today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Συνελήφθη ο σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον

Ο σύζυγος της πρώην ηγέτιδος του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον, η οποία πρόσφατα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Σκωτίας, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για τα οικονομικά του κόμματός της, μετέδωσαν σήμερα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σε άλλο ένα πισωγύρισμα για το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η αστυνομία της Σκωτίας ανακοίνωσε τη σύλληψη σήμερα ενός 58χρονου άνδρα, όπως και τη διεξαγωγή ερευνών.

Σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο PA, πρόκειται για τον Πίτερ Μάρελ, σύζυγο της Στέρτζον.

Αυτός ήταν ως τα μέσα Μαρτίου γενικός διευθυντής του SNP και είχε τότε παραιτηθεί από τα καθήκοντά του εν μέσω πολεμικής για τον αριθμό των μελών του κόμματος και εσωτερικής εκστρατείας για την εκλογή νέου ηγέτη.

Η έρευνα της αστυνομίας επικεντρώνεται στο τι έγιναν πάνω από 600.000 στερλίνες που είχαν συγκεντρωθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας το 2017 και οι οποίες υποτίθεται ότι περιορίζονταν σε δαπάνες γι’αυτό το ζήτημα, αλλά απουσίαζαν από τους αρχειοθετημένους λογαριασμούς του κόμματος.

Το SNP δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Η κυβέρνηση της Σκωτίας δήλωσε ότι το θέμα αυτό αφορά το κόμμα.

Η Νίκολα Στέρτζον, έπειτα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία της Σκωτίας και συνολικά 15 σε θέσεις ευθύνης στην τοπική κυβέρνηση, ανακοίνωσε στα μέσα Φεβρουαρίου την παραίτησή της προς έκπληξη όλων, λέγοντας ότι δεν είχε πολλή ενέργεια.

Η αποχώρηση της χαρισματικής ηγέτιδος, η οποία είχε ταχθεί με αποφασιστικότητα στη μάχη για ανεξαρτησία, αποδυνάμωσε το κόμμα, το οποίο βγήκε διαιρεμένο από την εσωτερική εκστρατεία που κατέληξε στην εκλογή του 37χρονου Χάμζα Γιούσαφ την περασμένη εβδομάδα.

Αυτός, ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης ενός από τα έθνη που συνιστούν το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται συνεχιστής του έργου της Στέρτζον, με μια γραμμή προοδευτισμού στα κοινωνικά ζητήματα και αριστερή στα οικονομικά. Ωστόσο αυτός εξασφάλισε μόνον το 52% των ψήφων απέναντι στην πιο συντηρητική Κέιτ Φορμπς.

Η αλλαγή αυτή στην πρωθυπουργία της Σκωτίας έγινε την ώρα που ο αγώνας για ανεξαρτησία, που είχε κάποια στιγμή πάρει νέα ώθηση από το Brexit και την έλλειψη δημοτικότητας των διαδοχικών κυβερνήσεων Συντηρητικών στο Λονδίνο, δείχνει να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την βούληση του Εδιμβούργου να διοργανώσει νέο δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του Λονδίνου, έπειτα από αυτό που είχε καταλήξει στη νίκη του “όχι” στην ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ