today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Οι άλλες έρευνες της δικαιοσύνης σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε σήμερα ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ ο οποίος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη. Αυτή του ασκήθηκε για την υπόθεση εξαγοράς της σιωπής μιας πρώην πορνοστάρ το 2016.

Ωστόσο η υπόθεση αυτή δεν είναι το μόνο πρόβλημα με τη δικαιοσύνη που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην προεδρία στις εκλογές του 2024.

Οι άλλες έρευνες που γίνονται σε βάρος του είναι οι εξής:

– Η επίθεση στο Καπιτώλιο –

Κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία διαλύθηκε από την νέα πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων, ερεύνησε για τον ρόλο του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου στην επίθεση των υποστηρικτών του στην έδρα του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου του 2021, την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί επικύρωναν την νίκη του αντιπάλου του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Κατά τις ακροάσεις που καλύφθηκαν σε μεγάλο εύρος από τα μέσα ενημέρωσης, η επιτροπή αυτή της προηγούμενης πλειοψηφίας των Δημοκρατικών δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος ξεσήκωσε τους υποστηρικτές του πριν από την εισβολή τους στο Καπιτώλιο και “απέτυχε να κάνει το καθήκον του ως αρχηγός” του κράτους στη διάρκεια της επίθεσης.

Στην τελική της έκθεση, η επιτροπή έκρινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πρέπει ποτέ να μπορέσει να αναλάβει ξανά δημόσιο αξίωμα μετά την υποκίνηση των υποστηρικτών του σε εξέγερση.

Τα μέλη της συνέστησαν επίσης την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, ιδίως για υποκίνηση εξέγερσης.

Αυτή είναι η υπόθεση που πιθανόν θα καταλήξει στις πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ εξετάζει επίσης τον ρόλο του πρώην προέδρου στις απόπειρες ανατροπής των αποτελεσμάτων των προεδρικών του 2020. Όταν ολοκληρώσει την έρευνά του θα μπορούσε να συστήσει την απαγγελία ή όχι κατηγοριών.

Ωστόσο την τελευταία λέξη θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

– Οι εκλογές του 2020 στην Τζόρτζια –

Εισαγγελέας της πολιτείας της Τζόρτζια ερευνά από το 2021 τις “απόπειρες επηρασμού των εκλογικών διαδικασιών” σε αυτήν την πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ, τις οποίες κέρδισε με μικρό προβάδισμα ο Τζο Μπάιντεν το 2020.

Σε τηλεφωνική κλήση, η οποία δημοσιοποιήθηκε, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητεί από υψηλόβαθμο τοπικό αξιωματούχο, τον Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, να “βρει” σχεδόν 12.000 ψηφοδέλτια με το όνομά του.

Η Φάνι Γουίλις, εισαγγελέας της κομητείας Φόλτον που περιλαμβάνει την Ατλάντα, επιφόρτισε σώμα ενόρκων να αποφανθεί αν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του μεγιστάνα των ακινήτων. Αυτή κατάφερε να συλλέξει μαρτυρίες από τους συγγενείς του, ιδίως τον πρώην προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι.

Αυτό το σώμα ενόρκων συνέστησε την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πολλών προσώπων, χωρίς να αποκαλύψει αν ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται μεταξύ αυτών.

– Τα αρχεία του Λευκού Οίκου –

Εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πήρε μαζί του ολόκληρα κιβώτια με έγγραφα. Ωστόσο νόμος του 1978 υποχρεώνει όλους τους προέδρους των ΗΠΑ να μεταβιβάζουν όλα τα e-mails, τις επιστολές και τα λοιπά έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία.

Τον Ιανουάριο του 2022, επέστρεψε 15 κουτιά. Έπειτα από εξέταση, η ομοσπονδιακή αστυνομία έκρινε ότι πιθανόν να διατηρεί κι άλλα στην πολυτελή του κατοικία στο Μαρ-α-Λάγκο.

Πράκτορες του FBI διεξήγαγαν στη συνέχεια στις 8 Αυγούστου έρευνα βάσει εντάλματος για “παρακράτηση διαβαθμισμένων εγγράφων” και “παρεμπόδιση ομοσπονδιακής έρευνας” και κατέσχεσαν άλλα τριάντα κουτιά.

Έντονη δικαστική μάχη άρχισε έκτοτε για να προσδιοριστεί το είδος των εγγράφων που κατασχέθηκαν (ήταν διαβαθμισμένα, προσωπικά, ή αποχαρακτηρισμένα;), κάτι το οποίο επιβράδυνε τη διαδικασία, αλλά και σε αυτήν την υπόθεση εξακολουθεί να είναι πιθανή η απαγγελία κατηγοριών από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Στην έρευνα για την υπόθεση αυτή μετέχει επίσης ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

– Οι οικονομικές του υποθέσεις στη Νέα Υόρκη –

Τον Ιανουάριο, ο Οργανισμός Τραμπ καταδικάστηκε στη Νέα Υόρκη στην καταβολή προστίμου 1,6 εκατομμυρίου δολαρίων για οικονομικές και φορολογικές απάτες, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από ποινικό δικαστήριο, ενώ ο όμιλος αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερη δίκη από αστικό δικαστήριο.

Επικεφαλής της δικαιοσύνης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Λετίσια Τζέιμς, προσέφυγε κατά του Ντόναλντ Τραμπ, των παιδιών του και του Οργανισμού Τραμπ.

Αυτή τους κατηγορεί ότι χειραγώγησαν “εσκεμμένα” τις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου –ο οποίος περιλαμβάνει λέσχες γκολφ, πολυτελή ξενοδοχεία και άλλες ιδιοκτησίες– για να εξασφαλίσουν πιο συμφέροντα δάνεια από τις τράπεζες ή για να μειώσουν τους φόρους τους.

Η Τζέιμς διεκδικεί αποζημίωση ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της πολιτείας, όπως και να απαγορευθεί στον πρώην πρόεδρο και τους συγγενείς του να διευθύνουν εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ