today-is-a-good-day
26.3 C
Athens

Εκλογές 2023: Τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και ο «αχυράνθρωπος» που παίζει με τη φωτιά

Τις δημοσκοπήσεις μετά το Πάσχα περιμένει το Μαξίμου για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα, αναφορικά με το «πληρωτέο» πραγματικό πολιτικό κόστος, από το δυστύχημα των Τεμπών και να διαμορφώσει το τελικό προεκλογικό σχέδιο της, ενώ σε αναμονή βρίσκεται και για την …τύχη του κόμματος Κασιδιάρη από τον Άρειο Πάγο.

Του Κώστα Πασίση

Στη δημοσκόπηση της Pulse στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων φαίνεται ότι η ΝΔ παίρνει πίσω το 1/3 των απωλειών της.

Σύμφωνα με την ερμηνεία των συνεργατών του Πρωθυπουργού, αυτό συμβαίνει γιατί η δίκαιη οργή του κόσμου για την τραγωδία στα  Τέμπη  έχει αρχίσει να καταλαγιάζει, επικρατεί σταδιακά η ψυχραιμία και όσοι επιστρέφουν στη ΝΔ αναγνωρίζουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να θεραπεύσει τις παθογένειες του αναχρονιστικού κράτους.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο κόσμος βρίσκει πιο ελκυστικές τις προτάσεις της ΝΔ από αυτές της Κουμουνδούρου.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα (26%), με  τη διαφορά να ανοίγει στις 5 μονάδες.

Στη βάση αυτή, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στα Ιωάννινα εστίασε στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, τονίζοντας ότι  «Δεν χωρούν επιπολαιότητες με άσφαιρα μηνύματα δήθεν ψήφου διαμαρτυρίας» «Την 21η Μαΐου θα αναμετρηθεί η Ελλάδα-σκορποχώρι με την ασφαλή Ελλάδα του 2023»…

Ωστόσο, «πονοκέφαλο» προκαλεί στο εκλογικό επιτελείο της Πειραιώς το ποσοστό 4%, που εμφανίζεται να λαμβάνει το ακροδεξιό μόρφωμα «Έλληνες», του Ηλία Κασιδιάρη  στην εν λόγω δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία εισέρχεται στη Βουλή και επηρεάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα αποκλεισμού του από τις εκλογές, με βασικό σκεπτικό ότι η συμμετοχή ενός φασιστικού κόμματος σε εκλογές αποτελεί δυνητική απειλή για τις δημοκρατικές αξίες και αρχές. 

Ένα σκεπτικό με το οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Άλλωστε, οι φασιστικές ιδέες συχνά προωθούν τη βία, και τον ρατσισμό, όπως έδειξε η πορεία της Χρυσής Αυγής μέχρι τη διάλυση της και αυτό δεν είναι συμβατό με τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Τις τελευταίες ημέρες όμως αποκαλύφθηκε μια επικίνδυνη κερκόπορτα στο πολιτικό σκηνικό.

Ο έγκλειστος στις φυλακές Ηλιας Κασιδιάρης βρήκε στο πρόσωπο του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, τον «αχυράνθρωπο» για να ηγηθεί του κόμματος του στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το τοπίο αναφορικά με την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές θα κριθεί στις 5 Μαΐου από τον Άρειο Πάγο.

Θέμα επίσης είναι και η ανάμειξη ενός πρώην ανώτατου λειτουργού της Δικαιοσύνης στις διεργασίες για την κάθοδο του κόμματος αυτού στις επικείμενες εκλογές.

 Ο εν λόγω δικαστικός φαίνεται ότι συμμερίζεται τις ιδεολογικές απόψεις αυτού του κόμματος, που είναι αντίθετες με τις αξίες και τα ιδανικά που υπηρέτησε ως ενεργός δικαστής. 

Φυσικά η συμμετοχή του σε ένα τέτοιο κόμμα προκαλεί γενικότερες απορίες και ανησυχίες…

Σε αυτή την υπόθεση ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι τα τρία αδέλφια (νομικοί) του κ. Κανελλόπουλου, διαχώρισαν τη θέση τους, από τις πρωτοβουλίες του…

Η θέση της κυβέρνησης για τον …μπροστινό

Οι εξελίξεις με το κόμμα Κασιδιάρη και το ρόλο του αντεισαγγελέα έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσαν  να υπενθυμίσουν  τις  αποστάσεις του κόμματος τους από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

«Ο Νόμος είναι πλήρης. Ούτε η ελληνική δικαιοσύνη είναι αφελής, ούτε η ελληνική κοινωνία είναι αφελής. Εγκληματικές οργανώσεις, με τον οποιοδήποτε τρόπο, με τον οποιοδήποτε μανδύα, με οποιαδήποτε προβιά, δεν είναι δυνατόν να εξαπατήσουν τη Δικαιοσύνη, ούτε φυσικά να τους δοθεί οποιοσδήποτε χώρος σε μία ιερή δημοκρατική διαδικασία, όπως είναι αυτή των εκλογών», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ενώ ερωτηθείς για τη συμμετοχή του πρώην αντιεισαγγελέα έδειξε την ενόχληση της κυβέρνησης λέγοντας: Μόνο ως θλιβερό μπορώ να το χαρακτηρίσω το γεγονός ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βρεθεί να υπηρετεί την Δικαιοσύνη, να γίνεται ουρά, «μπροστινός» καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση φασιστών, ναζιστών. Θλιβερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ