today-is-a-good-day
13 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ με συνέπεια στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις των Ρομά

Ιδιαίτερα πλούσια σε περιεχόμενο ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά στις 8 Απρίλη. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και αντιπροσωπεία της ΚΕ υποδέχτηκαν εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ, με τον πρόεδρό της, Βασίλη Πάντζο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επιστήμονες διαμεσολαβητές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις κοινότητες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και πήραν τον λόγο οι: Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Γιάννης Μάντζας, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Παϊτέρης, πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών Ρομά, Κατερίνα Χαροκόπου, νομικός με ειδίκευση στα δικαιώματα των μειονοτήτων και επιστημονική συνεργάτης στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αγγέλα Λεκατσά, διαμεσολαβητής – εκπαιδευτικός, Χριστίνα Χρήστου, υποψήφια διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, πρώην εργαζόμενη σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης, εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών Ρομά και ο Σώστης Καραγιαννόπουλος, εργαζόμενος και φοιτητής ειδικής Αγωγής.

Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν οι: Αναστασία Μητροπάνου, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ, ενώ συμμετείχαν ο Αργύρης Καραγκούνης, εκπρόσωπος της κοινοτήτων Μεγάρων, και ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ.

Ακόμη πήραν μέρος, νέοι Ρομά από τον Κολωνό και γυναίκες από την Αγία Βαρβάρα που δέχονται απειλές για την πρώτη τους κατοικία, επειδή δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα δάνεια Ρομ.

Στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι το ΚΚΕ δεν ασχολείται ευκαιριακά με το ζήτημα, αλλά με σταθερότητα και συνέπεια στηρίζει «δίκαιες διεκδικήσεις των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων των Ρομά».

Υπογράμμισε ότι «απέναντι σε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη ζωή μας βρίσκουμε εμπόδιο ένα κράτος, κυριολεκτικά εχθρικό που θεωρεί “κόστος” όλα τα αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση του σύνθετου ζητήματος της κοινωνικής ένταξης των Ρομά. Ένα κράτος εχθρικό για όσα είναι αναγκαία για να βελτιωθεί αποφασιστικά η ζωή της πλειοψηφίας του λαού, την ίδια στιγμή που είναι φιλικό και αποτελεσματικό για να εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων».

Επισήμανε ότι «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα, ούτε με διάφορα προγράμματα που διαφημίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις».

«Αποδεικνύεται ότι ο καπιταλιστικός δρόμος είναι αυτός που στέκεται εμπόδιο στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, όπως στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια του λαού για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα. Δικαιώματα, τα οποία απολάμβαναν οι Ρομά μαζί με όλους τους λαούς στις χώρες του σοσιαλισμού όπου ζούσαν, παρά τις όποιες υπαρκτές δυσκολίες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Μιλώντας για το ζήτημα της στέγης, σημείωσε ότι η ευθύνη των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «πολλαπλάσια στη περίπτωση των Ρομά, καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια δόθηκαν με ευθύνη του κράτους και στα πλαίσια δήθεν προγραμμάτων για την κοινωνική τους ένταξη».

Το ΚΚΕ, είπε, «απαιτεί με ευθύνη του κράτους να προστατευθούν τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ανάμεσά τους και οι Ρομά, που δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα συγκεκριμένα δάνεια με τη διαγραφή τώρα του μεγαλύτερου μέρους των χρεών τους» επισημαίνοντας ότι τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ απέρριψαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη μη ισότιμη πρόσβαση σε υψηλές παροχές δημόσιας Υγείας και για τη μεγάλη σχολική διαρροή των μαθητών Ρομά.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ «για τον αποκλεισμό πολλών οικογενειών Ρομά από τη λήψη επιδόματος παιδιού, επειδή δεν πληρούν την προϋπόθεση εγγραφής σε σχολείο ή και πραγματικής φοίτησης».

«Είναι απαράδεκτο και ενδεικτικό για το πώς αντιμετωπίζει το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση το σοβαρό αυτό ζήτημα» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν τους Ρομά ως εξιλαστήριο θύμα για κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, για να κρύβεται εντέλει η δική τους ευθύνη για την ύπαρξη και διαιώνιση αυτών των προβλημάτων».

Επισήμανε ότι ενώ είναι γνωστές και η ανοχή ή και συμμετοχή θυλάκων του ίδιου του κρατικού μηχανισμού σε εγκληματικά κυκλώματα «επιδιώκουν να φορτωθεί η εγκληματικότητα σε κοινωνικές ομάδες, για να κρυφτεί η συμμετοχή επιχειρηματικών συμφερόντων που βγάζουν λεία εκατομμύρια ευρώ από αυτές τις βρωμοδουλειές του σάπιου συστήματος που υπερασπίζονται. Και βέβαια, σε αυτές τις βρωμοδουλειές αξιοποιούνται και δραστηριοποιούνται άνθρωποι, που με κρατική ευθύνη, παραμένουν στο περιθώριο και γίνονται εύκολα θύματα εκμετάλλευσης αυτών των κυκλωμάτων».

Σημείωσε ότι «η ίδια η κρατική πολιτική τροφοδοτεί τον ρατσισμό και γιγαντώνει τον φασισμό, με τα μηδαμινά ή αποσπασματικά μέτρα κοινωνικής ένταξης».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ένα χρόνο από την ομιλία Ζελένσκι και εκπροσώπου «των φασιστών του “Τάγματος Αζόφ”» στη Βουλή και στη στάση όλων των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, καθώς και στη νέα ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι «ο ίδιος ο λαός είναι που με τον αγώνα του πρέπει να στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας τέτοια κόμματα μαζί με τη σάπια αντιδραστική και βαθιά συστημική ιδεολογία τους».

Είπε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει και δεν αναπτύσσει «πελατειακές σχέσεις για λίγες ψήφους, όπως κάνουν ξεδιάντροπα αστικά πολιτικά κόμματα όλων των αποχρώσεων. Είναι κι αυτό δείγμα για το πώς αντιμετωπίζουν τους Ρομά και πώς οι ίδιοι αποτελούν εμπόδιο στο δρόμο της κοινωνικής ένταξής τους».

Κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ «στις κάλπες και στον αγώνα» για να μπορεί ο κάθε εργατικός-λαϊκός άνθρωπος «να υπερασπιστεί το δίκιο του, να καταδικάσει και να τιμωρήσει κυβερνήσεις και κόμματα που μας έφεραν ως εδώ, μα πάνω απ’ όλα για να ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας. Και αυτός ο στόχος μπορεί να εκπληρωθεί με τον λαό στο προσκήνιο και όχι θεατή, με εργατική – λαϊκή εξουσία και πρωταγωνιστή το λαό και το ΚΚΕ στη διακυβέρνηση της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ