today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στο φράχτη του Έβρου

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά και χωρίς εκπτώσεις την μεταναστευτική πολιτική της, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τάκη Θεοδωρικάκου στα εγκαίνια της επέκτασης, κατά 35 χιλιόμετρα, του φράχτη στον Έβρο.

Του Κώστα Πασίση

Μια πολιτική απόφαση που ελήφθη από την Κυβέρνηση ένα χρόνο μετά τη μεταναστευτική κρίση στον Έβρο, με τις ορδές παράνομων μεταναστών να επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα της χώρας, υπό την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών.

Ένα μόλις 24ωρο, πριν μεταβεί στον Έβρο, ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι το έργο θα τελειώσει «με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά.

Η σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έγινε τυχαία, αλλά ύστερα από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του ευρωβουλευτή του Δημήτρη Παπαδημούλη, να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του έργου, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στο ευρωκοινοβούλιο.

«Σαφέστατη η πρόθεση ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει το χάος στο μεταναστευτικό», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος παράλληλα επεσήμανε ότι ο εν λόγω φράχτης είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Όπως επισημαίνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού η Ελλάδα παρουσίασε στην Ευρώπη  συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και η ιδέα του  φράχτη υιοθετήθηκε και από τη Βουλγαρία η οποία με τη σειρά της σηκώνει αντίστοιχο τείχος στα Βουλγαρο-τουρκικά σύνορα.

Το «σφράγισμα» των συνόρων στον Έβρο και η ενίσχυση των μέτρων επιτήρησής του, είναι κάτι που αναμένεται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σημερινές δηλώσεις του. Ενώ θα εξαπολύσει και επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του τόσο στη χρηματοδότηση του φράχτη, όσο και για την πολιτική των ανοικτών συνόρων στο μεταναστευτικό.

Όπως προκύπτει πλέον, το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ, ενόψει εκλογών, ενώ ο φράχτης είναι ένα ισχυρό σήμα στους ακρίτες του Έβρου, ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα τους και κάνει ότι μπορεί για να τους προστατεύσει.

Με την επίσκεψή του στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης και ότι θα προστατεύσει τα σύνορά της από τις παράνομες εισροές.

Ενώ στέλνει και μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι το μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα, που πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο της Ευρώπης με μια κοινά αποδεκτή πολιτική.

Επίσης, η παρουσία του στα εγκαίνια του φράχτη είναι υψηλού συμβολισμού και για έναν άλλο λόγο.

Υπενθυμίζει και την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον Έβρο κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης που οδήγησε τελικά στην αύξηση της πολιτικής και διπλωματικής πίεσης στην Τουρκία για την εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η περιοδεία Μητσοτάκη στον Έβρο εντάσσεται στον προεκλογικό μαραθώνιο πενήντα ημερών με στόχευση να επικοινωνήσει η ΝΔ και τα στελέχη της σε κάθε περιφέρεια της χώρας, το κυβερνητικό έργο, αλλά και το σχέδιο για την επόμενη τετραετία.

Τέλος επισημαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο νομό Έβρου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος επίσημα.

«Η υποψηφιότητά μου εδώ στον Έβρο πιστεύω ότι στέλνει τη δική της ξεχωριστή σημασία και είναι ενδεικτική της προσοχής που προσωπικά αποδίδω σε ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και ειδικά στον ακριτικό Έβρο…”, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ