today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Δήμος Αθηναίων: Ξενάγηση στο Δημαρχειακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον, “αγκάλιασαν” οι Αθηναίοι τη σημερινή ξενάγηση στο Δημαρχειακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά. Στο εμβληματικό αυτό κτίριο της πόλης, άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως οι νέοι, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το εσωτερικό του κτιρίου, τη μοναδική του αισθητική, καθώς και τα σπουδαία έργα τέχνης που το κοσμούν.

Οι εθελοντές ξεναγοί από το Open House- Athens 2023, έκαναν εκτενή αναφορά στην ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτιρίου, την προέλευση των σχεδιαστικών επιρροών του, καθώς και τις επεμβάσεις που έγιναν στην πορεία των χρόνων.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν σε επιβλητικές αίθουσες του Δημαρχειακού Μεγάρου, όπως είναι η Αίθουσα Φώτη Κόντογλου, με τις απαράμιλλες τοιχογραφίες της, καθώς και η Παλαιά Αίθουσα Συνεδριάσεων. Οι τοίχοι της συγκεκριμένης αίθουσας, είναι φιλοτεχνημένοι από τον σπουδαίο ζωγράφο της Γενιάς του ‘30, Γιώργο Γουναρόπουλο, όπου απεικονίζεται – σε μια σπάνια τεχνική από λάδι και κερί- η ιστορία της Αθήνας από την αρχαιότητα έως το 1821.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, αναφερόμενος στη σημασία της εκδήλωσης και τον σπουδαίο συμβολισμό της, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «H Αθήνα καλωσορίζει αυτό το Σαββατοκύριακο το Open House Athens, έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη των πολλών και σπουδαίων, ιστορικών αλλά και σύγχρονων αρχιτεκτονικών θησαυρών της. Με πολύ χαρά ανοίγουμε και φέτος τις πόρτες του Δημαρχείου της Αθήνας για να ξεναγηθείτε στον θαυμαστό κόσμο του Κόντογλου και του Γουναρόπουλου, αλλά και ως μια συμβολική κίνηση, ενδεικτική της ανοιχτής και άμεσης σχέσης μας με την πόλη. Θερμές ευχαριστίες στους διοργανωτές, στους εθελοντές, και ιδιαίτερα στις εκατοντάδες των Αθηναίων που μας τιμούν με την επίσκεψή τους κάθε χρόνο».

Σημειώνεται ότι η ξενάγηση στο Δημαρχειακό Μέγαρο θα διαρκέσει σήμερα έως τις 7 το απόγευμα και θα συνεχισθεί αύριο Κυριακή 2 Απριλίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ