today-is-a-good-day
34.1 C
Athens

Εκλογές 2023: Τα δύο σενάρια για την τηλεμαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας «μονομαχίας» Μητσοτάκη – Τσίπρα ενόψει των εκλογών αλλά η σχετική απόφαση από το Μαξίμου, αναμένεται να ληφθεί μετά την ανακοίνωση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, ενδεχομένως και του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει σύγκριση θέσεων…

Του Κώστα Πασίση 

Αντίθετα σχεδόν «κλειδωμένο» είναι το «debate» όλων των πολιτικών αρχηγών καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ήδη μεγαλύτερη συναίνεση απ όλα τα κόμματα.

Ένα debate με ξεχωριστό ενδιαφέρον αυτή τη φορά  καθώς στο γνωστό «δίδυμο» Μητσοτάκη και Τσίπρα από τις …άπειρες συγκρούσεις στη Βουλή, θα προστεθεί ο «άγνωστος» σε τέτοιες «κόντρες» Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος αναμένεται να είναι το …αλατοπίπερο για μια πιο ελκυστική και «ζωντανή» συζήτηση σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η τηλεμαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα απασχολεί το Μαξίμου και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν δυο απόψεις.

Η πρώτη, με ελαφρά πλειοψηφία υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να πάρει οποιοδήποτε σχετικό «ρίσκο» από τη στιγμή που η ΝΔ βρίσκεται τέσσερις – πέντε μονάδες μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα αυτός που «καίγεται» και το δείχνει με πολύ ορατό τρόπο είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μηχανεύεται τρόπους για να προκαλέσει μια τέτοια συζήτηση, με δεδομένο ότι είναι δεύτερος και δεν έχει να χάσει κάτι…

Η δεύτερη άποψη, αφήνει στην άκρη τους πιθανούς κινδύνους από ένα απρόοπτο και εστιάζει στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολύ υψηλότερη δημοφιλία από τον αντίπαλο του, άρα ξεκινά με πλεονέκτημα και ταυτόχρονα έχει πιο σοβαρές, και τεκμηριωμένες προγραμματικές θέσεις για την επόμενη τετραετία.

Στην άλλη όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει εκ νέου ένα ελκυστικό μεν αλλά αμφιβόλου αξιοπιστίας πρόγραμμα, ενώ έχει και ντεσαβαντάζ λόγω του γνωστού «αμαρτωλού» παρελθόντος του, στο διάστημα πριν και μετά το 2015…

Επισήμως τα δεδομένα που υπάρχουν για το πολυθρύλητο debate προέρχονται από τον Πρωθυπουργό.

Ειδικά μια αναφορά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, «πυροδότησε» σενάρια ότι επίκεινται κόντρα των δυο «μονομάχων».

Το ερώτημα ήταν αν είναι ανοικτός σε μια τηλεοπτική μονομαχία με τον κ. Τσίπρα.

«Γιατί όχι; Θα κάνουμε debate, θα κάνουμε πολλές συζητήσεις μέχρι τις εκλογές», απάντησε βάζοντας φωτιά στα τόπια…

Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα με νέα δήλωση του στον ραδιοσταθμό STATUS FM της Θεσσαλονίκης …ισορρόπησε την κατάσταση και έβαλε φρένο στα διογκωμένα σενάρια. «Υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως κι εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος, του «γρίφου» δηλαδή,  κινήθηκε και η τελευταία απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος επισήμανε:  «Ο Πρωθυπουργός είναι ένας θεσμικός πολιτικός, που σέβεται τους κανόνες. Η ελληνική κοινωνία δεν περιμένει, τώρα, να μάθει, ούτε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον κ. Τσίπρα. Έχει μπροστά της ζωντανά και πραγματικά τεκμήρια των δύο κυβερνητικών θητειών. Από κει και πέρα, ο Πρωθυπουργός δεν αποφεύγει κανέναν διάλογο, με κανέναν.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πάντως πιέζει για τη διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κατηγορεί για «δειλία», λέγοντας ότι δεν τον αφήνουν να αναμετρηθεί μαζί του τηλεοπτικά οι επικοινωνιολόγοι του επειδή «ξέρει ότι δεν θα τα καταφέρει χωρίς σκονάκια…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ