today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

ΗΠΑ: Απαγορεύτηκαν οι θεραπείες φυλομετάβασης στους ανήλικους στη Φλόριντα

Οι βουλευτές στη Φλόριντα ψήφισαν χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο που απαγορεύει στις γιατρούς να χορηγούν ορμονική ή χειρουργική θεραπεία σε ανήλικους που επιθυμούν να κάνουν φυλομετάβαση, μια πρωτοβουλία την οποία στηρίζει ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στις χειρουργικές επεμβάσεις, τις θεραπείες που εμποδίζουν την εφηβεία ή τη λήψη ορμονών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ εναντιώνονται στα θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας. Περίπου 12 πολιτείες — ανάμεσά τους το Άινταχο, η Ιντιάνα και η Τζόρτζια– έχουν υιοθετήσει νομοσχέδια που απαγορεύουν την παροχή θεραπείας φυλομετάβασης, κάποια από τα οποία προβλέπουν ποινές για τους γιατρούς που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο στη Φλόριντα πρέπει να εγκριθεί από τον κυβερνήτη ΝτεΣάντις, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία.

Ο 44χρονος ΝτεΣάντις, ο οποίος πιστεύεται ότι θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024, εφαρμόζει στη Φλόριντα ιδιαίτερα συντηρητικές πολιτικές, κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα ηθικής.

Στην πολιτεία έχει ήδη εγκριθεί νομοθεσία που απαγορεύει τη διδασκαλία θεμάτων που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, την οποία οι επικριτές του αποκαλούν “Don’t say gay”, αρχικά στους μαθητές όλων των βαθμίδων του σχολείου.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ραλφ Μάσουλο, ένας από τους εισηγητές του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι τα παιδιά «πρέπει να φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο θα συνειδητοποιήσουν το φύλο τους και θα μπορέσουν να αποδεχθούν τον εαυτό τους».

Άλλος βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, ο Ράντι Φάιν, συνέκρινε τη θεραπεία φυλομετάβασης με την κακοποίηση ανηλίκων.

Το νομοσχέδιο εξάλλου περιορίζει την παροχή θεραπείας φυλομετάβασης και στους ενήλικες, απαγορεύοντας στα πανεπιστήμια, τις τοπικές αρχές και άλλες υπηρεσίες, που έχουν πρόσβαση στα προγράμματα παροχής υγείας Medicaid, να χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους για την κάλυψη τέτοιων θεραπειών. Παράλληλα καθιστά πιο εύκολο για τους ασθενείς να προσφεύγουν δικαστικά κατά των γιατρών που χορηγούν θεραπείες φυλομετάβασης.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου προκάλεσε την οργή οργανώσεων, όπως η Equality Florida, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της ιατρικής ελευθερίας και της ελευθερίας των γονιών», κατήγγειλε ένα από τα στελέχη της, ο Τζον Χάρις. «Είναι μια πολιτική σταυροφορία, αλλά θα έχει πραγματικές επιπτώσεις για τις οικογένειες στη Φλόριντα», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ