today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τα πεζοδρόμια της Πανεπιστημίου φέρνουν περισσότερο πράσινο στα κτήρια της «τριλογίας»

Τα πεζοδρόμια της οδού Πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι αντάξια και της πόλης των Αθηνών και των μνημείων που βρίσκονται σε αυτό τον δρόμο. Όπως είπε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, σε συνέχεια προηγούμενης συζήτησης επί του θέματος, θα υπάρξει περισσότερο πράσινο, ειδικά μπροστά από την «τριλογία», δηλαδή τα τρία αριστουργηματικά έργα των Τσίλερ και Χάνσεν (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο και Εθνική Βιβλιοθήκη).

Η οδός Πανεπιστημίου χωροθετείται στην πρώτη δημοτική ενότητα της Αθήνας και εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της πλατείας Ομονοίας έως την λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, με συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρα. Αποτελεί την κεντρική αρτηρία σύνδεσης μεταξύ των λεωφόρων Σταδίου και Ακαδημίας, των κεντρικών πλατειών Ομόνοιας και Συντάγματος. Πολεοδομικά και ιστορικά είναι ένας από τους σημαντικότερους άξονες της πόλης των Αθηνών, στον οποίο χωροθετούνται πλήθος αξιόλογων κτηρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων χρονολογείται μεταξύ του 19ου και 20ου αιώνα.

Στο μέσον της οδού βρίσκονται τα τρία κτήρια που προαναφέραμε και έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Επιπλέον, τα γλυπτά, οι κήποι, οι φανοστάτες και τα κιγκλιδώματα, στον περιβάλλοντα χώρο των κτηρίων της Τριλογίας, έχουν χαρακτηρισθεί ως έργα τέχνης και ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Ακόμη, κατά μήκος της οδού εντοπίζονται πλήθος κτηρίων, χαρακτηρισμένων ως μνημείων και ιστορικών τόπων, που προστατεύονται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου:

Κριεζώτου 1 και  Πανεπιστημίου

«Ιλίου Μέλαθρον», Πανεπιστημίου 12 (

«Οφθαλμιατρείο Αθηνών» Πανεπιστημίου 26 & Σίνα 2 με τον περιβάλλοντα χώρο (ιστορικός τόπος) που πλαισιώνει το οφθαλμιατρείο και τον Άγιο Διονύσιο

«Εθνική Κτηματική Τράπεζα», Πανεπιστημίου

Πανεπιστημίου 46 & Χαριλάου Τρικούπη

«Κινηματογράφος ΡΕΞ», Πανεπιστημίου

«Ξενοδοχείο Παλλάδιον», Πανεπιστημίου 54 & Εμμανουήλ Μπενάκη

«ΕΞΕΛΣΙΟΡ», Πανεπιστημίου 68

«Καφενείο Ν. Ορφανίδη»,  Πανεπιστημίου 7 & Βουκουρεστίου

Βουκουρεστίου-Πανεπιστημίου και  Σταδίου-Αμερικής

Πανεπιστημίου 21- Ομήρου και  Σταδίου – Εδουάρδου Λω

«Μέγαρο Σερπιέρη», Εδουάρδου Λω & Πανεπιστημίου 23

Κοραή 10 & Πανεπιστημίου 35 με τον περιβάλλοντα χώρο του.

Κοραή 7 & Πανεπιστημίου 37

«Αρσάκειο Παρθεναγωγείο», Πανεπιστημίου & Πεσματζόγλου

Πανεπιστημίου 53 & Σανταρόζα.

Η προηγούμενη μελέτη προέβλεπε:

Διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων στα δύο μέτωπα της οδού Πανεπιστημίου και διάστρωση αυτών με ψυχρά υλικά.

Διάστρωση της εσωτερικής ζώνης κίνησης των πεζών με πλάκες μαρμάρου Αλιβερίου (πλάτους 40εκ. και 60εκ.), καθώς και των οδεύσεων τυφλών, στο μέσο της ζώνης κίνησης των πεζών.

Διάστρωση της εξωτερικής ζώνης των πεζοδρομίων με θραπιναριστό σκυρόδεμα με αρμούς που πληρώνονται με ρητίνη.

Οριοθέτηση των πεζοδρομίων  με μαρμάρινο κράσπεδο ύψους 12εκ.

Διαμόρφωση χώρων προσωρινής στάσης αυτοκινήτων και δημιουργία ραμπών στις διασταυρώσεις της οδού Πανεπιστημίου με τις κάθετες οδούς, για την  κίνηση των πεζών και την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ.

Επίστρωση με κυβόλιθους γνεύσιου πετρώματος (διαστάσεων 10εκ. Χ 10εκ.) της τελικής επιφάνειας του καταστρώματος του δρόμου στις διασταυρώσεις και στους χώρους προσωρινής στάσης αυτοκινήτων.

Ενίσχυση της υφιστάμενης δενδροστοιχίας με την φύτευση πρόσθετων δένδρων, με πλάτανους ύψους 9μ. και 10μ., καθώς και θάμνων προς την εξωτερική πλευρά των πεζοδρομίων, ορίζοντας την ζώνη πρασίνου με χώρους στάσης των πεζών προς την εξωτερική πλευρά των πεζοδρομίων.

Τοποθέτηση νέων στοιχείων σύγχρονου αστικού εξοπλισμού (καθιστικοί πάγκοι, κρήνες με πόσιμο νερό, κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης, ιστοί φωτισμού).

Διαμόρφωση περιοχών στάσης των πεζών με καθιστικά ανάμεσα στους χώρους φύτευσης, με πάγκους διαφορετικών διαστάσεων (1,50μ. Χ 1,50μ., 0,45μ. Χ 1,50μ. & 0,45μ. Χ 2,00μ.) από θραπιναρισμένο σκυρόδεμα χρώματος λευκού /ανοιχτού γκρι με εμφανή αδρανή.

Κρήνες κατασκευασμένες από θραπιναρισμένο σκυρόδεμα με δύο βρύσες σε διαφορετικά ύψη, για την χρήση του από ενήλικες και παιδιά, ενώ στη βάση τους έχουν κοιλότητα για τη συλλογή νερού για τα ζώα.

Κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης μεταλλικοί σε χρώμα γκρι γραφίτη και έδραση σε βάση από σκυρόδεμα.

Ιστοί φωτισμού εχνολογίας LED με δύο φωτιστικά στελέχη, δύο επιπέδων. Το χαμηλότερο αναφέρεται στο πεζοδρόμιο ενώ αυτό που βρίσκεται υψηλότερα φωτίζει στο οδόστρωμα.

Αντικατάσταση των καπακίων των υφιστάμενων φρεατίων με νέα.

Στην εξωτερική πλευρά της ζώνης φύτευσης χωροθετούνται τα περίπτερα και οι στάσεις των Μ.Μ.Μ.

Η μελέτη αστικού εξοπλισμού υποβλήθηκε ξανά, καθώς υπήρξαν  παρατηρήσεις και εξετάστηκε εκ νέου.

Σύμφωνα με αυτήν, στην εξωτερική ζώνη φύτευσης και στάσης χωροθετούνται τα στέγαστρα των στάσεων λεωφορείων, τα περίπτερα, οι φωτιστικοί ιστοί πεζοδρομίου και δρόμου, καθώς επίσης και η οδική σήμανση, οι κάδοι απορριμάτων, οι καθιστικοί πάγκοι κάτω από τα δένδρα και οι βρύσες.

Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν 8 στέγαστρα στάσεων λεωφορείων, από πολυκαρπονικά φύλλα,  με ξύλινα καθίσματα για αναμονή και σκελετό από μεταλλικά στοιχεία. Θα υπάρχουν επίσης υαλοπίνακες ασφαλείας.

Τα 20 περίπτερα που υπάρχουν, θα διατηρηθούν στις θέσεις τους είτε θα δεχθούν ελαφριές μετατοπίσεις. Τα περίπτερα βρίσκονται στη ζώνη πεζοδρομίου από θραπιναριστό σκυρόδεμα, ανάμεσα στους χώρους φύτευσης. Εκατέρωθεν των περιπτέρων αφήνεται κατ’ ελάχιστο 2μ. ελεύθερος χώρος. Δεν τοποθετούνται νέα περίπτερα σε νέες θέσεις. Υπάρχουν 8 θέσεις περιπτέρων μπροστά από διατηρητέα κτήρια, τα οποία είναι μισθωμένα και σε λειτουργία. Τα περισσότερα από αυτά παραμένουν στις ίδιες θέσεις ενώ κάποια μετατοπίζονται ελαφρά παράλληλα ως προς την τωρινή τους θέση χωρίς να μεταβάλλεται σε καμία περίπτωση η υπάρχουσα απόσταση από τα υφιστάμενα κτήρια. Πρόθεση του Δήμου είναι η κατάργηση των θέσεων των κενωθέντων, μετά τη λήξη των μισθωτηρίων (σε βάθος πενταετίας).

Θα υπάρχουν επίσης 46 τεμάχια καθιστικών πάγκων διαφορετικών διαστάσεων από θραπιναριστό σκυρόδεμα χρώματος λευκού / ανοιχτό γκρι με εμφανή αδρανή. Θα κατασκευαστούν τέσσερις βρύσες με πόσιμο νερό στη ζώνη φύτευσης και στάσης, κοντά σε καθιστικούς πάγκους. Υπάρχει η δυνατότητα για δεύτερη παροχή νερού σε χαμηλότερο ύψος, με σκοπό να προσφέρουν νερό στα ζώα.

Για τον φωτισμό των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου προτείνονται ιστοί με 118 τεμάχια φωτιστικών σύγχρονης τεχνολογίας LED, τα οποία λειτουργούν με την ελάχιστη ενέργεια.

Οι κάδοι γενικών απορριμάτων και ανακύκλωσης, τοποθετούνται στη ζώνη φύτευσης και στάσης των πεζοδρομίων, ανά 80μ. περίπου, σε δυάδες ή τριάδες. Τοποθετούνται συνολικά 82 τεμάχια κάδων, 5 σημάνσεων.

Καθ’ υπόδειξιν του ΚΣΝΜ, το τμήμα Μελετών, Τεκμηρίωσης και Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων υπέβαλε τροποποιημένα σχέδια με χωροθέτηση νέων χώρων πρασίνου έμπροσθεν της Αθηναϊκής Τριλογίας και του Οφθαλμιατρείου Αθηνών. «Για λόγους συμμετρίας, προοπτικής και γραμμικότητας επιλέχθηκε η σύνδεση επιφανειών πρασίνου με θάμνους και δέντρα συμμετέχοντας στη διαδοχή της βλάστησης κατά μήκος της οδού Πανεπιστημίου και έμπροσθεν των σημαντικών αρχιτεκτονικών κτηρίων ήτοι της Αθηναϊκής Τριλογίας [συγκρότημα τριών δημοσίων κτιρίων νεοκλασικής αρχιτεκτονικής] και του Οφθαλμιατρείου Αθηνών».

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση του Τμήματος Μελετών, Τεκμηρίωσης και Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Οδοποιίας, Αποχέτευσης και Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Αθηναίων, οι αλλαγές προτείνονται με στόχο την βελτίωση του σχεδιασμού και σεβασμό στα υφιστάμενα κτήρια με γνώμονα την ανάδειξή τους. Αναλυτικότερα:

Δύο παρτέρια διαστάσεων 2.70 X 7.00 χαμηλής φύτευσης τοποθετούνται μπροστά στη Βιβλιοθήκη και φυτεύεται ένα (1) δέντρο στις άκρες κάθε παρτεριού (προς την οδό Ιπποκράτους και προς τη στάση του μετρό).

Τέσσερα (4) παρτέρια με χαμηλή φύτευση θα τοποθετηθούν συμμετρικά στην είσοδο του αύλειου χώρου του κτηρίου της Ακαδημίας Αθηνών. Συγκεκριμένα τα δύο ακριανά παρτέρια έχουν διαστάσεις 2.70 X 7.00 και τα κεντρικά είναι τετράγωνο διαστάσεων 2.70 Χ 2.70. Στα επιμήκη παρτέρια φυτεύεται ένα (1) δέντρο στην άκρη τους.

Τέλος, μπροστά στο Οφθαλμιατρείο τοποθετείται παρτέρι με διαστάσεις 19.75 Χ 1.80 μειώνεται σε 12.00 X2.70 με καθιστικό στο κέντρο του. Δημιουργείται δεύτερο παρτέρι προς τον Άγιο Διονύσιο κι αυτό με καθιστικό.

Όσον αφορά στα δέντρα δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την προηγούμενη παράδοση έμπροσθεν του Οφθαλμιατρείου. Έμπροσθεν από τον Ιερό Ναού Αγίου Διονυσίου, εκατέρωθεν της εσοχής δεν τοποθετούνται δέντρα. Έπειτα από την απότμηση του ενός παρτερίου της προηγούμενης λύσης σε δύο μικρότερα, το μεσαίο από τα τρία δέντρα φυτεύεται εκτός παρτεριού σε λάκκο ενώ δίπλα του τοποθετείται και φωτιστικό σώμα δρόμου και πεζοδρομίου.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ