ενέργειες μπορεί να προχωρήσει η Ρωσία. Είπε πως δεν υπάρχει πιθανότητα αμφισβήτησής της μέσω αγωγής στις ΗΠΑ επειδή «δεν έχουμε την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο δικαστήριο».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε πέρυσι τον Μαλοφέγεφ για παραβίαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι παρείχε χρηματοδότηση σε Ρώσους που προωθούν την αυτονομία της Κριμαίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι είναι η πρώτη μεταφορά από τις ΗΠΑ ρωσικών κεφαλαίων που κατασχέθηκαν προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία, αλλά δεν θα είναι η τελευταία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ