today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Απογοήτευση στο Βελιγράδι, ικανοποίηση στην Πρίστινα για την αποδοχή του αιτήματος ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Σερβία η απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να αποδεχθεί το αίτημα για την ένταξη του Κοσόβου. Στην έκτακτη σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, υπέρ της αποδοχής του αιτήματος για το Κόσοβο που κατέθεσε η Αλβανία, ψήφισαν 33 από τις 46 χώρες μέλη. Εφτά χώρες το καταψήφισαν (Ουγγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Σερβία) ενώ στάση ουδετερότητας τήρησαν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε «ντροπή της Ευρώπης» την απόφαση και δήλωσε απογοητευμένος από την στάση κάποιων χωρών και κυρίως αυτών που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Για την Μολδαβία και την Ουκρανία ανέφερε ότι η Σερβία θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας όταν θα βρεθούν στο Συμβούλιο της Ευρώπης θέματα που αφορούν τις δύο αυτές χώρες. «Στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ (σ.σ. τον Μάιο) θα κατατεθεί σχέδιο ψηφίσματος για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Εμείς θα καταθέσουμε πρόταση να συμπεριληφθεί και η Σερβία σ’ αυτό το ψήφισμα. Εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση μας, τότε δεν θα εγκρίνουμε το σχέδιο ψηφίσματος για την Ουκρανία και την Μολδαβία και δεν θα συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Γενικής Συνέλευσης αφού απαιτείται συναίνεση», δήλωσε στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης προκάλεσε ικανοποίηση στο Κόσοβο. Ο πρωθυπουργός ‘Αλμπιν Κούρτι χαιρέτισε την απόφαση και ευχαρίστησε τις χώρες που υποστήριξαν το αίτημα του Κοσόβου. «Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση της διαδικασίας για την πλήρη ένταξη σ αυτόν τον σημαντικό διεθνή Οργανισμό. Η χώρα μας θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία για το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα προσθέσει αξία στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στη χώρα μας», αναφέρει σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο ‘Αλμπιν Κούρτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ