today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Μήνυμα Μ.Βαρβιτσιώτη για τα 74 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τον σημαντικό ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εμπέδωση της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, αναδεικνύει σε μήνυμά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τη συμπλήρωση 74 ετών από την ίδρυση του οργανισμού. «74 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ημέρα της Ευρώπης του Συμβουλίου της Ευρώπης μάς θυμίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στην εμπέδωση της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου. Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέλος στην εκπλήρωση των Κοινών μας Αξιών» επισημαίνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1949, έχει έδρα το Στρασβούργο και σήμερα αριθμεί 46 μέλη. Κύριος στόχος του Οργανισμού είναι η προώθηση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη του. Η Ελλάδα έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 9.8.1949, τρεις μόλις μήνες μετά την ίδρυσή του.

Κορυφαίο νομικό κείμενο στο οποίο εδράζονται οι αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΣΔΑ (European Convention of Human Rights – ECHR), η οποία υιοθετήθηκε το 1950 και τέθηκε σε ισχύ το 1953. Η Σύμβαση κατοχυρώνει σειρά ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να εγγυηθούν σε όλα τα πρόσωπα υπό τη δικαιοδοσία τους.

Το δε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσέδωσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης εξέχοντα ρόλο ως οργανισμό προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι επιφορτισμένο με την διασφάλιση του σεβασμού των υποχρεώσεων των κρατών μελών που απορρέουν από την Σύμβαση.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας ξεχωριστός οργανισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται πως το 2020, την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης άσκησε η Ελλάδα, η οποία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, αποτελώντας την πρώτη ψηφιακή προεδρία στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ελληνική προεδρία άφησε πίσω της δύο παρακαταθήκες. Το Παρατηρητήριο για τη Διδασκαλία της Ιστορίας και τη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία είναι ένα πολιτικό και νομικό κειμένου αρχών για την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας, που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών του Οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ