today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο Μπάιντεν καλωσορίζει την Φινλανδία στο ΝΑΤΟ – Καλεί Τουρκία και Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα “υπερήφανος” που υποδέχεται τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, του οποίου μόλις έγινε το 31ο μέλος.

“Όταν ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν εξαπέλυσε τον θηριώδη επιθετικό πόλεμό του κατά του ουκρανικού λαού, νόμιζε πως θα μπορούσε να διαιρέσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Έκανε λάθος. Σήμερα, είμαστε περισσότερο ενωμένοι από ποτέ”, ανέφερε ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση.

“Χαίρομαι που καλωσορίζω τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ”, είπε, υποσχόμενος πως, από κοινού, θα συνεχίσουν να “υπερασπίζονται κάθε εκατοστό εδάφους” της Συμμαχίας.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε επίσης, “ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ το ταχύτερο δυνατό”, προτρέποντας την Τουρκία και την Ουγγαρία να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία “χωρίς καθυστέρηση”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν “χωρίς καθυστέρηση” την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

“Προτρέπουμε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας χωρίς καθυστέρηση ώστε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τη Σουηδία στην Ατλαντική Συμμαχία το ταχύτερο δυνατό”, ανέφερε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τελετή έπαρσης της φινλανδικής σημαίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ