today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Η αντιπρόεδρος Χάρις έθεσε το ζήτημα της άμβλωσης στο επίκεντρο της εκστρατείας της για τις εκλογές του 2024

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν», τόνισε σε ομιλία της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ένθερμη υποστηρίκτρια του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, θέτοντας το θέμα αυτό στο επίκεντρο της προεκλογικής της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η Δημοκρατική έγινε δεκτή με ενθουσιασμό σε πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν «τέσσερα χρόνια ακόμη!», λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Δηλώνοντας «περήφανη» που είναι υποψήφια στο πλευρό του 80χρονου προέδρου, η Χάρις αναφέρθηκε εκτενώς στους περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση που υιοθέτησαν «ακραίοι» πολίτικοί σε όλη τη χώρα, ένα ζήτημα που την απασχολεί πολύ.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου τόσες ελευθερίες μας, τις οποίες κερδίσαμε με δυσκολία, δέχονται επίθεση», κατήγγειλε, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι επιθυμούν να απαγορεύσουν την άμβλωση σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ότι το θέμα των αμβλώσεων θα κινητοποιήσει εκ νέου τη βάση των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2024, όπως έγινε στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο, με την οποία ανατράπηκε η ιστορική του απόφαση στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» που προστάτευε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, οι πιο νέοι Δημοκρατικοί έσπευσαν να ψηφίσουν τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν να προστατευθεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Ένδειξη της πρόθεσης των Δημοκρατικών να θέσουν το ζήτημα στο επίκεντρο της προεκλογικής τους εκστρατείας ήταν και τα μπλουζάκια με το σύνθημα «στις εκλογές κρίνεται η άμβλωση» που διανέμονταν στην είσοδο του αμφιθεάτρου, όπου μίλησε η Χάρις.

Αν και πιστός καθολικός, ο Μπάιντεν έχει στηρίξει με θέρμη το δικαίωμα αυτό, μπροστά στις επιθέσεις της αμερικανικής δεξίας.

Όμως για την πρώτη του εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μιλήσει σε συνδικάτο εργαζομένων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κερδίσει τη στήριξη της μεσαίας τάξης, μία ακόμη προτεραιότητα του διδύμου Μπάιντεν- Χάρις ενόψει του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ