today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Γ.Στόλτενμπεργκ: Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να καλωσορίσει το 31ο μέλος της Συμμαχίας, την Φινλανδία, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αύριο, Τρίτη 4 Απριλίου, θα γίνει η τελετή έπαρσης της σημαίας της Φινλανδίας για πρώτη φορά στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Θα είναι μια καλή μέρα για την ασφάλεια της Φινλανδίας και των Σκανδιναβικών χωρών και για το ΝΑΤΟ συνολικά», τόνισε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Επισήμανε επίσης, ότι η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία της Συμμαχίας και ότι με την ένταξή της, τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία διπλασιάζονται. Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν ήθελε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις χώρες-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά αντ’ αυτού η απάντηση που παίρνει είναι «μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας».

Ερωτηθείς από Σουηδικά ΜΜΕ αν είναι απογοητευμένος που δεν κατέστη δυνατό η Σουηδία να γίνει ταυτόχρονα με τη Φινλανδία μέλος του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απάντησε: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ και για εμένα τον ίδιο και θα διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι οι δύο Σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτηση για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όλες οι χώρες-μέλη είχαν υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης των δύο χωρών. Αυτό έδωσε στις δύο Σκανδιναβικές χώρες ένα ειδικό καθεστώς, το οποίο σημαίνει για τη Σουηδία, ακόμα και αν δεν είναι πλήρες μέλος, ότι μπορεί να συμμετάσχει στις στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και στις νατοϊκές στρατιωτικές δομές. Παράλληλα, αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν στη Σουηδία, διμερώς, δικλείδες ασφαλείας, ενώ η ένταξη της Φινλανδίας ενισχύει την ασφάλεια και της Σουηδίας, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι η Σουηδία μένει μόνη της. Η Σουηδία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ και είναι αδιανόητο ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε απειλή χωρίς την αντίδραση του ΝΑΤΟ. Πολύ περισσότερο με τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Τέλος, ερωτηθείς από το πρακτορείο ANADOLU σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ απάντησε ότι η Σουηδία τίμησε τις δεσμεύσεις της όταν υπεγράφη το τριμερές Μνημόνιο με τη Φινλανδία και την Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Γι’ αυτό το λόγο στις συναντήσεις μου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, το περασμένο φθινόπωρο αλλά και φέτος, κατέστησα σαφές ότι έχει έρθει ο καιρός για την επικύρωση και ολοκλήρωση της ένταξης και της Σουηδίας. Αυτή είναι η θέση μου». Όσον αφορά τα ζητήματα που θέτει η Τουρκία σε σχέση με τη Σουηδία, ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να αντιμετωπιστούν με διάλογο και συναντήσεις, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει στην έδρα του ΝΑΤΟ και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ένταξης και της Σουηδίας “το συντομότερο δυνατό”. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως «ναι, η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες ασφαλείας», ενώ από την άλλη ανέφερε ότι η Σουηδία έχει ενισχύσει τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ